Verden

Ulike oppfatninger om FBIs Kavanaugh-rapport – demokratisk senator mener den er «ufullstendig»

– Den mest bemerkelsesverdige delen av denne rapporten er hva som ikke står i den, sa senator og demokrat Dianne Feinstein om FBI-rapporten om Trumps høyesterettskandidat.

Den amerikanske senatoren og demokraten Dianne Feinstein kritiserer FBI-rapporten som senatorene fikk lese i et sikret ropm torsdag. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN

 • NTB
 • Lene Skogstrøm
  Journalist

Den amerikanske senatoren Dianne Feinstein, demokrat og medlem i justiskomiteen, sa torsdag at FBI-rapporten om høyesterettskandidat Brett Kavanaugh var «en ufullstendig undersøkelse.»

– Den mest bemerkelsesverdige delen av denne rapporten er hva som ikke står i den, sa Feinstein, og la til at Kavanaugh, Christine Blasey Ford og flere vitner ikke hadde blitt intervjuet av etterforskerne.

Hun antyder at Det hvite hus har langt strenge føringer for etterforskningen av president Donald Trumps dommerkandidat til høyesterett.

På en pressekonferanse med republikanske ledere torsdag kveld (norsk tid) sa majoritetsleder Mitch McConnell og leder av justiskomiteen, Chuck Grassley, at FBI-undersøkelsene ikke bekrefter anklagene mot Brett Kavanaugh.

 • Les også: Det handler ikke lenger om hva Kavanaugh gjorde på 80-tallet. Det handler om hva han gjorde forrige torsdag.

– Vi vet at FBI-rapporten ikke bekrefter noen av påstandene mot dommer Kavanaugh. Og det andre vi vet, er at ikke noe vi gjør kan tilfredsstile demokratene, sa McConnell.

Den åpenbare striden om Kavanough har ført til dyp splittelse blant politikerne i Kongressen. Den politiske dramatikken ble understreket da demonstranter torsdag tok seg inn i en av senatsbygningene og ropte slagord mot Kavanaugh.

Demonstranter som markerte motstand mot Kavanaughs kandidatur, tok seg torsdag inn i en av senatsbygningene i Washington D.C. KEVIN LAMARQUE

Fredag kommer den første avstemningen om nominasjonen av Kavanaugh.

Det knytter seg stor spenning til hvordan den republikanske senatoren Lisa Murkowski vil stille seg til nominasjonen av ham. Ved 19.45-tiden (norsk tid) torsdag forlot hun en lukket briefing om rapporten.

Patrick Leahy, demokrat og seniormedlem av senatets justisomite, på vei inn i et sikret rom for å se FBI-rapporten. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN

Hun sa til pressen utenfor at hun fremdeles gjennomgår rapporten. På spørsmål om hun synes undersøkelsene var grundige nok, sa hun at hun ønsket å lese rapporten selv før hun uttalte seg.

Fornøyd med rapporten

Den republikanske senatoren Bob Corker sa derimot at han var fornøyd med FBIs arbeid og at planlegger å stemme for å bekrefte Brett Kavanaughs nominasjon til høyesterett.

– Bakgrunnsundersøkelsene har funnet absolutt null som bekrefter anklagene mot ham, skrev han på Twitter.

Brett M. Kavanaugh er Trumps kandidat til USAs høyesterett, en svært mektig posisjon. POOL

FBI gjenåpnet sist uke bakgrunnsgranskingen av Kavanaugh for å undersøke anklagene om at han begikk seksuelle overgrep på 1980-tallet.

Granskingen ble bestilt av Det hvite hus sist fredag på justiskomiteens anmodning. FBI fikk én uke på seg, og onsdag kveld var rapporten klar. Senatorene skulle få lese den i et sikret rom torsdag.

– Ingenting som vi ikke visste om

Komitéleder Chuck Grassley sier han er orientert om innholdet i den hemmeligstemplede rapporten og fastslår at FBI ikke har funnet «noen antydninger til dårlig oppførsel» fra Kavanaugh.

– FBIs rapport inneholder ingen antydninger om at dommerkandidat Brett Kavanaugh har opptrådt upassende, sier Republikanernes leder i Senatets justiskomité.

Etterforskerne har ifølge ham ikke funnet noen personer som kunne bekrefte noen av anklagene mot Kavanaugh.

– Det er ingenting i den som vi ikke allerede visste om, ifølge Grassley.

Komitéleder Chuck Grassley snakker med pressen i Washington torsdag. Alex Brandon / AP / NTB scanpix

Men den demokratiske senatoren Cory Booker, medlem av justiskomiteen, var ikke enig i beskrivelsen. Han kalte rapporten «veldig frustrerende,»

– Jeg hørte lederen i komiteen si at det ikke er noen antydninger til dårlig oppførsel i rapporten. I det jeg leste, var det nettopp hint av uanstendig oppførsel, sa Booker. Han mente det ikke var intervjuet mange nok relevante vitner.

Kavanaugh har benektet anklagene som er rettet mot ham. Republikanerne, som har flertall i Senatet, godtok kravet om en ny gransking etter at psykologiprofessor Christine Blasey Ford vitnet i justiskomiteen forrige uke.

Der fortalte hun at Kavanaugh utsatte henne for et voldtektsforsøk da han var 17 og hun var 15. FBI har ikke avhørt Ford, ifølge hennes advokat.

Ramirez’ advokater klager

FBI har imidlertid snakket med den andre kvinnen, Deborah Ramirez, som hevder Kavanaugh forgrep seg på henne i studietiden.

Ramirez’ advokater skal ha skrevet et brev til FBI-direktør Christopher Wray der de sier de er «dypt skuffet» over at agentene ikke har fulgt opp intervjuet med Ramirez ved å snakke med de mer enn 20 vitnene hun har identifisert, og som kan støtte hennes beskrivelser, skriver Reuters.

Christine Blasey Ford er på coveret av Time Magazine. Ord og setninger fra hennes vitnemål under høringen utgjør bildet av henne der hun avgir ed. Time Magazine

Tre republikanere i tenkeboksen

Senatet, der republikanerne har et flertall på 51-49, kan komme til å stemme så tidlig som lørdag over nominasjonen.

Alles øyne er rettet mot de tre republikanske senatorene som kan avgjøre nominasjonen: Jeff Flake fra Arizona, Susan Collins of Maine and Lisa Murkowski of Alaska.

Ingen republikanere har sagt at de vil stemme mot Kavanaugh, men de tre intervenerte i bekreftelsesprosessen i forrige uke ved å kreve at FBI skulle gjennomføre en nærmere granskning av hans tidligere oppførsel.

Senator og republikaner Jeff Flake fra Arizona har forklart at hans ja-stemme til Kavanaugh avhenger av hva som kommer frem i FBI-rapporten. JIM BOURG / X90054

Demokratene Joe Manchin fra Vest-Virginia og Heidi Heitkamp fra Nord-Dakota har sagt at de vil avvente resultatene av FBIs undersøkelser før de bestemmer seg.

Torsdag kveld, 20.20 norsk tid, sa Heidi Heitkamp til en radiostasjon i Nord-Dakota at hun vil stemme nei til Kavanaugh, melder CNN i sin Live-dekning.

Noen av disse senatorene kan allerede torsdag avsløre hvordan de planlegger å stemme, eller de kan vente til stemmene skal avgis.

Ifølge CNN skal det gjennomføres en første avstemming fredag. Avhengig av hva resultatet blir kan en siste og bekreftende avstemningen komme allerede lørdag.

Fredagens avstemming vil bli sett som en kritisk test på om nominasjonen kan lykkes for republikanerne.

Saken oppdateres

 1. Les også

  FBI-rapporten om Kavanaugh klar. Endelig avstemning kan bli lørdag.

 2. Les også

  Først handlet alt om hullene i Kavanaughs historie. Nå kritiserer republikanerne svakhetene i Fords forklaring.

 3. Les også

  Én kandidat lyktes selv om han ble anklaget for drap. Mange andre har snublet i det siste steget på veien til USAs høyesterett.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. USA

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trumps dommerkandidat må forklare seg om overgrepsanklager

 2. VERDEN

  Trump beordrer ny FBI-granskning av Kavanaugh-saken etter dramatisk avstemning i Senatets justiskomité

 3. VERDEN

  Kavanaugh passerte nest siste hinder i Senatet

 4. VERDEN

  En 30 år gammel overgrepsanklage kan stoppe Trumps høyesterettskandidat: – Han prøvde å angripe meg og kle av meg.

 5. VERDEN

  Fox News-kommentator om høringen: En katastrofe for republikanerne.

 6. VERDEN

  Derfor er en nominasjon til USAs høyesterett så viktig. Og 6 andre svar på spørsmål du ikke våger å stille om dramaet i USA.