Verden

Tusenvis av tyskere har fortsatt homofil aktivitet på sitt kriminelle rulleblad. Nå kan de få erstatning.

Nye tider: Først i 1994 ble sex mellom heterofile og sex mellom homofile likestilt i tysk lovverk. Bildet er fra sommerens Christopher Day-parade i Berlin.

Helt frem til 1994 var homoseksuelle handlinger mellom menn straffbart. Nå er en ny lov om erstatning og sletting av rulleblad på trappene.

  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke

«En monstrøs skamflekk på rettsstaten». Slik beskriver partiet De grønne det faktum at menn som er dømt for å ha utført homoseksuelle handlinger fortsatt har dommen stående på rullebladet. Noen erstatning har de heller ikke fått.

Partiet forsøker nå å få fortgang i å få vedtatt en ny lov som skal få orden på dette, skriver Der Spiegel. I mai erklært justisminister Heiko Maas (fra det sosialdemokratiske partiet SPD) at han ønsket en slik lov. Målet er å få til en enighet på tvers av alle partiene.

Tysklands justisminister Heiko Maas gikk i mai inn for at homofile dømt etter paragraf 175 skal få erstatning. Nå prøver De grønne å få fortgang i saken.

Skrekkens lov: Paragraf 175

Etter krigen er omlag 50.000 tyskere blitt dømt for homoseksuelle handlinger, de aller fleste i perioden 1950–65. Mange måtte i fengsel, med de konsekvenser det har. Så sent som i 1990 ble 96 personer dømt for dette.

Den såkalte paragraf 175 sendte i flere tiår frysninger nedover ryggen på mange tyskere.

– Etter 1945 har paragraf 175 ikke bare ødelagt livene til de 50.000 dømte, men har også tvunget flere hundre tusen homofile til et liv i hemmelighet, sa Markus Ulrich, talsmann for det tyske forbundet for lesbiske og homofile (LSVD) til Tageschau.

  • April 2016: Kirkemøtet tillater likekjønnede par å gifte seg i kirken.

En mann forteller i samme artikkel om hvordan det opplevdes å være 17 år og bli hentet av politiet hjemme hos moren. I 1962 ble han først presset til å innrømme at noe hadde skjedd mellom ham og menn, deretter dømt til to års betinget fengsel og tre helgers soning på enecelle i ungdomsfengsel.

- Jeg var nå en «175-er», en pervers, selv om jeg ikke visste hva det var, sier han. I de to neste årene unngikk han kontakt med likesinnede, av frykt for fengsling.

Dommene fra nazitiden strøket

Opprinnelig stammer paragrafen fra 1872, keisertiden. Den ble innskjerpet av nazistene i 1935 da ren mistanke eller en anklage kunne føre til ti år i fengsel eller konsentrasjonsleir. I nazitiden ble minst 50.000 fengslet og 15.000 satt i konsentrasjonsleir etter denne paragrafen. Først i 2002 ble disse dommene strøket fra de overlevendes rulleblad.

Men det som skjedde etter krigen er det altså fortsatt ikke tatt oppgjør med. For paragrafen ble med inn i det nye demokratiet, og først i 1969 ble loven liberalisert - men en aldersgrense på 21 år ble innført.

Den ble redusert til 18 år noen år senere, men bare fra 1994 har Tyskland hatt samme lovgivning for heterofile og homofile.

Politiet spionerte på homofile

Skuespilleren og teaterregissøren Corny Littmann forteller til Der Spiegel hvordan han var med på å avsløre at tysk politi opererte med såkalte «rosa lister», altså at homofile ble overvåket og registrert.

I 1980 deltok Littmann i en aksjon i Hamburg der de knuste speil på offentlige toaletter. På den andre siden av speilet var et rom der politifolk satt og fulgte med.

Diktaturet i DDR var forøvrig mer liberalt enn Vest-Tyskland på dette området. Her ble paragraf 175 også med fra nazilovene, men loven ble mildnet i 1957.

Etter dette ble svært få dømt - til tross for at det fantes en egen lovgiving mot homoseksuelle handlinger også i DDR frem til 1988.

Få med deg det som skjer. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

Vil du høre journalister ta selvkritikk? Lytt til økonomiredaktør Ola Storeng og utenriksmedarbeiderne Christina Pletten og Alf Ole Ask i vår siste podkast i spilleren under, på SoundCloud, i iTunes eller fra vår RSS-strøm.

Les mer om

  1. Tyskland
  2. Rettsstaten
  3. Homofili