Verden

Kissinger (93) stjal showet i Oslo Rådhus

Den mest omstridte nålevende fredsprisvinneren, 93 år gamle Henry Kissinger, deltok på fredsprisutdelingen.

Henry Kissinger i Oslo Rådhus under lørdagens utdeling av Nobels fredspris. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

 • Alf Ole Ask

Fredsprisvinner Juan Manuel Santos stanset opp da han var på vei ut av Oslo rådhus og hilste på den 93 år gamle Henry Kissinger som selv fikk fredsprisen i 1973.

Kissinger er i Oslo for å delta på et seminar på Nobelinstituttet, tema er presidentskifte i USA og betydningen et har for fred og sikkerhet i verden. Det er debattforumet Nobel Peace Prize Forum Oslo i regi av Nobelinstituttet og Universitetet i Oslo som arrangerer møtet der Kissinger skal delta.

Kissinger er en person som utenrikspolitiske eliten i USA lytter til. Det finnes knapt den republikanske politiker med et håp om å bli president, som ikke har en samtale med 93-åringen.

En av stjernene

På en gjesteliste som ikke akkurat struttet av internasjonalt kjente navn, var Kissinger en som ble lagt merke til i Oslo rådhus lørdag.

Det var for øvrig bare fire norske regjeringsmedlemmer til stede, deriblant statsminister Erna Solberg. De to tidligere statsministerne Gro Harlem Brundtland og Kjell Magne Bondevik var også til stede.

Europarådets generalsekretær og medlem av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland håndhilste også på Kissinger da han var på vei inn i salen.

Kissinger satt på en av de fremste plassene ytterst mot midtgangen. Det var ingen andre gjester som fikk den oppmerksomheten fra prisvinneren og komitémedlemmer, enn den aldrende historikeren og eks-politikeren.

Omstridt prisvinner

Den tidligere amerikanske utenriksministeren Henry Kissinger er den mest omstridte fredsprismottager som er i live.

Han fikk prisen i 1973 sammen med Nord-Vietnams utenriksminister Le Duc Tho. De forhandlet frem en våpenhvile. Pristildelingen var omstridt fordi Kissinger først hadde trappet opp krigen. I tillegg sa Le Duc Tho nei til å motta prisen sammen med Kissinger. Det gjør at han er den eneste som noen gang har avvist å ta imot Nobels fredspris.

Kissinger var rådgiver og utenriksminister under presidentene Richard Nixon og Gerald Ford. Kissinger er født i Tyskland, men familien utvandret før andre verdenskrig. De bodde først i Storbritannia og senere i New York.

Det mulige er mulig

I sin takketale slo prisvinner Santos fast at colombianerne for bare seks år siden ikke våget å forestille seg slutten på en krig som hadde vart i et halvt århundre.

– I dag, etter seks år med vanskelige, alvorlige og tidvis intense forhandlinger, kan jeg fortelle dere og hele verden – med dyp ydmykhet og takknemlighet, og med støtte fra våre venner over hele kloden – at det colombianske folk er i ferd med å gjøre det umulige mulig, sa han blant annet.

Ville ikke vente

Nobelkomiteen ble rådet til å vente ett år med å tildele Santos prisen, fremholdt Nobelkomiteens nestleder Berit Reiss-Andersen i sin overrekkelsestale.

Det var hun som i komitéleder Kaci Kullmann Fives sykdomsfravær overrakte prisen.

– Komiteen så imidlertid annerledes på dette. Etter vår oppfatning var det ingen tid å miste. Tvert imot, fredsprosessen sto i overhengende fare for å havarere og trengte all den internasjonale støtte den kunne få, sa hun.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Nobels Fredspris

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Krigshauken Kissinger på Nobel. Bare skryt, ingen debatt. Så utrolig feigt. Så utrolig pinlig. | Erling Borgen

 2. NORGE

  Protesterte mot fredstaler

 3. VERDEN

  Henry Kissinger til Oslo

 4. KRONIKK

  Kjære Norge, arrester Henry Kissinger - mannen som planla kuppet hvor min bestefar ble drept

 5. VERDEN

  Fredsprisen er blitt «ungdomsprisen» blant nobelprisene

 6. NORGE

  Henry Kissinger er anklaget for militærkupp. I dag deltar han i samtale på Universitetet i Oslo.