Kontrakten fra oktober viser Trumps plan frem til sommeren

President Donald Trump har hatt det travelt de første dagene i Det ovale kontor, men det kommer en hel del mer i ukene og månedene fremover.

22. oktober i fjor la den daværende presidentkandidaten frem det han kalte «Donald Trumps kontrakt med den amerikanske velger».

Dette var en plan for hva han skulle gjøre de første 100 dagene i presidentperioden, som for øvrig varer 1461 dager. En god del av punktene i planen var konkrete. Her er noen av dem som kanskje vil lyde kjent fra nyhetsbildet de siste dagene:

 • Stoppe innreise fra regioner med mye terrorisme inntil reisende kan bakgrunnsjekkes på en trygg måte.
 • Kunngjøre at USA trekker seg fra handelsavtalen TPP.
 • Godkjenne oljerørledningen Keystone og andre lignende prosjekter.
 • Stoppe føderale penger til byer som er fristeder for ulovlige innvandrere.
 • Ansettelsesstopp i den føderale staten.
 • Finne penger til å bygge en mur mot Mexico (og få Mexico til å betale i ettertid).

Mange av utspillene fra Det hvite hus har, selv om de var varslet, vakt oppsikt. Samtidig gjenstår fremdeles en rekke initiativer som Trump har lovet å komme med før april er over.

Her er noen av dem som vil få oppmerksomhet:

Deltagere til FN-konferansen om klima i Paris i 2015 fikk epler med logo. USA vil nå vurderer å trekke seg fra avtalen som ble inngått.

Stoppe milliarder til FNs klimaarbeid

Trump garanterer å «stoppe milliarder i utbetalinger til FNs klimaprogrammer». Under Barack Obama lovet USA tre milliarder dollar til et FN-fond som støttet klimatiltak i mindre velstående land. I fjor betalte Obama ut en halv milliard, og bare dager før han gikk av, betalte USA ut en halv milliard til. Med garantien fra Trump er det neppe noen grunn til å sitte i FN i New York og finsjekke kontoutskriften for nye innbetalinger fra USA.

Trump har også lovet å trekke USA fra Parisavtalen om klima, men dette var ikke nevnt spesifikt i kontrakten med velgerne. Han han gjøre dette på ett til fire år – alt etter hvilken metode han velger.

Kina har den siste tiden forsøkt å holde kursen på yuan oppe, ikke få den ned.

Stemple Kina som valutafusker

Teorien her er at Kina holder sin valuta, yuan, kunstig billig slik at landets varer skal være mer konkurransedyktige. Problemet er at Kina, ifølge de fleste eksperter, i praksis gjør det motsatte. Landet kjøper egen valuta i et forsøk på å holde kursen oppe.

Poenget for USA med å klassifisere et land som «valutamanipulator»? Det åpner for enkelte typer økonomiske sanksjoner.

Avocado er en stor salgsvare fra Mexico til USA.

Gå løs på handelsavtalen NAFTA

I kontrakten med velgerne lover Trump en kunngjøring om å reforhandle handelsavtalen NAFTA eller trekke USA ut av den.

NAFTA har innført et stort sett tollfritt område bestående av USA, Mexico og Canada. Det ble forhandlet frem under Ronald Reagan og iverksatt under Bill Clinton. Foreløpig har Trump som president nevnt dette i en tale, men ikke satt i gang formelle forberedelser. Han kan si den opp med seks måneders varsel og trenger ikke ha kongressen med på laget for å gjøre det.

Trump mener avtalen har kostet USA arbeidsplasser fordi bedrifter flytter produksjon til Mexico der lønningene er lavere. Det amerikanske handelskammeret mener imidlertid 14 millioner jobber er avhengig av handelen med disse partnerne.

Begrense gjenvalg av kongresspolitikere

Donald Trump vil foreslå en grunnlovsregel som begrenser hvor lenge kongresspolitikere kan sitte. Han ønsker seg maks tre perioder – altså seks år – for medlemmer av Representantenes hus og maks to perioder – altså 12 år – for medlemmer av Senatet.

Sjansene for å få gjennom noe slikt er tynne. Endringer i USAs grunnlov må vedtas med to tredjedels flertall i Kongressen og deretter godkjennes i minst 38 av de 50 delstatene. Forrige gang et grunnlovstillegg ble vedtatt, var i 1992. Det ble fremsatt i 1789.

Et av dommerembetene i USAs høyesterett står ledig. Det kommer etter alt å dømme til å bli politisk ståhei rundt Donald Trumps nominerte kandidat.

Få ny høyesterettsdommer på plass

Trump har lovet sine velgere en ny høyesterettsdommer «som vil forsvare grunnloven» etter at Antonin Scalia døde for et år siden. Etter at Trump kunngjorde sitt valg, Neil Gorsuch, natt til onsdag blir det nå etter alt å dømme et politisk basketak i Kongressen der demokratiske politikere vil forsøke sabotere utnevnelsen.

Utvise 2 millioner kriminelle, ulovlige innvandrere

USA deporterer jevnt og trutt ulovlige innvandrere som er straffedømt. I 2015 ble 140.000 sendt ut. Tidligere i Obama-administrasjonens tid gikk man også etter ulovlige innvandrere med små lovbrudd som trafikkforseelser. Da var kom man opp i 400.000 utvisninger årlig – hvis man også teller med de ikke-kriminelle. Tallknuserne i Fivethirtyeight mener dermed Trump kan nå opp i to millioner utvisninger på fire år uten ytterligere bevilgninger eller annen hjelp fra Kongressen. Det eneste problemet er at det etter alt å dømme ikke finnes så mange som to millioner som både er ulovlige innvandrere og kriminelle.

Her er noen av de andre løftene i garantien:

 • La folk selv velge skole med pengestøtte fra staten
 • Massive skattelettelser – 35 prosent kutt for en middelklassefamilie med to barn.
 • Toll på varer fra selskaper som flytter produksjon ut av landet
 • Oppheving av Obamas helsereform og innføring av et nytt system.
 • To års fengsel som minimumsstraff for ulovlig innreise etter utvisning.
 • Mer penger til bekjempelse av voldelig gjengkriminalitet.

____________________________________________________________________________

KOM PÅ VÅR UTENRIKSKVELD!

Hva skjer hvis Trump-bølgene også tar Europa? Aftenpostens arrangerer utenrikskveld, og du kan møte opprørsvelgerne som endrer Europa og USA.