Orkanen Matthew raser – flere personer omkommet

Orkanen Matthew har ødelagt mange hus sør i Haiti etter at den rammet det fattige landet tirsdag morgen lokal tid. Fire personer skal ha mistet livet i nabolandet Den dominikanske republikk.

En kvinne beskytter seg mot regnet i forkant av at orkanen Matthew rammer Haiti. Foto: Andres Martinez Cesares / Reuters / NTB scanpix.

Nyhetsbyrået AFP meldte sent tirsdag kveld at fire personer er bekreftet omkommet etter orkanen Matthew i Den dominikanske republikk.

Haiti har ikke opplevd et så kraftig uvær siden 1954, og en rekke internasjonale hjelpeorganisasjoner forbereder seg nå på å komme landet og innbyggerne til unnsetning.

– Vi sender nå de første nødhjelpsarbeiderne fra Oslo for å bistå vårt kontor i Haiti. Vi har fått inn de første meldingene om til dels store ødeleggelser der orkanen har truffet land. Byer og landsbyer på de vestlige delene av landet er delvis ødelagt, delvis under vann, sier generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp.

Organisasjonen har fått melding om at mange kirker er omgjort til hjelpesentere, hvor evakuerte får mat, vann og husly.

Tirsdag kveld kom det meldinger om at guvernøren i Sør-Carolina beordrer evakuering fra kysten onsdag. I Georgia innføres det unntakstilstand i kystområdene.

– Dette er den verste stormen Haiti har opplevd på flere tiår, og ødeleggelsene vil uten tvil bli omfattende, sier Marc Vincent, representant for Verdens barnefond UNICEF i Haiti.

Han er spesielt bekymret for at mange barn vil bli rammet av smittsomme sykdommer. Det er allerede meldt om 27.000 mistenkte tilfeller av kolerasmitte så langt i år, i et land som fortsatt sliter med å bygge seg opp etter det voldsomme jordskjelvet i 2010. Da mistet 250 000 mennesker livet.

55.000 mennesker bor fortsatt i provisoriske boliger, som telt og skur.

– For sent

– Mange mennesker ber nå om hjelp, men det er for sent fordi det finnes ingen måte å evakuere dem på, sier Fonie Pierre, leder for et katolsk redningskorps i området Les Cayes, der gatene allerede er fulle av sjøvann.

Området der orkanen rammet først, er ett av de fattigste og tettest befolkede områdene i landet. Her bor mange av innbyggerne i enkle skur av tre eller betongstein. Ifølge landets sivilforsvar er mange hus allerede ødelagt, men det konkrete antallet er foreløpig ikke kjent.

– Orkanen beveger seg utrolig sakte. Den traff land klokken fem om morgenen lokal tid, og vi forventer ikke at den er over før klokken åtte eller ni i kveld. Den kommer til å tilbringe hele dagen over landet, skriver Laura Sewell, nestleder ved hjelpeorganisasjonen CAREs kontor i Haiti, i en pressemelding i ettermiddag.

Hun skriver at flere tusen har oppsøkt evakueringssentere, men at veldig mange har holdt seg hjemme, ofte i dårlige hus som er sterkt utsatt for den kraftige vinden.

Orkanen var ventet å blåse oppimot 75 meter i sekundet, og meteorologer antar at det vil falle mellom 38 og 63 centimeter regn og opptil 1 meter i noen isolerte områder.

Før uværet når fram til Cuba og Bahamas senere, vil vinden trolig ha avtatt noe.

Flom og jordskred

I mange områder ble det meldt om oversvømmelser allerede før orkanen nådde land. Det er også stor fare for jordskred. Redningstjenesten har imidlertid ikke mulighet til å reise til de oversvømte områdene ettersom områdene fortsatt herjes av sterk vind.

Senere i uken er uværet ventet å ramme kysten av Florida, der myndighetene allerede har erklært unntakstilstand, ifølge CNN.

Så langt har stormen krevd to haitiske liv. En fisker ble funnet død i sjøen sør i landet fredag, og ytterligere en fisker er savnet. En syk, eldre kvinne døde mandag morgen ettersom hun ikke klarte å ta seg til sykehuset i uværet.

Innbyggerne i Haitis hovedstad Port-au-Prince hamstrer mat mens de forbereder seg på orkanen Matthew. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters / NTB scanpix.

Evakuering

Myndighetene har arbeidet på spreng med å evakuere innbyggerne i bydelen Cite Soleil i hovedstaden Port-au-Prince, der 100.000 av de 500.000 beboere står i fare for å få boligene oversvømmet.

Det ble også utstedt advarsler på Aruba, Jamaica, langs Colombias karibiske kyst og ved den karibiske kystlinjen i Mellom-Amerika. I Colombia døde en mann fredag i forbindelse med orkanen, og en tenåring mistet livet på Saint Vincent og Grenadinene onsdag.

Se flere bilder:

En familie varmer seg i husteltet mens de venter på orkanen i port-au-prince, Haiti. Disse boligene er ikke rustet for uværet.
Over 120.000 mennesker på Haiti bor fremdeles i svært dårlige hus etter det katastrofale jordskjelvet i 2010.
Amerikanske familier fraktes, med Boeing C-17A Globemaster III-fly, i sikkerhet fra Guantanamo-basen. Rundt 700 barn og ektefeller/samboere fraktes bort, mens fanger og servicepersonell blir igjen.
Folk samler seg ved kysten ved utkanten av Kingston på Jamaica og betrakter bølgene som bygger seg opp før orkanen Matthew kommer for fullt.
Satelittbilde fra søndag av Matthew der man tydelig kan se «øyet» midt i orkansystemet
Gatehandelen fortsetter i Port-au-prince, Haiti, men Orkanen Matthew er på vei inn.
En jente følger med på at redningsteam fra myndighetene kommer for å evakuere mennesker fra sitt boområde i Tabarre, Haiti.
Guantanamo, Cuba. Familier fraktes i sikkerhet til universitetet i Guantanamo.