Verden

Da afrikanske land ikke ville ha bruktklær fra Vesten, fikk de Trump på nakken

Rwandas president sier nei takk til bruktklær fra Vesten. Han mener det ødelegger for landets økonomiske utvikling.

Handelen med bruktklær fra vestlige land til utviklingsland i Afrika er en milliardindustri. Her fra et bruktmarked i Nairobi i Kenya.
 • Inger Lise Hammerstrøm
  Inger Lise Hammerstrøm
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Er du av den tro at bruktklærne dine er et kjærkomment bidrag i utviklingsland? Flere afrikanske land vil nå melde seg ut av en avtale som forplikter dem å ta imot donerte klær fra USA og andre vestlige land.

Det har professor i utviklingsstudier ved NMBU, Morten Jerven forståelse for.

– Det er jo ikke slik at det gis bort klær gratis. Når vi gir bort klær til veldedige organisasjoner, går de inn i et marked, forklarer han.

Markeder for bruktklær fra Vesten er millionindustri i afrikanske land, men fordi de selges billig utgjør markedet en stor konkurranse for lokal klesbransje. Nå vil flere afrikanske land rydde plass for eget næringsliv.

Rwanda vil stable en egen klesindustri på beina. Her er ansatte ved tekstilfabrikken Utexrwa i hovedstaden Kigali.

I 2000 introduserte Clinton-administrasjonen utviklingsprogrammet The African Growth and Opportunity Act (AGOA). Hensikten var å bidra til økt utvikling i afrikanske land. Loven ga blant annet tollfri adgang til det amerikanske markedet for 6500 eksportvarer. Til gjengjeld får USA sende bruktklær til land i Afrika sør for Sahara.

 • Meninger: USAs allierte er rasende og lar seg lokke ut i en handelskrig. Erna Solberg bør advare dem.

Professor i statsvitenskap ved NTNU, Espen Moe, forklarer frustrasjonen til landene slik.

– Det de afrikanske landene reagerer på, er at deres forsøk på å bevege seg oppover i verdikjeden, ved å etablere hjemlig tekstilindustri, blir utkonkurrert av amerikanske bruktvarer, sier han og legger til.

Espen Moe er professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

– Frykten er at de aldri klarer å utvikle noen hjemlig industri og at de for evig og alltid er dømt til å forbli et jordbruksland.

Moe mener frihandel kun er ideelt i teorien.

– Ser vi historisk på det, er det liten tvil om at det er de landene som produserer og selger varer med avansert teknologi og høyt kunnskapsinnhold, som har beveget seg oppover i verdikjeden, sier han.

«Risikerer 24.000 amerikanske arbeidsplasser»

For å få fase ut bruktklærne økte land fra det østafrikanske fellesskap i 2016 tollsatsene på brukte klær. Rwanda økte mest, fra 20 cent til 2,50 dollar pr. kilo tøy.

Det fikk en amerikansk organisasjon for bruktklær, The Secondary Materials and Recycled Textiles Association, til å reagere. I en underskriftskampanje til Trump-administrasjonen i mars 2017 argumenterer de for at de økte tollsatsene i praksis er en boikott av sko og klær produsert i Vesten.

President i Rwanda Paul Kagame møtte Donald Trump i Davos i år. Kagame er nå villig til å gi slipp på handelsfordelene med USA. Han tror det vil betale seg i økonomisk vekst for landet sitt.

Videre argumenterer organisasjonen at de økte tollavgiftene har gått utover 40.000 arbeidsplasser.

Rwandas president vil gi plass for en egen klesindustri. Her fra en tekstilfabrikk i Kigali i april 2018.

– Barna går nakne

Det fikk Trump til å reagere. I mars 2018 kunngjorde han at Rwanda, Tanzania og Uganda hadde brutt med vilkår i AGOA-avtalen, og at de fikk 60 dager på seg til å revurdere de økte tollsatsene.

Tanzania og Uganda reverserte umiddelbart sine tollsatser til de opprinnelige, og slapp konsekvenser. Det gjorde ikke Rwanda, og forrige uke startet en 60 dagers periode hvor landet mister muligheten til å eksportere tollfritt til USA.

Til The Washington Post i fjor sa Kagame at han var villig til å ta konsekvensene av å øke tollsatsene.

– Rwanda og andre land i regionen er nødt til å vokse og etablere et eget næringsliv, sa han.

I 2015 endret Rwandas president Paul Kagame grunnloven for å sitte i ytterligere en presidentperiode. Om hans handlekraft vil gavne folket, gjenstår å se.

Innbyggerne i Rwanda er ikke like overbevist over Kagames standhaftighet.

– Jeg er blitt tvunget til å tredoble prisene sier bruktklærforhandler, Zaetzev Sibomana, 26, som har stand på Nyamirambo markedet i Kigali, til The Washington Post.

En tobarnsmor på Biryogo markedet i Kigali Reuters har snakket med, sier de merker konsekvensene av de økte tollsatsene allerede.

– Før kunne du kjøpe bruktklær til barn for en billig penge. Nå går noen av barna i mitt nabolag nakne, sier Fillette Umugwaneza, og sier det er en skam for landet.

– Virker noe overdrevet

Professor i utviklingsstudier ved NMBU, Morten Jerven, er ikke helt enig i tobarnsmorens resonnement.

– Det virker noe overdrevet. Importtariffen har vel økt med et par dollar kiloen. Så lenge ikke Rwandas tekstilfabrikker produserer klær som er like billige som bruktklær som er donert og så videresolgt, vil det bety at klær blir dyrere, sier han og legger til.

– For en befolkning der mange lever på en til to dollar dagen har dette selvsagt en negativ innvirkning på levestandarden, men de fattigste av de fattigste får nok tak i klær i tredje eller fjerdehåndsmarkeder, sier han.

Jerven mener det er for tidlig å si om presidenten i Rwanda gjør lurt i å strupe tilgangen til vestlige bruktklær for å få en egen industri på bena.

Morten Jerven er professor i utviklingsstudier ved NMBU.

– Han har et godt rykte for å snu ting rundt og at byråkratiet fungerer bedre med ham. Men hvor politisk lurt det er å stenge ned bruktmarkedene for klær vil vise seg, sier han og fortsetter:

– Ett av ti land klarer å få til verdensherredømme ved å beskytte markedet sitt. Noen tror Kagame har den samme handlekraften og klarsyntheten man har sett i Kina og Sør-Korea, sier Jerven og viser til Xi Jinping og Moon Jae-in.

Les mer om

 1. Rwanda
 2. Kigali
 3. Frihandel
 4. Toll
 5. USA
 6. Industri
 7. Tekstilindustrien