Lørdag skulle flyvelederen ha fylt 22 år. Han kan ha reddet hundrevis da han ble igjen for å få siste fly trygt avgårde.

Myndighetene frykter dødstallet etter jordskjelvet og tsunamien kan stige til over 1000.

21-år gamle Anthonius Gunawan Agung bæres vekk av kolleger på Mutiara Sis Al Jufri flyplassen i Palu, der han var på jobb i flytårnet da jordskjelvet inntraff.

– Da jordskjelvet inntraff, hadde han akkurat gitt klarsignal til et Batik Air-fly om å lette, og han ventet til flyet var trygt oppe i luften før han forlot flytårnet, sier talsperson for AirNav Indonesia Yohannes Harry Sirait til lokale reportere.

AirNav Indonesia mintes flyvelederen på Twitter lørdag, som skulle ha vært hans 22. fødselsdag.

Resten av Agungs medarbeidere hadde allerede flyktet da tårnet begynte å svaie, skriver BBC. Agung hoppet fra fjerde etasje i frykt for at tårnet skulle kollapse, men mistet livet i fallet.

Lørdag skulle Agung ha fylt 22 år. Ifølge Sirait kan han ha reddet livet til hundrevis av passasjerer.

Les også

Folk flyktet i panikk da tsunami traff Indonesia

Røde Kors: «Ekstremt bekymret»

I de tidlige morgentimene indonesisk tid melder Reuters at 420 mennesker er bekreftet døde. Palu ligger seks timer foran Norge.

Men lokale myndigheter varsler at de forbereder seg på en skarp økning i antall omkomne når de får kontakt med mer avsidesliggende områder søndag.

Visepresident Jusuf Kalla sier dødstallet kan stige til «tusenvis».

Redningsarbeidere er på vei til de rammede områdene.

«Vi har ikke hørt noen ting fra Donggala, og dette er ekstremt bekymringsfullt. Det bor mer enn 300.000 mennesker der» skriver Røde Kors i en uttalelse gjengitt av Reuters.

Et flyfoto av byen Palu viser de enorme ødeleggelsene etter fredagens jordskjelv og tsunami.

Hundrevis av fanger flyktet

Mer enn halvparten av de 560 innsatte i fengselet i Palu rømte da veggene kollapset. Det melder det statlige nyhetsbyrået Antara.

– Det var veldig vanskelig for vaktene å stoppe de innsatte fra å rømme fordi de hadde panikk, og måtte også redde seg selv, sier fengselsleder Adhi Yan Ricoh til Antara.

På hotellet Roa-Roa i Palu, som ble jevnet med jorden i skjelvet, er mange fortsatt savnet. Hotelleieren anslår at 50–60 mennesker er fanget i ruinene.

Store områder er jevnet med jorden etter at et jordskjelv og en påfølgende tsunamibølge traff Palu fredag.

Tre meter høy bølge

Svenske Jessica Magnusson, som selv har bodd i rundt ti år i Palu og drevet bistandsarbeid i området der det bor 600.000 mennesker, sier hun ikke har fått kontakt hverken på telefon eller Facebook med kjente i området.

– Ut fra bildene man har sett og med tanke på hvordan byen ser ut og er lokalisert, forstår man at dette kan være svært alvorlig, sier hun.

Bilder hentet fra sosiale medier viser smadrede bygninger i Palu.

Videobilder viser hvordan en tre meter høye bølger slo inn over byen Palu og flere nabobyer og knuste bygninger langs strandlinjen.

Magnusson håper at de store hjelpeorganisasjoner er forberedt på at det kan dreie seg om en svært stor katastrofe. Telefon- og datakommunikasjon er slått ut, og broer, veier, flyplasser og annen infrastruktur er ødelagt.

– Fra Indonesias hovedstad Jakarta har man forsøkt å få kontakt, men man har ikke lykkes i å få kontakt hverken med borgermesteren eller andre tjenestemenn. Derfor har man ingen motpart til å organisere redningsarbeidet med, sier hun.

Magnusson sier at myndighetene planlegger å sende et militært transportfly til området søndag.

En motorsykkel passerer vraket av en bil i Palu etter jordskjelvet og tsunamien ved Sulawesi.

Varsel opphevet

Tsunamien feide inn over kysten fredag kveld, en halv time etter at Indonesias institutt for geologi opphevet tsunamivarselet som var sendt ut etter det kraftige jordskjelvet.

Hundrevis av mennesker var samlet til en festival på stranden i Palu da bølgene, som noen steder var opp til seks meter høye, smadret hus langs stranden og utløste panikk blant dem som var i gatene. Det er ikke klart hvordan det er gått med festivaldeltagerne.

Its so close to my city. After earthquakes then we attack by tsunami again. Please pray for us :(#PrayForDonggala … https://t.co/WhrqGDkph4

Videobilder fra en smartphone på stedet viser hvordan en hel lang rekke hus ble feid bort, og store vannmasser som fosset inn gjennom gatene.

– Jeg bare løp da jeg så bølgene treffe hus langs kystlinjen, sier en av de overlevende, ifølge DPA.

Bilder viser knuste planker og bygningsrester som flyter i det kaffefargede vannet sammen med biler og motorsykler som ble kastet rundt som leker. Et kjøpesenter ble omgjort til en ruinhaug.

Skadede mennesker ble evakuert av det indonesiske luftforsvaret lørdag.
Les også

I august mistet mer enn 500 mennesker livet i en serie jordskjelv på øyene Lombok og Sumbawa

Rader av lik

Andre bilder viser lange rader med lik svøpt i blå teltduk langs stranden og på sementen langs strandpromenaden. En mann bar et dødt barn gjennom ruinene.

Eksperter sier at bølgene ble så høye fordi vannet ble presset sammen inn i det lange, smale innløpet inn mot Palu.

Pårørende leter etter savnede slektninger blant døde ved en politistasjon i Palu.

Byene Donggala og Mamuju er også rammet av tsunamien, men myndighetene har ikke nådd frem dit ennå fordi veiene ikke er farbare og kommunikasjonen er slått ut.

Utenfor byen ligger en stor bro over elveutløpet veltet over på siden, enten på grunn av skjelvet eller som følge av tsunamien.

Broen utenfor Palu ble fullstendig smadret i skjelvet.

Skadede ligger utendørs

Sykehusene i Palu er fulle av pasienter som ligger på bakken utenfor på grunn av de mange etterskjelvene. Mange av byens innbyggere sov også ut natt til lørdag, og byen var underlig mørk og stille uten strøm og uten telefonforbindelse.

– Når hele infrastrukturen rammes, vanskeliggjør det redningsarbeidet. Det er viktig å sikre tilgang på rent vann, sier nødhjelpskoordinator Olav Aasland i Røde Kors til NTB.

Et skadet barn blir undersøkt av en militærlege utenfor et militærsykehus i Palu etter jordskjelvet og tsunamien fredag.

– Indonesiske myndigheter er dessverre ikke ukjent med slike situasjoner, og de er godt forberedt på dette. Vi i Røde Kors følger situasjonen og er klare til å bistå dersom det trengs, sier Aasland.

Indonesias beliggenhet ved den såkalte ildringen rundt Stillehavet gjør at landet ofte rammes av jordskjelv.

Tidligere i år mistet minst 550 mennesker livet i en serie jordskjelv på ferieøya Lombok og naboøya Sumbawa.

I desember 2004 utløste et svært kraftig jordskjelv utenfor Sumatra en gigantisk tsunami som krevde 220.000 menneskeliv rundt Indiahavet, blant dem 168.000 i Indonesia.