Verden

Ukrainas forsvar hevder å ha drept 80 opprørere

Minst 24 sivile har mistet livet i de harde kampene mellom ukrainske styrker og separatister i Øst-Ukraina onsdag.

En ukrainsk soldat holder utkikk fra et pansret kjøretøy, like ved grensen til utbryterrepublikken Donetsk. Foto: GLEB GARANICH

 • Ntb

— 80 prorussiske opprørere er drept i et mislykket angrep på byen Marjinka øst i landet, sier militærtalsmann Andrij Lysenko i Kiev torsdag.

Han sier også at 100 opprørere ble såret i kampene, som brøt ut natt til onsdag. Fem ukrainske soldater skal også være drept. Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Observatører fra OSSE sier at opprørerne kjørte et dusin stridsvogner og andre pansrede kjøretøyer mot Marjinka sent tirsdag. Det ukrainske forsvaret skal ha varslet OSSE om at de ville bringe tunge våpen inn i området som følge av kampene.

Anklager hverandre for å ha startet kampene

Både den ukrainske regjeringen og de russiskstøttede opprørerne beskylder hverandre for å ha startet volden i Marjinka, som ligger 30 kilometer sørvest for opprørernes høyborg Donetsk.

Begge parter i konflikten brukte tunge våpen i onsdagens kamper, som er de første på flere måneder mellom regjeringsstyrkene og prorussiske opprøre. Opptrappingen av konflikten er i strid med våpenhvilen mellom partene.

En talsmann for russiske myndigheter anklager myndighetene i Kiev for å provosere frem nye angrep i Øst-Ukraina samtidig som EU skal vurdere nye sanksjoner mot Russland.

Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko sier på sin side at det fortsatt er en overhengende trussel om nye store militæroperasjoner mot Ukraina fra de russisk-støttede separatistene. Porosjenko sier samtidig at det i øyeblikket befinner seg over 9.000 russiske soldater på ukrainsk jord.

Store tap på begge sider

I onsdagens kamper ble fem ukrainske soldater drept og 39 ble skadd, skriver Juri Birjukov, en av president Porosjenkos rådgivere, på Facebook.

Ifølge de prorussiske opprørerne har 14 separatister og fem sivile mistet livet. I tillegg skal 24 sivile og 86 av opprørerne ha blitt skadd, ifølge dem.

– Det er stille i byen Marjinka nå, sier talsmann for det ukrainske militæret, Oleksandr Paranjuk, onsdag ettermiddag.

- Kiev provoserer

Ukrainas forsvarsminister Stepan Poltorak sa onsdag at ukrainske styrker hadde greid å slå tilbake framrykkingen mot regjeringshærens stillinger ved byen Marjinka.

Separatistene avviser imidlertid at deres styrker har satt i gang en offensiv mot den regjeringskontrollerte byen. De anklager regjeringsstyrkene for å ha skutt mot opprørernes områder rundt Donetsk og tatt livet av 15 personer, deriblant sivile.

 1. Les også

  Første alvorlige kamper i Ukraina på flere måneder

 2. Les også

  Russland sliter med å koordinere anklager om nedskytingen av MH17

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kraftig oppblussing i konflikten i Øst-Ukraina - flere drept i kamper i natt

 2. VERDEN

  Flere drepte på begge sider av frontlinjen i Øst-Ukraina

 3. VERDEN

  Stoltenberg ber Russland dempe Ukraina-konflikten

 4. VERDEN

  Syv drept i nye kamper i Ukraina

 5. VERDEN

  Kulden rammer innbyggere i Øst-Ukraina: – Nå er vi tilbake i en nødssituasjon

 6. VERDEN

  Nye blodige sammenstøt i Ukraina