Krigen går dårligere enn Kreml innrømmer. Nå sender Putin mer våpen og soldater

Det russiske forsvaret varsler en «omfattende plan» for å øke den militære støtten til Syrias president Bashar al-Assad.

Slik ser Syria-krigen ut - på russiske, Putin-kontrollert fjernsyn: Alle sivile tap skyldes "terrorister", USA er "løgnaktig" og Russlands forsvar feirer nesten daglig sine bedrifter. I realiteten har de siste månedenes krigføring gitt svært dårligere resultater, sett med russiske øyne.
  • Per Anders Johansen

Planen omfatter også beskyttelse av de russiske militærbasene i Syria.

– Russland kan øke ildstøtten til Assads militære styrker dramatisk, sier nestlederen i forsvars- og sikkerhetskomiteen i det russiske senatet Franz Klintsjevitsj til den Putin-tro avisen Izvestia.

– Moskva og Washington er nå på kanten av konfrontasjon i Syria. Faren for at uhell kan utløse sammenstøt har økt kraftig, advarer den uavhengige russiske avisen Kommersant.

Den russiske forsvarsministeren Serbej Sjoigu besøker den russiske basen i Hmeymim i Syria i sommer. Russiske militæreksperter kritiserer at den russiske operasjonsstaben ikke sitter sammen med den syriske generalstaben.

Jagerfly, raketter og artilleri

Russerne frykter at USA nå øker den militære støtten til opposisjonsgrupper som kjemper mot Assad og russerne, blant annet med moderne våpen som er mer effektive mot jagerfly og stridsvogner.

– Første skritt for Russland er derfor å styrke sin eksisterende luftstyrkegruppe i Syria, forsterke anti-luftforsvaret og utplassere mer utstyr for elektronisk krigføring, sier den russiske militæreksperten Maxim Sjepovalenk til Izvestia.

Samtidig skal Assad få flere jagerfly og mer artilleri.

Men russerne innser at dette langt fra er nok:

– Den syriske hæren må gjenoppbygges fullstendig, konkluderer Izvestia.

Det russiske militæret trapper opp i Syria etter bruddet med amerikanerne. Men på russiske side innser de fleste at krigen i Syria har kjørt seg fast, og at det ikke er mulig å vinne militært.

– Umulig å vinne denne krigen

Etter suksessen i starten av krigen, er man i Moskva ikke fornøyd med resultatene de siste månedene. Krigen går rett og slett dårlig.

60–70 prosent av Syria er fortsatt kontrollert av syriske opprørere eller IS. Noen steder som ble vunnet i starten, er allerede erobret tilbake av opprørerne.

– Uten fundamentale endringer er det umulig å vinne krigen med en alliert som Assad, skriver den erfarne russiske militæranalytikeren Michael Khoharenok i Gazeta.ru.

Russiske militæreksperter er mye mer kritisk til Assads hær enn de fleste er klar over.

Dette er fem sentrale utfordringer som Putin nå møter i Syria:

Den syriske forsvarsministeren besøker fronten ved Aleppo i august. Russiske militæranalytikere retter knallhard kritikk mot den syriske hæren.

1. – Nepotistisk, korrupte hær

Kvaliteten på Assads offiserskorps er rett og slett dårlig, viser russernes erfaring etter ett år med krig.

– Nepotisme, korrupsjon, intriger, smigring og baksnakking trives i Assads hær, skriver Gazeta.ru.

Korrupsjonen i den syriske sikkerhetstjenesten er så «ufattelig og altomfattende» at selv Assads soldater må betale bestikkelser for å få frem mat.

De syriske generalene er blitt søkkrike siden de kontrollerer forsyningslinjene. Et sentralt, logistisk forsyningsapparat finnes ikke.

– Den syriske armeen står naken. Etterlatte og sårede soldater får ingen hjelp. Situasjonen er katastrofal, skriver Khoharenok, som tjenestegjorde i den russiske generalstaben i ti år.

Den russiske generalstaben har pressekonferanse i Moskva, og viser en videosamtale mellom russiske og syriske offiserer 12. september for de russiske journalistene. Russiske medier har fulgt slaget i Aleppo i månedsvis, uten at det er kommet noe gjennombrudd.

2. – Elendig moral

Kampene i Aleppo viser at Assads hær har elendig moral, ifølge russiske kilder.

I kampene om offisersskolen i Aleppo tidligere i september, overga en stor styrke med Assad-soldater seg til en svært liten gruppe med opprørssoldater. De etterlot store mengder ammunisjon og forsyninger.

Deretter måtte russerne bombe skolen for å ødelegge ammunisjonen.

– Russerne presser fremover, men Assads soldater vil ikke slåss, ifølge Gazeta.ru.

– Noen ganger kan en skjeggete geværmann være nok til å drive en syrisk avdeling vekk, skriver den russiske militæreksperten.

En russisk rakett avfyres fra et krigsskip i Middelhavet 19. august.

3. Språk- og styringsproblemer

De russiske militære var tidligere vant med at de fleste syriske offiserene snakket russisk.

Russerne har registrert at dette er fullstendig forandret.

De siste ti årene før borgerkrigen brøt ut, valgte Assad å sparke de fleste offiserene med «sovjetisk» bakgrunn til fordel for offiserer som studerte i Tyrkia, Vesten og arabiske land.

De russiske militærkildene kritiserer for øvrig Assads regime for å ha gjort for lite for å bygge allianser med andre grupper, for eksempel de kristne og turkmenerne.

Opprørssoldater på vei til fronten nord for Aleppo 30. september.

4. – Gjensidig mistillit

De russiske og syriske operasjonstabene har svært dårlig kontakt og sitter på helt forskjellige steder med «minimal kommunikasjon».

– Dette skaper gjensidig mistillit, konkluderer Gazeta.ru.

Assads nærmeste militære rådgiver, general Ali Aslan, kritiseres for å ha få eller ingen strategiske evner.

– Begge sider mistenker hverandre ikke bare for å lekke informasjon til fienden, men noen ganger også for forræderi.

Russerne har registrert at det selv i Damaskus høres skudd hver eneste kveld etter 22.00, og spør seg selv hvorfor Assads styrker forlengst ikke har renset byen.

De russiske militæranalytikerne mener det er behov for en felles stab, samt en felles sjef.

Syrias president Bashar Assad i møte med den russiske forsvarsministeren Sergej Sjoigu i Damaskus. Russerne er svært lite fornøyd med innsatsen til Assads hær, som har gjort det meget dårlig i kampene om Raqqa og Aleppo.

5. Kreml vil ha en billig krig

For å begrense krigens økonomiske kostnader, har Kreml lagt flere begrensninger på det russiske militæret så langt.

Bare en russiske flygruppe har vært utplassert i Hmeymim.

Soldatene har fått beskjed om å spare på drivstoff.

I tillegg har det vært slutt på bomber i flere perioder, noe som også har begrenset operasjonene.

Rent gjennomgående har russerne store forsyningsutfordringer, noe som også vil legge begrensninger på hvor mye det er mulig å trappe opp rent militært.

– Situasjonen i Syria nå, leder ikke noe sted. Det finnes ikke noen militær løsning på det syriske problem, konkluderer Gazeta’s militæreksperter.