Verden

Arabiske Jerusalem-foreldre har fått brev fra skolen: Hold barna unna kniver og snakk med dem om døden

Foreldrene til 20.000 arabiske barn i Jerusalem har fått brev fra det lokale skolekontoret med «viktige punkter om å håndtere barn disse dager».

På Gaza-stripen hylles knivangrep mot israelere. Her legger en kvinne i Rafah siste hånd på et veggmaleri.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Brevet oppfordrer foreldre til å ha sine barn under oppsyn til enhver tid og ber dem om å tilbringe mer tid hjemme.

— Det er vanskelig for barn å forstå og tolke hendelser og budskap de blir utsatt for. Voksne har et ansvar for å formidle disse for dem, hjelpe dem å forstå ordentlig slik at de ikke blir forledet av rykter og falsk informasjon, heter det i brevet.

Over 70 angrep

Voldsbølgen i Jerusalem og på Vestbredden har nå vart i over halvannen måned uten tegn til å avta. Ifølge den israelske hæren er det registrert over 70 terrorangrep, de fleste med kniv. Mange av angriperne har vært svært unge, helt ned i 13-årsalderen. Minst 11 israelere og 67 palestinere er blitt drept. Ifølge hæren var 40 av de drepte palestinerne knivangripere. De fleste andre ble drept under opptøyer.

Dialog om død

I brevet fra skolene blir foreldrene oppfordret til å snakke med barna om døden.

— Barns syn på døden utvikler seg ganske sakte, og de kan ha store problemer med å forstå hvor endelig og absolutt døden er. En dialog med barna om dette kan forhindre forhastede beslutninger fra barn om å skade seg selv eller andre, kan foreldrene lese i brevet fra skolen.

Hvordan kan israelsk og palestinsk versjon av konflikten være så ulik?

Les også

Dette holder konflikten mellom Israel og Palestina varm

En israelsk politimann kontrollerer en ung palestiner ved Damaskus-porten til Jerusalems gamleby.

Annet brev til jødiske foreldre

De blir bedt om å være på vakt mot uvanlig oppførsel og holde ungene unna «farlige objekter som kniver».

Det var den israelske avisen Haaretz som onsdag brakte nyheten om det spesielle brevet til foreldre av barn ved offentlige skoler i arabiske bydeler i Jerusalem. Avisen skriver at foreldrene i det jødiskdominerte Vest-Jerusalem fikk brev samtidig. Det handlet om økte bevilgninger til sikkerhet ved skolene og ba foreldrene hjelpe til med dette.

Skjerper steinstraff

Siden uroen begynte midt i september er det også registert over 800 tilfeller av steinkasting. I noen tilfeller er det blitt kastet stein mot biler med trafikkulykker som følge. Den israelske nasjonalforsamlingen Knesset vedtok denne uken en minstestraff for steinkasting på tre års fengsel. Det vil med den nye lovgivningen ikke være anledning for domstolene til å gjøre noe av denne straffen betinget. Steiner blir også definert som «farlig redskap» i landets straffelov.

Palestinere kaster stein under opptøyer i Hebron på Vestbredden. Nå innfører Israel minstestraff for steinkasting.

— Ikke bare en stein

Den som soner for steinkasting, eller de som har foreldreansvaret, kan ikke motta ytelser fra israelske trygdeordninger mens de soner. Nissan Slomiansky fra det religiøse partiet Jødisk hjem la frem forslaget i nasjonalforsamlingen og sa ifølge en pressemelding fra Knesset at man måtte bort fra holdningen om at det ikke er så farlig siden «det er bare en stein».

— Kasting av stein er drapsforsøk og det bør i hvert fall være en minstestraff, sa han.

Jamal Zahalka fra den arabiske felleslisten argumenterte imot minstestraffen og sa at «branner kan ikke slukkes med bensin, og denne loven pøser bensin på bålet».

Lyst til å lese noe helt annet og mindre alvorlig fra Israel? Denne inneholder to bibelord og koster deg likevel mindre enn ett minutt:

Les også

Forvekslet sprukket rør med Messias

Nye filmer hisser opp stemningen

Samtidig har det vært flere hendelser denne uken som har bidratt til å hisse opp stemningen ytterligere på begge sider. Mandag ble blant andre en 80 år gammel kvinne knivstukket på gaten i en by nær Tel Aviv av en 19-åring fra Hebron. Et overvåkingskamera filmet hendelsen.

Blant palestinere sirkulerer andre filmer som har gjort mange sinte. På en film kjører en patruljebil gjennom en leir ved Betlehem og fra høyttaleren lyder beskjeden: «Hvis dere kaster stein, slår vi tilbake med tåregass til dere alle er døde – de unge, de gamle, dere vil alle dø.» På en annen film kjøres en mistenkt ned med Jeep og i et opptak brukes det pepperspray mot ambulansearbeidere. Israels hær har forsvart handlingene som akseptable i den enkelte situasjon, unntatt truslene om tåregass.

For ti år siden så det temmelig håpløst ut:

Les også

Aftenpostens tidligere Midtøsten-korrespondent: Jeg erkjenner det nå: Jeg tok feil.

  • Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenpostens utenriksredaksjon på Facebook

Les også

  1. Rett og rimelig at jødene får beholde Israel

  2. Jeg har besøkt Palestina. Nå forstår jeg hva rasisme er.

  3. 76 år gammel fredsaktivist seneste terroroffer i Israel