Verden

Siste presidentduell i natt: Donald Trumps siste sjanse

En Donald Trump i fritt fall på meningsmålingene får i Las Vegas natt sin siste sjanse til å vinne en debatt mot Hillary Clinton.

 • Steinar Dyrnes
  Journalist
 • Kjetil Hanssen
  Journalist

Følg debatten live her på ap.no fra den starter kl. 03.

Kampanjeflyene til de to rivalene sto et øyeblikk ved siden av hverandre på rullebanen utenfor spillemetropolen. Nå er begge i byen, klare for sin siste tv-debatt før valget 8. november.

Donald Trump ble knust av Hillary Clinton i den første debatten. Til tross for at han gjorde det noe bedre i den andre, tapte han den også. Men fortsetter fremgangen, kan han vinne den tredje og siste debatten i natt.

Trumps kampanjesjef, Kellyanne Conway, kom onsdag med en sjelden innrømmelse.

– Han trenger et comeback, sa hun til TV-kanalen Fox og la til at han har gjort det flere ganger før.

Det har vært enorm interesse for de to foregående tv-debattene, og det er ventet at flere titall millioner seere vil følge med debatten i natt også.

Kampanjeflyene til de to rivalene på plass i Las Vegas.
 • Bråket kan fortsette selv om Trump taper: Fire grunner til at amerikanerne frykter det som kan komme etter valget

Det er den konservative TV-kanalen Fox News som arrangerer nattens debatt. Moderator blir Chris Wallace (69), som er anker på Fox News Sunday.

Debatterer seks utvalgte temaer

Han har offentliggjort at debatten i skal deles inn følgende seks temaer som skal debatteres i 15 minutter hver:

 • Gjeld og trygdeordninger
 • Innvandring
 • Økonomi
 • Høyesterett
 • Utenlandske krigsområder
 • Egnethet til å bli president

I de siste dagene har mediene i USA vært dominert av videoen med Trumps nedsettende kommentarer om det motsatte kjønn, de ni kvinnene som har anklaget ham for å ha antastet dem og Trumps påstander om valgfusk. Alt dette kommer også til å bli temaer, kanskje spesielt under det siste punktet.

Begge sider mobilisere foran nattens debatt i Las Vegas.

Trump selv har anklaget korrupte medier for å være for lite opptatt av Wikileaks-lekkasjer fra den hackede epost-kontoen til Clintons valgkampsjef John Podesta. Men høyrevridde Fox News har brukt mer sendetid og spalteplass til disse lekkasjene enn de fleste andre medier. Det kan love godt for Trump. Nylig måtte også to Clinton-medarbeidere slutte etter at en video fra aktivisten James O`Keefe publiserte videoer om skitne metoder i valgkampen.

Det er også ventet at Clintons bruk av sin private epostkonto mens hun var utenriksminister blir et tema.

– Hun må klare å svare ordentlig på epostsaken, sier en av Demokratenes strateger, Bud Jackson, til Reuters. - Hun har ikke helt truffet spikeren der ennå, hun bør gjøre det bedre denne gangen. Og hun må vente det uventede.

Her forberedes scenen for presidentdebatten i Las Vegas natt til torsdag.

Under forrige duell hadde Donald Trump invitert fire kvinner som beskylder eks-president Bill Clinton for seksuell trakassering. Til nattens debatt har han invitert president Barack Obamas halvbror Malik Obama, som støtter Trump og som ikke er fornøyd med jobben halvbroren har gjort i Det hvite hus.

Han har også invitert Pat Smith, moren til en av de fire amerikanerne som ble drept under angrepet i Benghazi i Libya i 2012. Hun anklager Hillary Clinton for sønnens død. Clinton har invitert Mark Cuban, milliardæreieren av basketlaget Dallas Mavericks.

Gamblerbyen satser stort på debatten

Las Vegas har satset åtte millioner dollar – ca. 65 millioner kroner – på arrangementet. Halvparten er betalt av en næringslivsorganisasjon og halvparten av Universitetet i Las Vegas, som er stedet for debatten.

Institusjonene som sponser debatten, håper at arrangementet skal bedre Las Vegas’ omdømme som et seriøst sted for næringsliv og studier.

Ifølge Las Vegas Review Journal har duellen allerede ført til medieomtale verdt over 700 millioner kroner, ifølge et lokalt medieovervåkingsbyrå. Ifølge avisen er det mellom 5000 og 7000 journalister i Las Vegas i forbindelse med debatten.

Presidentkandidat Hillary Clinton må trolig svare for bruken av den private epostkontoen da hun var utenriksminister.

Tung dekning på Aftenposten

Fire av våre utenriksjournalister, en videoreporter og utenrikskommentator Frank Rossavik kommer til å følge debatten i natt. Vår USA-korrespondent Kristoffer Rønneberg følger den på stedet i Las Vegas, og vil live-tvitre på @ronneberg. Også Rossavik er i USA.

Kort tid etter debatten vil du derfor på Aftenposten få servert følgende:

 • Debattens høydepunkter både i tekst og bilder.
 • Kommentar fra Frank Rossavik, som er i vippestaten Nord-Carolina.
 • Videokommentar fra tidligere USA-korrespondent Alf Ole Ask.
 • Det kommer en nyhetsartikkel med reaksjoner fra blant annet «the spin room» i Las Vegas og eksperter til de viktigste hendelsene i debatten.
 • Så fort CNNs meningsmåling over hvem som vant debatten kommer rundt 05.30, kommer det også en artikkel om det.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. USA-valg 2016