Verden

De gode, de dårlige og de stygge øyeblikkene fra amerikanske landsmøter

Voldelige opptøyer, messiasøyeblikk og manglende ballonger. Politiske landsmøter i USA har vært fulle av drama. Her er syv høydepunkter.

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Republikanerne samles i disse dager i Cleveland, Ohio for å velge Donald J. Trump til sin presidentkandidat.

Hvor spennende det blir? Dersom partilederne får bestemme, blir hele landsmøtet en forutsigbar møte- og talemaraton som ender opp med et sterkt og samlet parti som står parat til å kjempe om en seier ved valget i november.

Men landsmøtene går ikke alltid som planlagt. Overraskelser – noen gode, noen dårlige, noen stygge – har preget mange landsmøter opp gjennom historien.

Her er syv av de mest oppsiktsvekkende øyeblikkene fra tidligere partisamlinger:

1. Jesus, vi trenger flere ballonger! (2004)

Konfetti og ballonger er faste deler elementer i de amerikanske landsmøtene. Men i 2004 gikk det galt da presidentkandidat John Kerry og hans visepresident John Edwards skulle la seg hylle på slutten av et ellers vellykket partimøte i Boston.

100.000 ballonger hang i taket, klare til å bli sluppet ned over den jublende forsamlingen.

Og der ble ballongene hengende. En teknisk svikt gjorde at bare noen få ballonger dalte søvnig ned fra taket. En annen teknisk svikt gjorde at lydsporet fra mannen som hadde ansvaret for ballongslippet kom direkte på TV mens fadesen utspilte seg.

– Jesus, vi trenger flere ballonger! Ale ballongene, hvor i h..., hva f... er det dere holder på med der borte? ropte en stadig mer frustrert produsent så alle de fire millioner TV-seerne kunne høre det.

Senere skulle det vise seg at heller ikke velgerne falt for John Kerry. Han tapte mot George W. Bush i presidentvalget.

 • Lurer du på hvorfor Donald Trump og Bernie Sanders har gjort det så bra i årets presidentvalg? Les saken om hvordan vår USA-korrespondent fant ett av svarene i småbyen Norway, Maine.

2. Sørstatsopprøret (1948)

I tiden etter andre verdenskrig slet demokratene med å finne balansen mellom en plattform som kunne appellere til både afroamerikanere og hvite sørstatsfolk. På landsmøtet i Philadelphia i 1948 kom debatten til kokepunktet – og vel så det.

Minneapolis-borgermester Hubert Humphrey holdt en følelsesladd tale der han tok til orde for borgerrettigheter for svarte amerikanere.

Argumentet vant frem, og fire konkrete tiltak ble tatt med i partiprogrammet. Det likte delegatene fra Mississippi og halvparten av Alabama-delegatene dårlig. I protest stormet de ut fra landsmøtet.

Opprørerne formet senere et eget parti (kjent som «Dixiecrats») under ledelse av Strom Thurmond.

3. Leppestift på en pitbull (2008)

Sjokket var stort da republikanernes presidentkandidat i 2008, senator John McCain, valgte den unge Alaska-guvernøren Sarah Palin som sin visepresidentkandidat.

Mange var derfor spente da Palin skulle introdusere seg selv til nasjonen i sin tale på landsmøtet i St. Paul, Minnesota.

Hun holdt en gnistrende god tale. Med sjarm, humor og kløkt overbeviste hun partiet om at McCain hadde valgt riktig. Ekstra imponerende ble det da det senere ble kjent at en teknisk svikt gjorde at fremviseren ikke fungerte og at hun dermed improviserte under store deler av talen.

– Hva er forskjellen på en hockeymamma og en pitbull? Leppestift, sa Palin til et jublende landsmøte.

McCain tapte valget for Barack Obama, og Sarah Palin fremsto senere som en Tea Party-leder med stadig smalere appell. Men 2008-talen gir et glimt av talentet som gjorde at hun klarte å klatre så høyt, så raskt.

4. Slaget om Michigan Avenue (1968)

Demokratenes landsmøte i Chicago i 1968 gikk av stabelen i en svært turbulent periode. Martin Luther King, Jr. og Robert Kennedy var blitt drept tidligere det året, og mange var sinte over USAs krigføring i Vietnam.

Da rundt 10.000 demonstranter møtte opp i Chicago for å protestere mot krigen, ble de møtt av minst 23.000 politifolk.

Demonstrasjonene ble raskt til opptøyer der politiet gikk til angrep med batonger og tåregass. De verste kampene ble senere kjent som «Slaget om Michigan Avenue.»

Minst 1100 mennesker ble skadet i opptøyene, inkludert over 400 personer som måtte få behandling etter å ha blitt utsatt for tåregass.

5. Den tomme krakken (2012)

De fleste talerne på disse partimøtene er politikere, men som regel hentes kjendiser inn for å bidra med litt krydder.

På republikanernes landsmøte i Tampa, Florida i 2012 var den 82-årige filmstjernen Clint Eastwood en av dem som skulle oppildne partiet.

I stedet brukte han store deler av sine 12 minutter på scenen til å snakke til en krakk.

Ideen var at krakken skulle representere president Obama, men opptrinnet fremsto mest som en surrete raljering fra en full, gammel onkel.

– Hva vil du at jeg skal fortelle Romney? Nei, jeg kan ikke be ham gjøre det mot seg selv, sa Eastwood, som trolig har holdt sin siste tale på et politisk landsmøte.

6. The Truman show (1944)

Tidligere valgte landsmøtene visepresident direkte, og denne avstemmingen var ofte det største spenningsmomentet ettersom presidentkandidaten som regel var klar på forhånd.

I 1944 lå president Roosevelts visepresident, Henry Wallace, an til å bli gjenvalgt med komfortabel margin på landsmøtet i Chicago. Men partieliten mislikte den liberale arbeiderklasseforkjemperen Wallace, og de ønsket en annen kandidat.

Like før landsmøtet ble Harry S. Truman, en relativt ukjent senator fra Missouri, presentert som en kompromisskandidat.

Etter noen kaotiske valgrunder der alle politiske knep ble tatt i bruk, sikret Truman en svært overraskende seier.

Roosevelt døde i april 1945, og Truman overtok automatisk toppjobben. Fire måneder senere ga han ordren om å bruke atomvåpen mot Japan.

7. En tynn gutt med et rart navn (2004)

– La oss innse det: Min tilstedeværelse på denne scenen er ganske usannsynlig, sa den unge, karismatiske mannen da han begynte talen sin til demokratenes landsmøte i Boston.

Den ukjente politikeren var den halvt kenyanske 42-åringen Barack Hussein Obama, som stilte til valg som senator fra Illinois.

Talen, der han tok til orde for et mer forent USA («det finnes ikke et svart Amerika og et hvitt Amerika og et latino America og et asiatisk Amerika. Det som finnes er Amerikas forente stater») gjorde Obama, som omtalte seg selv som «en tynn gutt med et rart navn» umiddelbart til en av partiets aller største stjerner.

– Jeg har akkurat sett USAs første svarte president, utbrøt TV-kommentatoren Chris Matthews etter talen.

Det tok ikke mer enn fire år før det viste seg at han hadde rett.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. USA
 3. John Kerry
 4. George W. Bush
 5. Philadelphia
 6. Cleveland
 7. Politikk