UD setter krisestab - ber nordmenn i Tyrkia registrere seg

Dansker i Tyrkia bør bli i boligene sine og følge utviklingen. Norsk UD fraråder alle reiser til Tyrkia som ikke er strengt nødvendige.

  • Hans O. Torgersen

«Oppfordrer norske borgere i landet til å holde seg orientert om utviklingen ved å følge med i lokale medier», heter det i en melding fra Utenriksdepartementet, der man skriver at situasjonen er uoversiktlig.

– Vi setter krisestab nå i natt. Det gjør vi fordi det er ferietid og det naturlig nok er en del norske borgere som ferierer i Tyrkia, sier pressevakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet.

– Vet dere hvor mange nordmenn som er i Tyrkia nå?

– Nei, det er jo ingen plikt til å registrere seg, men vi oppfordrer nordmenn i Tyrkia om å registrere seg på reiseregistrering.no slik at vi kan ha en oversikt over norske borgere og oppnå kontakt ved behov.

Nordmenn i Tyrkia som trenger hjelp kan kontakte UDs døgnåpne operative senter i Oslo.

Ved midnatt natt til lørdag sendte UD også ut en melding der man ber nordmenn unngå alle reiser til Tyrkia som ikke er strengt nødvendige.

Reiseselskapet Star Tour opplyser til NTB at de jobber med å få oversikt over situasjonen for deres nærmere 1.000 gjester i Tyrkia.

– Vi går nå gjennom alt hos oss, og sørger for at alle er i sikkerhet og vurderer hva vi skal gjøre videre. Vi har vært i kontakt med våre folk i Antalya og Dalaman, hvor det er rolig, sier Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i Star Tour.

Hun forteller at de har totalt 997 gjester i Tyrkia og alle vil få beskjed direkte fra reisebyrået.

Dansk UD anbefaler dansker i Tyrkia til å bli på hotellene eller i ferieboligene sine, og har dessuten et telefonnummer som man kan ringe dersom man er i trøbbel.

Også britene blir av det utenriksdepartementet i London oppfordret om å være forsiktige og å unngå offentlige steder.