Verden

Valget i Sverige: Bare syv stemmer skilte to partier

Syv stemmer avgjorde da Sverigedemokraterna tok et mandat fra Centerpartiet.

Syv stemmer avgjorde hvem som fikk mandatet i et valgdistrikt. Det skjer i et av de jevneste valgene i svensk historie.
  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Valgresultatet i Sverige er sjeldent jevnt. Valgnatten så det ut til at bare ett mandat skilte den borgerlige blokken og de regjerende rødgrønne.

Men mandag kveld kom det frem at en valgmedarbeider hadde gjort en bommert og innrapportert feil i et distrikt i Västra Götaland. Han hadde byttet om landstingsstemmer (fylkestinget) og riksdagsstemmer (nasjonalforsamlingen). Det gjorde at et mandat som Centerpartiet trodde de hadde sikret, i stedet gikk til Sverigedemokraterna.

Nå viser det seg at det var svært jevnt mellom partiene. Matematikkprofessor Svante Linusson, som overvåker valget, har gjort en beregning som viser at det bare var syv stemmer som skilte de to partiene, melder Sveriges Radio.

En feilrapportering viste at Sverigedemokraterna skulle hatt et mandat som Centerpartiets Annie Lööf trodde hun hadde sikret.

Uvanlig jevnt

Det skal en kontrollberegning til før det endelige valgresultatet blir ferdig.

– Det er veldig jevnt mellom Centerpartiet og Sverigedemokraterna om det siste mandatet. Hadde Centerpartiet hatt syv stemmer til, ville de fått det siste mandatet i stedet for Sverigedemokraterna. Det pleier ikke å være så jevnt, sier Linusson til Sveriges Radio.

Men han sier til Dagens Nyheter at forskjellen kommer til å bli større når man har fått inn de såkalte onsdagsstemmene, altså de stemmene som svensker i utlandet og de som har forhåndsstemt på selve valgdagen kommer inn.

– Det er trolig et par hundre tusen stemmer, så da kommer det til å bli større forskjell på en eller annenmåte. Begge de to siste mandatene kan jo bli omfordelt, sier Linusson til Dagens nyheter.

Har du fått med deg denne?

Venter på de siste resultatene

Slik det ser ut tirsdag, har de rødgrønne sikret 144 mandater og de borgerlige 142 mens Sverigedemokraterna har 63.

Det betyr at ingen av fløyene har flertall alene. Onsdag vil resultatet fra utenlandsstemmene være klart.

Det pågår nå samtaler for å finne ut hvem som skal regjere Sverige. Statsminister Stefan Löfven har sagt at han ønsker et blokkoverskridende samarbeid. Den borgerlige alliansen på sin side, sier at de ønsker å danne regjering selv.

Sverigedemokraterna, som ingen av de andre partiene vil samarbeide med, sier at de ikke vil være fødselshjelper for noen regjering uten at de får noe igjen for stemmene sine.

Les mer om

  1. Valget i Sverige
  2. Sverige