Donald Trump takker tidlige støttespillere for tilliten. Nå får de toppjobber i den nye administrasjonen.
På 1980-tallet ble Jeff Sessions stemplet som for rasistisk til å bli en føderal dommer. Nå blir han trolig USAs neste justisminister.
De viktigste posisjonene i Donald Trumps administrasjon er i ferd med å fylles. Foreløpig vet vi dette:
- Alabama-senator Jefferson Beauregard «Jeff» Sessions III ble fredag tilbudt jobben som justisminister.
- Mike Pompeo, som sitter i Representantenes hus for Kansas’ 4. distrikt, skal ha blitt bedt om å bli ny direktør for etterretningsorganisasjonen CIA.
- Tidligere general Michael Flynn er spurt om han vil være landets neste nasjonale sikkerhetsrådgiver.
- Reince Priebus, som i dag leder Republikanernes nasjonalkomité, blir ny stabssjef i Det hvite hus.
- Trumps kampanjesjef Steve Bannon, tidligere direktør for nettstedet Breitbart.com – en viktig plattform for hvite nasjonalister – blir Trumps sjefsstrateg med arbeidsplass like ved Det ovale kontor.
Samtlige, med et delvis unntak for Priebus, er folk som var har vært lojale mot Donald Trump i valgkampen – ofte på et tidspunkt der de fleste andre anså det som dypt usannsynlig at han skulle vinne presidentvalget.
Nå takker Trump dem for tilliten.
- Valgkampen handlet ikke bare om at Donald Trump førte en vellykket kamanje. Den handlet også om at Hillary Clinton var en ekstremt upopulær kandidat, skriver vår USA-korrespondent i denne kommentaren.
Fredag kveld ble det også klart at Mike Huckabee skal være Donald Trumps valg som ny ambassadør i Israel, melder NTB. Huckabee er en forkjemper for utviding av israelske bosetninger og støtter annekteringen av Vestbredden. En kilde bekrefter nyheten til britiske Daily Mail og skal ha sagt at ambassadørens første oppgave blir å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.
Stemplet av Kennedy som uegnet til dommerjobb
Sessions kunngjorde allerede i februar at han ønsket Donald Trump som president. Han ble dermed den første politikeren på høyt nivå som erklærte sin støtte til milliardæren.
69-åringen fra Alabama har en kontroversiell fortid. I 1986 ble han avvist av Senatet til en jobb som dommer i en føderal domstol, noe som kun hadde skjedd én gang tidligere siden 1930-tallet.
Senator Ted Kennedy begunnet avvisningen med at Sessions hadde rasistiske holdninger som gjorde det «utenkelig» å gi ham jobben som en føderal dommer.
En annen senator som var med på å blokkere Sessions’ vei til den føderale domstolen var Joe Biden, dagens visepresident.
Ny CIA-sjef sterkt kritisk til Iran-avtalen
Mike Pompeo erklærte sin støtte til Trump da det ble klart at milliardæren ville bli republikanernes presidentkandidat. Han har ikke vært blant dem som senere har kritisert Trump for skandalene som dukket opp i valgkampen.
Pompeo skal ha et spesielt nært forhold til Trumps visepresident, Mike Pence, og 52-åringen skal blant annet ha hjulpet Pence med å forberede seg til visepresidentdebatten i oktober.
Den nye CIA-direktøren har vært blant de fremste kritikerne mot Hillary Clinton for hennes rolle som utenriksminister under terrorangrepet mot det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya i 2012.
Han er også en av de fremste motstanderne av avtalen USA har inngått med Iran for å forhindre at iranerne utvikler et atomvåpen.
Sparket fra Obamas administrasjon i 2014
Den svært erfarne eks-generalen Michael Flynn, som nå blir Trumps nye nasjonale sikkerhetsrådgiver, har vært en svært synlig Trump-tilhenger gjennom store deler av valgkampen.
– General Flynn er en av landets fremste eksperter på forsvars- og etterretningsrelaterte saker. Han kommer til å bli en uvurderlig ressurs for meg og min administrasjon, sier Donald Trump i en kommentar.
Flynn ble sparket fra president Obamas administrasjon i 2014. Den gang satt han som direktør for forsvarets etterretningsbyrå.
Ifølge 57-åringen selv mistet han jobben fordi han ikke ville føye seg etter administrasjonens påstand om at amerikanerne var tryggere enn de var et par år tidligere.
Støttes av høyreekstremist
Reaksjonene på Donald Trumps utnevnelser har vært forutsigbare i den forstand at demokratene har vært sterkt kritiske mens republikanerne har støttet de nye ansiktene i Trump-administrasjonen.
Etter noen dager som fremsto som rotete påpeker nå flere observatører at Trump og hans støttespillere ser ut til å ha fått orden på prosessen rundt det å utnevne folk til de viktigste posisjonene i den neste administrasjonen.
– Kanskje ting ikke var så rotete likevel, bemerker tidligere pressetalsmann for president George W. Bush, Ari Fleischer, på Twitter.
Noen av reaksjonene kommer fra folk Trump kanskje helst ikke ønsker å assosiere seg med. Blant dem som jublet høyt på fredag var den tidligere Ku Klux Klan-lederen David Duke:
I en tidligere versjon av denne artikkelen omtalte vi David Duke som Ku Klux Klan-leder. Duke, en kjent antisemitt som har vært bannlyst fra Schengen-området siden 2009, er ikke lenger en såkalt «Grand Wizard» i Ku Klux Klan, men han pleier fortsatt nære forbindelser til dagens ledere i den høyreekstreme organisasjonen.