Verden

2015 knuste forrige temperaturrekord for jordkloden

Der det er rødt har det vært varmere enn snittet i 2015. Der det er blått har det vært kjøligere.

Fjorårets globale rekordvarme knuste alle tidligere temperaturrekorder, ifølge nye beregninger.

  • Ntb

Ikke bare var 2015 det varmeste året globalt siden målingene begynte. Også marginen ned til de forrige rekordene er den største noensinne, ifølge beregningene.

De er utført av den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA, den offentlige amerikanske forskningsinstitusjonen NOAA og det britiske meteorologiske instituttet Met Office.

– Temperaturrekorden bør få politikerne til å stoppe opp og merke seg dette: Nå er tiden inne for å gjøre noe med klimaet, sier NASA-sjefen Charles Bolden.

Ikke alle steder var det varmere enn normalt:

Les også

Derfor er forskere bekymret for en «blå» klump nord i Atlanterhavet.

Klimautslipp og El Niño

Temperaturen ved jord— og havoverflaten lå i fjor i snitt 0,9 grader over det globale gjennomsnittet for det 20. århundret, ifølge de amerikanske forskerne.

Fram til i fjor var 2014 et av flere år som i praksis hadde «delt førsteplass» i den globale temperaturstatistikken. Nå er denne rekorden slått med 0,16 grader, noe som er mye i denne sammenhengen.

At temperaturen fortsatte å stige i fjor, skyldtes med høy sannsynlighet to ting: Menneskeskapt global oppvarming og værfenomenet El Niño.Mens El Niño har ført til et midlertidig temperaturhopp, bidrar menneskeskapte klimautslipp til en langsiktig trend i retning høyere temperaturer.

– Vi ville ikke fått temperaturrekorden uten den langsiktige trenden, sier Gavin Schmidt, som leder NASAs Goddard Institute for Space Studies.

  • Oles klode: Stadig varmere badevann

Halvveis til togradersmålet

På klimatoppmøtet i Paris i desember bekreftet regjeringene i omtrent alle verdens land at de vil unngå global oppvarming på mer enn 2 grader.

I tillegg erklærte de at oppvarmingen helst bør holdes under 1,5 grader. Nå er vi imidlertid allerede halvveis på veien mot de 2 gradene, sammenlignet med temperaturen på slutten av 1800-tallet.

– Klimaendringene er vår generasjons utfordring, sier Bolden i en uttalelse.

Selv om temperaturen varierte mye på kloden i fjor, var mange områder rekordvarme. Nye rekorder ble satt i Mellom-Amerika, den nordlige delen av Sør-Amerika, deler av Afrika og store områder i Stillehavet.

I Norge var 2015 det tredje varmeste året siden målingene begynte – og i tillegg det tredje våteste.

Hvor lenge den nye globale temperaturrekorden blir stående, er høyst usikkert. Siden El Niño fortsatt pågår, forventer forskerne at det kan bli satt ny rekord allerede neste år.

  • Den nye klimaministeren startet klimadebatt på mandag:

Les også

  1. Klimaministeren kan ikke love at det blir klimakutt i Norge de neste to årene

  2. SV-Holmås opprørt og KrF-Hareide bekymret etter uttalelse fra den nye klimaministeren

  3. Miljøpartiet sier de nesten savner Tine Suntoft når de hører Vidar Helgesen

Les mer om

  1. Klima