Hamas sier at 50 av de drepte i Gaza-sammenstøtene var medlemmer av gruppen

– Femti av martyrene var Hamas og 12 var fra folket, sier et høytstående medlem av Hamas.

Demonstranter løper i dekning etter at israelske soldater har åpnet ild med tåregass ved grensegjerdet mellom Israel og Gazastripen tirsdag.

Salah Bardawil kom med uttalelsen i et palestinsk TV-program onsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Dermed sier Hamas at flesteparten av de 62 drepte på grensen mellom Gazastripen og Israel denne uken, var medlemmer av gruppen. Ifølge Reuters ble 60 personer drept mandag 15. mai under sammenstøtene på Gaza.

I tillegg ble rundt 2700 personer såret.

Salah Bardawil ville ikke si om de drepte var medlemmer av den militante eller den politiske fløyen av islamistgruppen. Han sa heller ikke hva de drev med da de ble drept, skriver AFP (via indiske Business Standard).

Hamas har styrt Gazastripen siden det israelske forsvaret trakk seg ut i 2005. Siden har området vært under blokade av Israel, som kontrollerer de fleste grenseovergangene, luftrommet og havområdet utenfor Gazastripen. Også grensen mot Egypt er stengt.

Israel, USA og EU mener Hamas er en terrorgruppe. Ekstremistene har stått bak en rekke angrep mot Israel, inkludert terror- og selvmordsangrep.

– Dette beviser det så mange har forsøkt å ignorere: Hamas står bak disse opptøyene, sier oberstløytnant og talsmann Jonathan Conricus i Det israelske forsvaret (IDF) til Times of Israel.

Før Hamas onsdag gikk ut med at 50 av dem om ble drept på Gaza denne uken, er medlemmer av gruppen, hevdet IDF at flertallet av de drepte er ekstremister.

På palestinsk side er det blitt påpekt at demonstrantene ikke utgjorde noen fare for de israelske soldatene da de ble drept. Ingen israelere har kommet til alvorlig skade i uroen de siste dagene.

«Helt vanlige palestinere»

Palestina-kjenner og stipendiat Erik Skare ved Universitetet i Oslo uttalte tirsdag til Aftenposten at de fleste demonstrantene på Gaza-stripen mandag, var «helt vanlige palestinere».

Skare holder fast ved at Hamas ikke «står bak» opptøyene selv om de fleste drapsofrene er Hamas-medlemmer.

– Hamas er størst på Gaza-stripen og har mobilisert sine medlemmer til å delta i demonstrasjonene, i likhet med Fatah. Evnen til å mobilisere sin bevegelse i demonstasjonenen er i stor grad et ønske om å vise hvor stor oppslutning man har, skriver Skare i en SMS.

Han peker på at palestinske NGOer, Fatah og en rekke ikke-politiske organisasjoner har vært med, på tvers av partipolitiske skillelinjer.

– Selv om majoriteten av de drepte er Hamas-medlemmer gjenspeiler det mest sannsynlig at de utgjør en betydelig del av dem som deltar uten at det nødvendigvis gjør det til en Hamas-marsj.