Verden

Bush til motangrep på Kerry

  • Forf>
  • <forf>aftenpostens Korespondent Kristin Nilsen <
  • Hvilke resultater kan John Kerry vise til? spør president George W. Bush og går til motangrep etter en uke der utfordreren Kerry har hatt velgernes oppmerksomhet alene.

Kampen i gang. Noen få timer etter at demokratenes presidentkandidat John Kerry holdt den beste talen han hittil har levert i valgkampen, avbrøt president Bush ferien på ranchen i Texas og reiste til Missouri for å drive valgkamp. — Når en president skal velges, er det resultatene som teller, sa Bush og ba velgerne om fire nye år i Det hvite hus. Valget i november kan i realiteten sees som en folkeavstemning over George W. Bush' fire år i Det hvite hus. Republikanerne har innsett at Bush ikke er sikret seier den 2. november, og med meningsmålinger som viser at Bush og Kerry ligger helt likt, har de grunn til å være nervøse. Bush-leirens strategi er å overbevise konservative velgere i USA om at John Kerry er en superliberal vinglepave som etter 19 år i Senatet ikke kan vise til resultater av betydning, som for eksempel å ha en lov oppkalt etter seg. - Det er 34 år mellom Kerrys krigstjeneste i Vietnam og hans kandidatur til presidenttittelen. Hvorfor snakker han aldri om hva han har gjort i disse årene? er det retoriske spørsmålet fra valgkampstrategene i Bush-leiren. John Kerry, oppildnet etter entusiasmen og støtten under demokratenes partimøte i Boston, forsøker å utnytte den nyvunne oppmerksomheten og la allerede fredag morgen ut på et to ukers felttog fra kyst til kyst i USA. Sammen med visepresidentkandidat John Edwards skal han besøke 21 delstater.

Kerrys frontalangrep

Kvelden før hørte 5000 elleville demokrater samlet til landsmøte i Boston, Kerry holde nominasjonstalen som ga anslaget for Kerrys valgkamp fremover. Han holdt en betydelig mer offensiv tone enn det som normalt høres fra den sindige senatoren fra Boston i Massachusetts. I talen gikk Kerry til frontalangrep på president George W. Bush der han regnes for å ha sin styrke; integritet, amerikanske grunnverdier og krigen mot terror. Kerry brukte sin erfaring som Vietnam-veteran til å gi argumentene ekstra styrke. - Når jeg blir president kommer vi aldri til å gå til krig bare fordi vi har lyst, men bare når vi MÅ, sa han anklagende. Ved å legge frem en plan for å styrke det amerikanske forsvaret og gjenoppbygge sterke allianser med andre land, avviste Kerry republikanernes forsøk på tegne ham som en kandidat med nasjonal sikkerhet som sitt svake punkt. Så tok han Bush' egne ord i bruk for å avlevere følgende beskjed til terroristene i Al-Qaida: - Dere kommer til å tape, vi kommer til å vinne.

Overbeviste mediene

Om Kerry lykkes i å overbevise gruppen av velgere som ennå ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på, vil først vise seg når meningsmålingene foreligger. Men skal man tro mediene, var Kerrys opptreden en suksess. Fra å være stiv, formell og monoton gjennomgikk han en forvandling til uformell, menneskelig og nær, og han klarte å knytte kontakt med publikum, mener kommentatorene. Storavisen The Los Angeles Times skriver at Kerrys nominasjonstale kan sammenlignes med et overraskelsesangrep mot fiendens sterkeste punkt. The New York Times mener at Kerry etter et år der han har blitt båret frem av demokratenes behov for å bytte ut president George W. Bush, kan ha klart å inspirere velgerne ut fra egen person.The Washington Post skriver at talen i sin kjerne var et forsøk på å bruke Bush' tøffe tale og snu hans argumenter på hodet for å vise at det finnes en måte å trygge landet og sette det i bedre økonomisk stand på uten å ty til en politikk som virker splittende.

Les også

  1. Utfordreren John Kerry

  2. Kerry meldte seg til tjeneste for USA

  3. John Kerrys tale

  4. - Et ordentlig menneske

  5. Moore følger Kerry med argusøyne

&lt;b&gt;Slo tilbake.&lt;/b&gt; - Det er 34 år mellom Kerrys krigstjeneste i Vietnam og hans kandidatur til presidenttittelen. Hvorfor snakker han aldri om hva han har gjort i disse årene? spør Bush' valgkampstrateger.