Dødstallene stiger etter jordskjelv i Indonesia

832 mennesker er nå bekreftet døde etter jordskjelvet som rammet Indonesia fredag. Det er ventet at tallet vil stige kraftig.

En ødelagt moské i Palu etter jordskjelvet og tsunamien.
Skadene etter jordskjelvet i Palu, en by med rundt 350.000 innbyggere.

– Tsunamien traff Palu, bekrefter Rahmat Triyono, leder for det indonesiske jordskjelvsenteret. Palu er en by med om lag 350.000 innbyggere og ligger nærmere 80 kilometer fra der fredagens skjelv hadde sitt episenter.

Flere hus ble tatt av bølgen, og en familie på fem er blant de savnede, ifølge lokale myndigheter og indonesiske medier. En video lagt ut på Twitter viser bølgen som treffer land og ødelegger flere hus, mens panikkslagne mennesker forsøker å løpe unna.

Its so close to my city. After earthquakes then we attack by tsunami again. Please pray for us :(#PrayForDonggala … https://t.co/WhrqGDkph4

Flere personer mistet også livet da bygninger raste sammen på grunn av jordskjelvet som rammet området og utløste tsunamien. Myndighetene opplyser søndag at 832 mennesker er døde. Ettersom redningsmannskaper ennå ikke har nådd frem til flere større områder som er rammet er det ventet at tallet på antall døde vil stige kraftig.

Vet ikke hvor kona er

Dwi Haris er en av de sårede som lå utenfor Palu's sykehus med skader i rygg og skulder søndag. Der ble pasientene behandlet utendørs på grunn av fortsatt sterke etterskjelv, skriver The Guardian.

Tårene fyller øynene hans når han forteller om det voldelige jordskjelvet som rystet femte etasje hotellrommet han delte med sin kone og datter.

– Det var ingen tid å redde oss selv. Jeg ble presset inn i murens ruiner, tror jeg, forteller Haris og legger til at familien hans var i byen for et bryllup.

– Jeg hørte min kone gråte om hjelp, men ble så stille. Jeg vet ikke hva som skjedde med henne og barnet mitt. Jeg håper de er trygge, sier Haris.

En overlevende etter jordskjelvet blir behandlet av ambulansepersonell utenfor et sykehus i byen Donggala, Sulawesi, Indonesia.

Redningsarbeidere graver i sammenrast hotell

Oransjekledde redningsarbeidere gravde søndag på harde livet for å finne overlevende i ruinene av et åtteetasjes hotell etter jordskjelvet i Indonesia.

Fortsatt fryktes det at mellom 50 og 60 gjester er innesperret etter at hotellet Roa-Roa falt sammen som et korthus da byen Palu på Sulawesi ble rammet av jordskjelvet og deretter av en tsunami med tre meter høye bølger.

Redningsarbeiderne har gjort hotellet til fokus i redningsarbeidet i Palu, men tiden er knapp til å finne og redde ut eventuelle overlevende før de dør av utmattelse, skader eller dehydrering.

– Vi har hørt rop om hjelp inne i Roa-Roa i går, sa Muhammad Syaugi, som leder Indonesias redningsbyrå.

Mange er savnet også andre steder i Palu, og en tjenestemann sier at mellom 100 og 200 mennesker kan ha mistet livet i et sammenrast boligkompleks i Palu.

Gatene i Palu er fylt av meterhøye hauger med bygningsrester etter at tsunamien førte alt innover i byen med vannmassene.

Trakk tsunamivarsel

Flere jordskjelv rystet området fredag, og det kraftigste skjelvet ble registrert 10 kilometer under jordoverflaten, rundt 56 kilometer nordøst for byen Donggala i provinsen Sentral-Sulawesi på øya Sulawesi. Det hadde en styrke på 7,5, opplyser det amerikanske jordskjelvsenteret USGS.

Myndighetene utstedte rutinemessig et tsunamivarsel etter jordskjelvet, men trakk varselet etter kort tid.

– Varselet ble trukket tilbake fordi vannet hadde sunket til normalt nivå, opplyser en talsperson for Indonesias meteorologi-, geofysikk- og klimabyrå (BMKG).

Bølgen ødela over 50 bygninger, deriblant en moské og et kjøpesenter, ifølge innbyggere i Palu.

Skader på hus i byen Donggala på øya Sulawesi i Indonesia, fredag 28. september.

Panikk

Talsperson Sutopo Purwo Nugroho ved det nasjonale krisehåndteringsbyrået sier at jordskjelvene har gjort mye skade i Donggala-området, hvor det bor 300.000 mennesker.

– Innbyggerne løp ut av husene sine i panikk, sier Sutopo.

– Folk blir oppfordret til å være på vakt. Det er bedre å ikke være i et hus eller en bygning fordi muligheten for etterskjelv gjør at det kan være farlig å oppholde seg innendørs. Folk oppfordres til å samle seg i trygge områder og unngå hellende terreng, sier Sutopo.

Tidligere i år mistet minst 550 mennesker livet i en serie jordskjelv på ferieøya Lombok og naboøya Sumbawa.

Indonesia befinner seg i området som kalles ildringen i Stillehavet. Ildringen er en jordskjelvsone som har fått navnet etter de mange aktive vulkanene som ligger der.

I 2004 førte et jordskjelv i Indonesia til en tsunami som medførte tilsammen 226.000 dødsfall i 13 land. Mer enn 120.000 av disse dødsfallene skjedde i Indonesia.