Verden

EU-ledere melder om stillstand i brexit-forhandlingene

EU-lederne måtte gå tomhendte fra onsdagens uformelle toppmøte i Salzburg i Østerrike, hvor brexit var et av hovedtemaene.

Stemningen var tilsynelatende god da Storbritannias statsminister Theresa May og Østerrikes forbundskansler Sebastian Kurz møtter under møtet i Salzburg. Men brexit-progresjonen uteble. Kerstin Joensson / TT NYHETSBYRÅN

 • NTB
 • Henning Carr Ekroll
  Nyhetssjef

– På dette tidspunktet står det helt stille. Det er ingen fremgang, bekrefter Litauens president Dalia Grybauskaite til Reuters etter EU-ledernes fellesmiddag onsdag.

Storbritannia skal etter planen gå ut av EU i mars neste år, men det er fremdeles uklart hvordan dette skal foregå.

Under toppmøtet holdt Storbritannias statsminister Theresa May en appell til lederne om britenes exit, hvor hun ba dem om å droppe de «uakseptable» kravene som hun mener kan rive Storbritannia fra hverandre. Samtidig oppfordret hun lederne til å svare høflig på hennes «seriøse og bearbeidede» plan.

Kaller Mays opptreden «en fryd»

Iføge Guardian skal også May ha forsøkt å skremme EU-lederne under denne middagen, ved å fortelle dem at britene ikke kommer til å utsette brexit, uansett hvor langt fra hverandre partene står.

– Jeg vet at det er mange av dere som ikke ønsker brexit, men det er viktig å være tydelig: Det vil ikke bli en ny folkeavstemning i Storbritania, sa May ifølge Politico.

EU-president Jean-Claude Juncker sa ifølge flere medier, inkludert Reuters, at Mays presentasjon var en «fryd» og at hun gjør jobben sin.

Møtets vert, Østerrikes forbundskansler Sebastian Kurz, påpekte at en manglende brexit-avtale og såkalt «hard brexit» vil være «krevende for Europa, men forfordelig for Storbritannia».

EU-lederne kom heller ingen vei i det betente spørsmålet om den irske grensen, ifølge Slovakias statsminister Peter Pellegrini.

Torsdag fortsetter møtet mellom de 27 EU-landene. Her skal ikke May delta.

EU-president Donald Tusk har lagt opp til at landene blant annet skal diskutere et ekstra toppmøte i november for å lande skilsmisseavtalen med Storbritannia.

I dag finnes det ingen fysisk grense mellom Irland og Nord-Irland, som er en del av Storbritannia. Årsaken er at begge landene er med i EU. Men hvordan dette skal løses etter Brexit er uklart, og det er frykt for at et fysisk grenseskille kan rippe opp i den betente og konflikteten som har preget øya i mange år. Peter Morrison / TT / NTB Scanpix

Advarer om enorme økonomiske konsekvenser

Nyheten om den manglende progresjonen i forhandlingene kommer kort tid etter at Det internasjonale pengefondet (IMF) advarte om at en Brexit uten avtale med EU vil kunne få enorme konsekvenser for britisk økonomi.

IMF konkluderer med at Storbritannia da må forholde seg til tariffsystemet til Verdens handelsorganisasjon (WTO), noe som kan «medføre betydelige kostnader» for den britiske økonomien.

– Grunnleggende spørsmål, for eksempel om det fremtidige økonomiske forholdet mellom de to partene og nært tilknyttede spørsmål om status for landegrensen med Irland, forblir ubesvart, konstaterer IMF.

– Å løse disse spørsmålene er av avgjørende betydning for å hindre at man står uten noen brexit-avtale, legger IMF til i sin vurdering av britisk økonomi.

 1. Les også

  IMF: Brexit uten avtale kan medføre enorme kostnader

 2. Les også

  Konklusjonen min etter tre år i Europa: Ryktet om EUs død er betydelig overdrevet

 3. Les også

  May: Intet alternativ til mitt Brexit-forslag

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Brexit
 2. EU
 3. Storbritannia

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kveldens avstemning kan gi brexit-svar. Her er fem spørsmål og svar.

 2. ØKONOMI

  Norske bedrifter gruer seg til brexit. Sjømatnæringen oppfordrer til å sende mest mulig fisk før skilsmissedatoen

 3. VERDEN

  Dommedagsprofetiene er mange. Men hva vil egentlig skje når brexit skal gjennomføres om litt over én måned?

 4. VERDEN

  Så Boris Johnson vant valget. Blir det brexit nå?

 5. VERDEN

  Halloween-brexit. Blir det knask eller knep for britene?

 6. VERDEN

  Lørdag smalt det i Nord-Irland. Frykten er at brexit skal åpne gamle sår med vold og uro.