Verden

Påstår gassboring ødela drikkevannet

Sine dager som pensjonist skulle Truman Burnett nyte her. I ett år har eiendommen nesten vært ubrukelig etter en lekkasje under boring. Skogen er død og dammen som en gang var full av fisk, stinker.

Mike Phillips og familien kan ikke lenger drikke vannet fra egen brønn, og huset hans er blitt nesten verdiløst. Dette skjedde etter at gasselskapene boret etter gass rundt huset hans.- Ikke vår skyld, sier gasselskapet.

  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

Mike Phillips tapper det som skulle være drikkevann i en stor bøtte. Det er ubrukelig. Familien får levert kloret vann på en tank til vask og drikker flaskevann. Slik har det vært i ett år. Sammen med to andre naboer i Paradise Road har han saksøkt operatørselskapet Chesapeakes Energy.

— Jeg har levd den amerikanske drømmen. Fast jobb og bygget meg hus. Nå ønsker jeg bare å komme meg vekk herfra, men det er umulig å få solgt huset uten drikkevann. Det er mindre verdt enn bilen min. Vi har bodd her i åtte år. Det eneste som har endret seg i området er utvinningen av gass. Vi er overbevist om at det er gassutvinningen som er årsaken til at vår brønn er forgiftet, sier han.

En oversikt viser at 32 husstander bare i Bradford County i Pennsylvania har fått ødelagt drikkevannet. Ifølge miljøaktivist Diane Siegmund stiger tallet stadig. Det er gassboom i Pennsylvania og i dette området er det selskapet Chesapeake Energy med partner Statoil som stadig borer nye brønner. For å forsyne et energitørst USA med gass.

I 2008 inngikk Statoil en langsiktig allianse med det amerikanske selskapet. I tillegg til å kjøpe seg inn med en tredjedel i hver av de lisensene Chesapeake har i Marcellus-feltet, la Statoil et pent milliardbeløp på bordet for å støtte boreprogrammet til det amerikanske selskapet. Totalpris 3,2 milliarder dollar (ca. 17 milliarder kroner).

Omstridt

Utvinning av skifergass er omstridt i USA. Ikke alle steder slipper gasselskapene så lett til som i Pennsylvania.

Delstaten New York har innført stans i all boring og utvinning, fordi New York City frykter for drikkevannet sitt.

Delstaten Maryland har saksøkt Chesapeake og Statoil etter at en gassbrønn her i Bradford County eksploderte i påsken. Titusenvis av liter med giftig borevæske rant ut i elven Towanda Creek, som er en bielv til Susquehanna. Elven drikkevannskilden til 6,2 millioner amerikanere, og renner gjennom tre delstater, deriblant Maryland, som er nabostaten til Pennsylvania.

Mange i Bradford County synes de møter en vegg av arroganse når de henvender seg til gasselskapene.

Har basseng, men

Lane (4) synes det er merkelig at det store svømmebassenget plutselig bare er til pynt. Han sitter trygt på mammas arm, men for ikke lenge siden var Crystal Stroud så dårlig at hun knapt kunne løfte den viltre pluggen.

- Jeg drikker mye vann. Plutselig en dag falt det store hårdotter av hodet mitt. Jeg ble kortpustet. Etter en tid begynte hendene å skjelve. Legene fant ikke ut av det, helt til vi kom på å sjekke drikkevannet i brønnen vår. Det viste seg at verdiene for en rekke kjemiske stoffer var skyhøye, forteller Stroud.

— De fortalte meg som er frisør at det er naturlig at en mister litt hår iblant, sier hun oppgitt.

Mange av stoffene er relatert til boring av brønner for gass, fikk hun vite da analysene kom.

Da hun sluttet å drikke vannet ble hun bedre. Nå skal de flytte fra huset, som hun ikke regner med å få solgt. Drikkevannet i brønnen er ubrukelig. - Heldigvis har faren min et hus vi får låne, sier hun.

Hun og mannen fikk 5000 dollar for å lease ut rettighetene til gassproduksjon på sin eiendom til Chesapeake, bare for å oppdage at de hadde solgt leiekontrakten videre til et annet selskap. Nå vurderer hun å saksøke begge selskapene. I dag angrer hun. Pengene har de investert i huset som nå er verdiløst.

Bare luft litt

I hagen til bondekona Sherry Vargson står et rør opp av bakken. Det er satt opp der for å lufte brønnen hennes for metangass. Men utallige målinger viser at kvaliteten på vannet ikke bedres. Drikke det kan hun ikke. Hun kan dusje i det, men ikke lenge om gangen. Gassbrønnen er rett bak låven hennes. Familien har leaset ut gassrettighetene i områder til Chesapeake og Statoil, men også her går det mot søksmål for ødelagt drikkevann.

Alle har ikke leaset ut land til gasselskapene, men de har likevel fått eiendommen ødelagt.

- Jeg skulle pensjonere meg i år og så skulle kona og jeg flytte hit permanent. Dammen var full med fisk, vi kunne bade her og rundt sto skogen tett, men så skjedde det en lekkasje fra gassbrønnen der, sier Truman Burnett.

Tøffe tak

Han peker på skråningen ned til den len gang så idylliske dammen. Alle trærne er døde. I gassfeltet er Chesapeake operatør og norske Statoil medeier med 32,5 prosent.

Burnett setter stråhatten bak i nakken og forteller at lekkasjen av boreslam har ødelagt drikkevannet hans.

- I mitt tilfelle har Chesapeake allerede erkjent ansvaret. De er bøtelagt for dette, sier Burnett - som vil saksøke selskapene som eier brønnen. Han er ute etter en klekkelig erstatning for ødeleggelsene av drømmestedet.

Dette vannet er ikke drikkendes, konstaterer Mike Phillips og sønnen Michael.