Verden

Amnesty: Bevis for tortur etter kuppforsøk i Tyrkia

Amnesty International har samlet det de mener er håndfaste bevis for vold, tortur og voldtekt av fanger i kjølvannet av kuppforsøket i Tyrkia sist helg.

Tyrkiske politimenn geleider arrestere militære i byen Mersin 19. juli. Nå retter Amnesty International alvorlige anklager mot behandlingen de arresterte etter kuppforsøket får.
  • Hans Henrik Torgersen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Nå krever organisasjonen at uavhengige observatører må få tilgang til alle som holdes av myndighetene. Fanger skal bli holdt i politistasjoner, idrettsanlegg og rettslokaler over hele landet. Så mange som 10.000 mennesker skal ha blitt arrestert siden kuppforsøket startet, ifølge en melding organisasjonen har publisert søndag.

Les også

USA har 50 atombomber lagret i Tyrkia - hvor sikre er de?

Amnestys Andrew Gardner, som er fagansvarlig for Tyrkia, hevder de har konkrete beviser for at politi i Istanbul og Ankara lar fanger holdes i stressposisjoner i opptil 48 timer, at de nektes mat og vann og blir utsatt for konstant truende atferd.

- Internasjonale observatører må slippe til

– Rapportene om mishandling inkluderer vold og voldtekt er svært alvorlig, spesielt med tanke på det store antallet mennesker som blir holdt fanget. De grusomme detaljene som vi har dokumentert er bare et øyeblikksbilde av de overgrepene som kan foregå der folk blir holdt, sier John Dalhuisen, som er Amnesty Internationals Europa-direktør.

Les også

Erdogans Tyrkia er nær ved å bli et diktatur forkledt som et demokrati | Per Kristian Haugen

– Det er helt kritisk at tyrkiske myndigheter stanser disse grusomhetene, og lar internasjonale observatører komme inn i alle de lokasjonene der folk holdes, sier han i en pressemelding.

Tyrkiske tjenestemenn avviser på sin die påstandene og sier landet respekterer menneskerettighetene.

– Ideen om at Tyrkia, et land som ønsker EU-medlemskap, ikke respekterer loven, er absurd, sier en myndighetstalsmann, ifølge NTB.

Unntakstilstand

Før helgen erklærte Tyrkia unntakstilstand i tre måneder som følge av kuppforsøket. President Recep Tayyip Erdogan sa i den forbindelse at det kan være planer om flere statskupp, og at myndighetene nå etterforsker om andre land var involvert i helgens kuppforsøk.

– Det er mulig kuppforsøket ikke er over, det kan være flere planer, sier president Recep Tayyip Erdogan etter et møte med sitt eget sikkerhetsråd onsdag kveld.

Les også

Tyrkia har drevet lengre vekk fra EU - kuppforsøket kan dytte dem helt ut

Lørdag utstedte Erdogan ordre om at 2.341 institusjoner må stenge. Nyheten om presidentens påbud kommer kort tid etter at Erdogan-regjeringen suspenderte over 15 000 ansatte under utdanningsdepartementet.

Fra før er det kjent at Erdogan har siktet 99 generaler og admiraler for å ha vært involvert i kuppforsøket.

Tyrkia erklærer unntakstilstand i tre måneder etter kuppforsøket

Les mer om

  1. Recep Tayyip Erdogan
  2. Istanbul
  3. Amnesty International
  4. Tyrkia