Verden

Enorm gasslekkasje i California er stanset

Metanlekkasjen fra et anlegg i Los Angeles der naturgass lagres under bakken, er stoppet. Tusenvis av innbyggere i byen måtte flytte på grunn av lekkasjen.

  • Ntb

Utslippet av klimagassen ble oppdaget 23. oktober, og torsdag opplyste selskapet Southern California Gas at det var stanset.

— Vi har bekreftet at gasslekkasjen er stoppet. Vi har utslippene under kontroll, sa Jason Marshall i Californias miljøverndepartement.

Den ødelagte brønnen hvor gassen har lekket ut, er nå fylt igjen med sement. Metan er en svært kraftig klimagass, og på det verste sto lekkasjen for en firedel av Californias samlede klimautslipp.

Mange beboere i områder nær anlegget har klaget over hodepine og kvalme, noe som kan skyldes et stoff som tilsettes gassen.

Southern California Gas er saksøkt av myndighetene i Los Angeles og anklages blant annet for ikke å ha informert om lekkasjen i tide.

— Vi innser at gasslekkasjen har forstyrret beboere i området, og vi skal gjøre så godt vi kan for å gjenopprette deres tillit til oss, sier direktør Denis Arriola, som nekter for at selskapet har brutt loven.

Metan er den viktigste bestanddelen i naturgass, som brukes til strømproduksjon, oppvarming av boliger og i komfyrer mange steder i verden. Norge eksporterer store mengder naturgass til land i EU.

Les også

  1. Enorme klimautslipp fra gasslekkasje i California

Les mer om

  1. Klima