Verden

Gjerningsmannen i Ansbach i Tyskland sverget troskap til IS

27-åringen sprengte seg selv utenfor en musikkfestival. Politiet opplyser at han hadde sverget troskap til IS. IS selv tar på seg skylden for angrepet.

Gjerningsmannen var den eneste som døde i eksplosjonen. Tolv andre ble skadet.
  • NTB
  • Hans Mortensønn Jordheim
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Gjerningsmannen var den eneste som døde i angrepet søndag kveld, mens 15 andre ble skadet.

«Han utførte operasjonen som et svar på oppfordringen om å angripe land som er med i koalisjonen som kjemper mot Den islamske staten», skriver IS’ propagandaorgan Amaq, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det er også funnet en video der den syriske asylsøkeren som sprengte seg i Ansbach, sverger troskap til IS, opplyser delstatsmyndighetene i Bayern.

– Etter denne videoen mener jeg det ikke er noen tvil om at angrepet var et islamistisk terrorangrep, sier innenriksminister Joachim Herrmann i Bayern.

Gjerningsmannen sprengte seg selv utenfor inngangen til musikkfestivalen Ansbach Open. Tilstanden er alvorlig for tre av de 15 personene som ble skadet i eksplosjonen.

27 år gammel syrer

Herrmann sier den 27 år gamle gjerningsmannen kom til Tyskland for to år siden og søkte asyl.

Søknaden ble avslått for ett år siden, men mannen hadde fått midlertidig opphold i Tyskland og bodde i en kommunal leilighet.

Til nyhetsbyrået AP har en tysk embetsmann sagt at gjerningsmannen skulle bli sendt ut av landet og til Bulgaria.

Psykiske problemer

Ifølge Herrmann har mannen forsøkt å ta livet av seg to ganger tidligere, og han har derfor vært innlagt på et psykiatrisk sykehus.

Til BBC sier ministeren at det er for tidlig å slå fast om selvmordsbomberen hadde som mål å drepe flere enn seg selv, men at det ikke kan utelukkes. Spesielt fordi ryggsekken, hvor gjerningsmannen antas å ha hatt bomben, også inneholdt metallgjenstander, opplyste Hermann.

– Min personlige oppfatning er at jeg dessverre tror det er veldig sannsynlig at dette var et islamistisk selvmordsangrep, sa Herrmann nyhetsbyrået DPA, ifølge AP.

Etterforskningen vil handle om å finne ut hva motivet var.

Trapper opp sikkerheten

Tysklands føderale innenriksminister, Thomas de Maizière, sier han har beordret skjerpet sikkerhet på flyplasser, togstasjoner og «andre steder» som følge av den siste månedens angrep, skriver NTB.

De Maizière ber samtidig folk om å beholde roen.

– Selvfølgelig er folk bekymret og lurer på om de skal legge om rutinene sine, men det bør vi ikke. Vi bør fortsette å leve våre frie liv, sier han.

Angrepet i Ansbach er det tredje angrepet mot tyske sivile på kort tid.

Kjenning av politiet

På en pressekonferanse tidlig mandag morgen kom det frem at politiet hadde kjennskap til gjerningsmannen.

Den ene grunnen var at han har forsøkt å ta sitt eget liv, men han har også begått «et mindre lovbrudd»,
sier Hermann Lennert i Ansbach-politiet, ifølge The Guardian.

Lovbruddet skal ha gått på besittelse av narkotika, skriver avisen.

Ingen livstruende skadet

Visepolitimester Roman Fertinger sier det er blitt sikret spor i løpet av natten. Det er også tatt opp vitneforklaringer.

Politiet vet foreløpig ikke hvilket miljø den antatte gjerningsmannen tilhørte eller hvordan han har fått tak i sprengstoff. Bayerns innenriksminister Herrmann sier det er viktig at det blir gjennomført en grundig etterforskning av angrepet, som han mener kan forsterke folks frykt.

– Det er uhyrlig at noen misbruker asylinstituttet med en slik forakt for andre mennesker. Alt må gjøres for å hindre at dette griper om seg, sier ministeren.

Han ønsker nå at myndighetene strammer inn reglene for asylsøkere som bryter loven.

Bayerns innenriksminister Joachim Herrmann holdt pressekonferanse natt til mandag.

Statsadvokat Michael Schrotberger sier det blir viktig å kartlegge hvem gjerningsmannen hadde kontakt med.

Det er også ventet at forbundskansler Angela Merkel nå blir tvunget til å avbryte ferien sin.

Avvist i døra

Det ble først opplyst at eksplosjonen skjedde i en vinbar i sentrum av den bayerske byen, men ordføreren sier det skjedde ved inngangen til en utendørskonsert med et publikum på rundt 2500 mennesker.

Mannen forsøkte å komme seg inn på konserten, men ble avvist fordi han ikke hadde billett.

Rundt 200 politifolk og 350 redningsarbeidere deltok i den omfattende aksjonen etter at bomben gikk av.

Flere angrep

Det er for tiden mange tilreisende til Ansbach på grunn av musikkfestivalen.

Bayern og Tyskland har den siste tiden vært åsted for flere oppsiktsvekkende angrep. Fredag kveld ble ni personer skutt og drept i München av en 18-åring som deretter tok sitt eget liv.

I Würzburg angrep en 17 år gammel gutt flere togpassasjerer med øks sist mandag, og søndag kveld ble en kvinne drept med machete i byen Reutlingen i Bayerns nabodelstat Baden-Württemberg.

Les mer om

  1. Tyskland