196 år etter at Napoleon døde her, går det for første gang rutefly til den lille øya

På Napoleons tid tok turen et par måneder fra Europa, nå redusert til fem dager pluss. Med lørdagens første ruteflyvning kan man nå St. Helena på under syv timer fra Sør-Afrika.

SA Airlinks Embraer E190 gjennomførte prøveflyvning til St. Helena tidligere i år.

12 år etter at flyplassen ble bestemt bygget, og halvannet år etter at den skulle innvies, er endelig alt klart: Lørdag lander det første ruteflyet noensinne på den lille øya i Sør-Atlanteren.

Vanskelige vindforhold på klippeøya har forårsaket den siste forsinkelsen. Men nå har man funnet frem til en flytype, brasilianske Embraer E190, som håndterer kombinasjonen av vriene vindforhold og den lange avstanden fra Sør-Afrika og ut til St. Helena.

Flyruten starter i Johannesburg, Sør-Afrika, og har mellomlanding i Windhoek, Namibia, før ferden går ut over havet. Første strekk tar ca. to timer, det siste litt i underkant av fire timer før flyet lander på den lille flyplassen på Prosperous Bay Plain.

Billettprisen starter på rundt 800 pund (ca. 8500 kroner) tur/retur Johannesburg, turen til Cape Town blir ca. 50 pund dyrere.

Dyrt prosjekt

Hele flyplassprosjektet har kostet rundt 3 milliarder kroner, betalt av britiske skattebetalere. St. Helena var en av britenes første kolonier og er fortsatt britisk oversjøisk territorium, sammen med «naboøyene» Ascension og Tristan da Cunha.

Rundt 4000 mennesker bor på St. Helena (ca. 122 kvadratkilometer), som er mest kjent som stedet dit britene sendte den franske keiser Napoleon i eksil i 1815. Han døde der i 1821, og for mange franskmenn er øya fortsatt et ettertraktet reisemål.

Ett fly i uken

Foreløpig er det satt opp ett fly i uken – kapasiteten begrenses til drøyt 70 passasjerer på en flytype som kan ta rundt 100. Det er det sørafrikanske selskapet SA Airlink, et underbruk av South African Airways, som skal trafikkere ruten. Hver fjerde uke skal flyet dessuten legge turen om øya Ascension, som ligger lenger nord og vest. Der har det vært flyplass lenge, en flyplass amerikanerne har en lang leieavtale på og hvor det til nå bare har vært åpent for militære fly.

Farvel, RMS

Det er også satt opp korresponderende fly mellom Windhoek og Cape Town, byen sankthelenerne i alle år har forholdt seg til gjennom forbindelsen med båten RMS St. Helena. Den turen har tatt fem dager i åpen sjø, nå kan strekningen altså gjøres unna på mindre enn syv timer.

For RMS går det mot slutten: Båten skal selges og ruten avvikles i løpet av kommende vinter. Den som ønsker seg et av verdens mest spennende mini-cruise, må altså skynde seg!