– Folk i Sør-Sudan er spente på om våpenhvilen bare er for å få ut utlendinger

Selv om det har vært en rolig dag i Juba, er mange spente, forteller Camilla Aschjem, som befinner seg i Sør-Sudan.

Selv om folk har kunne tatt seg til gatene under våpenhvilen tirsdag, er de spente på om hvilen vil fortsette etter at utlendinger har fått kommet seg ut fra Sør-Sudan, mener Camilla Aschjem, som nå befinner seg i landet.

Aschjem er i landet gjennom hennes arbeid som seniorrådgiver i solidaritets- og bistandsorganisasjonen KFUK-KFUM Global.

Planen hennes var i utgangspunktet å dra hjem tirsdag, men ingen fly har fått landingstillatelse i byen hun er i, Yambio.

Dermed er hun der på ubestemt tid.

– Jeg var advart om at det ville bli kamper, men valgte å reise likevel. Jeg opplever at det vi gjør er viktig, og det er nettopp nå jeg trenger å være her. Det er nå vi må være her, sier hun.

– Folk er kjemperedde

Byen hun er i ligger om lag 40 mil vest for Sør-Sudans hovedstad Juba, der kampene har utspilt seg mellom styrker som er lojale til president Salva Kiir og de som er lojale til Riek Machar.

– Det er trygt her, men situasjonen er spent. For et par dager siden eksploderte et dekk, og da løp folk i alle retninger, sier Aschjem.

Aschjem la selv dette bildet ut på Instagram tirsdag. - Vi er i beste velgående, selv om vi er fanget her for øyeblikket. Vi ber for fred, skriver hun under bildet.

Selv om hun ikke har vært direkte berørt av kampene, har Aschjem gjennom hjelpearbeidet jobbet med ungdom som normalt bor i Juba på senteret i Yambio denne helgen. Flere av de har vært i kontakt med familien hjemme.

– Lillebroren til én av ungdommene er kidnappet. Det har vært en ganske absurd situasjon, sier Aschjem.

Hun forteler at hun også har en rekke bekjente i hovedstaden, etter å ha arbeidet i landet gjennom mange år.

– For dem har det vært svært kritiske dager siden fredag. De har gjemt seg under senger, eller søkt tilflukt i kriker. Det har vært mye regn, og folk har blitt våte og kalde. Noen har måttet løpe med det de har klart å bære. Folk er kjemperedde, sier hun.

Mens kampene herjet i Sør-Sudan søndag kom det svart røyk fra bykjernen.

– Det har vært mye skyting, mange tanks, mange granateksplosjoner og det har ligget helikoptre over byen, legger hun til.

36.000 har flyktet fra sine hjem

Ifølge FNs nødhjelpskontor OCHA har 36.000 mennesker flyktet fra sine hjem i Juba siden fredag. Om lag 7.000 fordrevne har søkt tilflukt i FNs leire i hovedstaden, skriver AFP.

– Det er sannsynlig at dette tallet vil øke ettersom det er en ustabil situasjon, sier talsperson Venessa Huguenin til nyhetsbyrået.

Tirsdag er det våpenhvile i landet, etter at både Kiir og Machar beordret deres tilhengere om å ta pause i kampene.

Disse er blant de mange som har tatt med kofferten, noen vesker eller noen poser fra hjemmet, i flykt fra kampene som utspilte seg i Juba i Sør-Sudan.

– Folk er spente på om våpenhvilen bare er for å få ut utlendinger eller om det er noe som vil vare. Det har vært veldig stort trykk fra det internasjonale samfunnet om at det må bli våpenhvile slik at fly kan få lande og lette i Juba. Derfor er ikke befolkningen beroliget, forteller Aschjem.

Ikke kamper etter våpenhvile

Hun har selv inntrykk av at det ikke har vært nye kamper etter våpenhvilen startet. Dette bekreftes også av nyhetsbyråene AFP og Reuters, som begge har folk i Juba.

Det meldes at folk har tatt til gatene, og at de har fått skaffet seg mat og vann.

Skal man tro Kiirs talsmann Ateny Wek Ateny har presidenten intensjoner om at våpenhvilen blir til en mer fredelig situasjon. Ifølge talsmannen snakket Kiir og Machar sammen på telefon mandag, skriver NTB.

– Nå er tiden inne for diplomati, president Salva Kiir er beredt. Han er i palasset og venter på enhver som kommer i diplomatisk ærend, så situasjonen kan fikses og freden reddes, sier talsmannen ifølge nyhetsbyrået.

Hvor mange som totalt har blitt drept i kampene så langt er uklart, men før kampene søndag og mandag ble det opplyst at 300 soldater hadde blitt drept.

Også to kinesiske FN-soldater ble drept søndag, da totalt 8 personer ble drept og 67 såret i en angrep tilhørende UNMISS, ifølge AP.

Interessert i utenrikssaker? Da kan du lese følgende artikler: