Britisk politi: Høyreekstremisme er viktig spor i Jo Cox-saken

Britisk politi prioriterer å finne ut hvilke høyreekstreme forbindelser den drapsmistenkte 52-åringen har hatt.

Jo Cox ble skutt og knivstukket torsdag 16. juni. Hun døde på stedet. En 52 år gammel mann ble pågrepet like etterpå.

Britisk politi mener drapet på det britiske parlamentsmedlemmet Jo Cox var et målrettet angrep. 52-åringen som ble arrestert like etter angrepet er fremdeles i varetekt og blir avhørt av politiet, opplyste fungerende politisjef Dee Collins ifølge Reuters.

Tidligere på dagen fredag var det kommet frem at 52-åringen som er siktet for drapet på Jo Cox skal ha støttet en nynazistisk organisasjon i USA i 17 år.

– Ifølge dokumenter vi har hentet ut, var den pågrepne mannen en dedikert støttespiller av organisasjonen Nasjonal Allianse (NA), den tidligere største neo-nazi-organisasjonen i USA, skriver antidiskrimineringssenteret Southern Poverty Law Centre (SPLC).

SPLC skriver at den pågrepne har støttet NA siden 1999 og har brukt over 5000 kroner på lesestoff fra NA, opplyser senteret.

Fikk oppskrift på å lage pistol

SPLC har lagt ut bilder som de sier viser at den siktede 52-åringen brukte en adresse i Batley i Nord-England. Blant bøkene han bestilte var en manual om hvordan man kan lage en hjemmelaget pistol. Flere vitner har sagt at skytevåpenet gjerningsmannen brukte så hjemmelaget ut.

Minst to øyenvitner har sagt til pressen at de hørte angriperen rope «Storbritannia først», som er navnet på et høyreradikalt nasjonalistparti. Dette partiet har sendt ut en pressemelding der de tar avstand fra drapet.

Historie med psykiske problemer

52-åringens halvbror har opplyst til The Guardian at 52-åringen har en historie med psykiske problemer gjennom flere år.

Han var besatt av tanken på å vaske seg. Han hadde en tvangslidelse, sier broren til The Sun.

Men både denne broren og en annen bror har også sagt at broren deres ikke er voldelig og at han ikke var spesielt opptatt av politikk.

Naboene har beskrevet ham som en rolig mann som tilbød seg å hjelpe andre med hagestell.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Lytt til utenriksredaksjonens siste podkast: Frankrike trenger et vellykket EM.

Du kan lytte til den i spilleren under, påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.