Verden

IS tar ansvar for angrepet i Ohio. Det er det fjerde i USA på et år.

IS tar ansvaret for angrepet en somalisk student gjennomførte på Ohio State University mandag.

Ambulansepersonell tar hånd om en kvinne etter angrepet.
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist
  • NTB

Elleve personer ble skadet da en universitetsstudent mandag kjørte en bil inn i en folkemengde og knivstakk folk ved universitetet i Columbus i Ohio.

Minutter før angrepet skal gjerningsmannen ha lagt ut USA-fiendtlige meldinger på nettet. Nå tar Den islamske staten (IS) på seg ansvaret for angrepet, skriver gruppen på sitt nettsted Amaq. Det melder Reuters og SITE Intel Group. Nettstedet omtaler angriperen som en «soldat i Den islamske staten».

Amerikanske myndigheter har tidligere navngitt angriperen som den somaliskfødte studenten Abdul Razak Ali Artan. Han ble selv drept av en politimann som kom til stedet et minutt etter at angrepet startet.

Fjerde terrorangrepet på et år

Angrepet på Ohio State University er det fjerde terrorangrepet IS tar ansvar for i USA på et år, der folk har blitt drept eller skadd. Alle er såkalte «ensomme ulv»-hendelser der myndighetene mistenker at gjerningsmennene har blitt radikalisert. I alle tilfellene har gjerningsmennene blitt drept av politiet. 63 personer er drept og 96 er skadd i de fire angrepene, som foruten mandagens hendelse er disse:

  • I september ble ti personer skadet på kjøpesenteret Crossroads i Minneapolis, Minnesota, da en 22 år gamle Dahir Adnan gikk til angrep med kniv. Han ble skutt og drept av en politimann.
  • I juni ble 49 personer drept og 53 skadd da 29-år gamle Omar Mateen gikk til angrep på nattklubben Pulse i Orlando, Florida. Mateen ble skutt og drept av politiet.
  • I desember 2015 drepte Tashfeen Malik og mannen Syed Rizwan Farook 14 mennesker og skadet 22 i et selskapslokale i San Bernardino i California. De to ble skutt og drept av politiet

Saken fortsetter under bildet.

Skrev USA-kritiske innlegg

Artan skal ha skrevet flere USA-kritiske innlegg på Facebook i forkant av angrepet. Han skal også ha nevnt al qaidas avdøde rekrutterer Anwar al-Awlaki.

– Amerika! Slutt å blande dere inn i andre lands anliggender, spesielt i det muslimske ummah. Vi er ikke svake. Vi er ikke svake, husk det, skrev han på Facebook-siden sin, ifølge CNBC.

Artan er opprinnelig fra Somalia, men bodde med familien i en flyktningleir i Pakistan fra 2007–2014. Da kom familien til USA som flyktninger, ifølge Chicago Tribune.

Minnesota og Ohio har USAs største somaliske bosetninger. Disse miljøene har i flere år vært utsatt for pågang fra rekrutterere fra terrorgruppene IS og Al-Shabab, og flere unge menn er arrestert og dømt for terrorplanlegging.

Dahir Adnan, somalieren som sto bak angrepet i Minnesota i september, ble også beskrevet av IS som en «soldat i den islamske staten».

Gjerningsmannen kjørte en bil opp på plassen foran ingeniørbygningen og inn i en folkemengde.

Student fikk 20 års fengsel for terrorplaner

Det er bare fem dager siden en annen tidligere student fra Ohio ble dømt til 20 års fengsel for terrorplaner.

Munir Abdulkader (22), opprinnelig fra Eritrea, hadde planlagt å drepe en ansatt ved en militærbase og å angripe en politistasjon. Med angrepet ønsket han å vise sin støtte til Den islamske staten (IS), ifølge Reuters. 22-åringen ble pågrepet i det han hadde skaffet seg en rifle av typen AK47.

Abdulkader var bosatt rett utenfor Cincinnati, en og en halv times kjøring fra Columbus, der mandagens angrep skjedde.

Skutt av politiet

Politisjefen i Columbus, Kim Jacobs, sier de nå etterforsker muligheten for at det dreier seg om et terrorangrep.

Artan skal ha kjørt en bil inn i en folkemengde på universitetsområdet mandag morgen, amerikansk tid.

– Den traff alle som sto foran. Etter det ropte alle bare «løp, løp, løp», sier student Angshuman Kapil, som ble vitne til hendelsen.

Gjerningsmannen skal så ha gått ut av bilen og begynt å knivstikke folk. En polititjenestemann som tilfeldigvis var like i nærheten på grunn av en gasslekkasje, skjøt og drepte angriperen på mindre enn ett minutt, opplyser lederen for universitetets politistyrke, Craig Stone.

Én kritisk skadd

Minst to av de sårede har stikkskader, fire ble truffet av bilen og to andre fikk kuttskader, opplyser universitetsledelsen. Minst en av de skadde har kritiske skader.

All undervisning ved universitetet ble avlyst ut dagen, og flere bygninger er stengt. Det ble først meldt om skyting ved skolen, men mandag ettermiddag lokal tid er det klart at angriperen ikke brukte skytevåpen.

Politiet i Columbus meldte på Twitter at spesialstyrker, hundepatrulje, forhandlere og helikopterenheter deltok i utrykningen. Et stort antall ambulanser var også raskt på stedet.

Alarm

Det var en periode stor usikkerhet om hva som hadde hendt, og en stund var det frykt for flere gjerningsmenn. Universitetsledelsen advarte studentene mot en «aktiv skytter» etter angrepet, og studentene ble oppfordret til å gjemme seg.

Meldingen ble blant annet formidlet via twitterkontoen til universitetets beredskapsledelse. Der ble det oppfordret til «løp, gjem deg, slåss», som er standard prosedyre for situasjoner med en aktiv skytter. Det betyr at man skal løpe og evakuere hvis mulig, gjemme seg og komme seg ut av syne, eller som en siste utvei: slåss eller handle for å forstyrre eller uskadeliggjøre skytteren, dersom man er i livsfare.

Ohio State er blant de største universitetene i USA. Nesten 60.000 studenter er tilknyttet universitetsområdet i Columbus. (©NTB)

Les mer om

  1. Terror
  2. USA
  3. Den islamske staten (IS)