Klart for rettsoppgjør om Spanias stjålne babyer

300.000 spanske babyer kan ha blitt stjålet fra sine mødre under general Franco, for så å bli gitt til tilhengere av diktatoren. Nå begynner rettsoppgjøret.

Ines Madrigal mener hun er en av Spanias stjålne babyer, og har gått til sak mot en fødselslege.

Tirsdag starter rettssaken mot den 85 år gamle barnelegen Eduardo Vela, som under Franco-tiden jobbet ved San Ramon-sykehuset i Madrid. Han er tiltalt for å ha tatt en nyfødt jente fra moren, for så å gi den til en annen kvinne.

Tusenvis av spanske kvinner opplevde det samme, i en skandale spanske medier begynte å rulle opp på 2000-tallet. Først nå har skandalen funnet veien inn i rettssalen.

Den lille babyen som ble stjålet av Vela i 1969, heter Ines Madrigal og er i dag 49 år gammel. Som 18-åring fikk hun vite at hun var adoptert, mens først da hun leste en reportasje om de stjålne babyene i 2010, fattet hun mistanke om hvordan det hadde gått til.

Madrigal undersøkte fødselsattesten sin, som viste seg å være forfalsket, og har nå saksøkt Vela.

Alvorlig tiltale

Tiltalen mot Vela lyder på forfalskning av offentlige dokumenter, ulovlig adopsjon, frihetsberøvelse og forfalskning av fødselsregisteret. Strafferammen er elleve års fengsel.

Madrigals adoptivmor, Ines Perez, har i avhør fortalt at hun på forhånd fikk beskjed av Vela om å late som om hun var gravid, og at hun også ble bedt om å komme til ham og ingen andre dersom datteren ble syk.

Soledad Luques tvillingbror forsvant også fra en fødestue i Madrid i 1969, og hun har lett etter ham i årevis. Foreldrene ble i likhet med mange andre fortalt at babyen døde rett etter fødselen, men beviser for dette er aldri lagt frem.

Over 2.000 tilsvarende saker venter nå på å komme opp for spanske domstoler, mens andre er henlagt på grunn av manglende beviser eller fordi domstoler har slått fast at de er foreldet.

Myndighetenes motvilje mot å ta et oppgjør med hendelser som fant sted under Franco-regimet er en sterkt medvirkende årsak, mener Luques.

«Røde marxistiske gener»

Nasjonalistene, som støttet general Francisco Franco og gikk seirende ut av den spanske borgerkrigen i 1939, ønsket å straffe republikanere og hindre dem fra å spre sine «røde marxistiske gener».

Et dekret fra 1940 tillot myndighetene å ta barna fra foreldrene dersom deres «moralske forming» var i fare, og fra 1950-tallet og utover tok Franco-lojale leger, sykepleiere, nonner og prester barn som ble født utenfor ekteskap, fra fattige familier og fra fødeavdelinger, for å gi dem til Franco-tilhengere.

Dette fortsatte som et illegalt nettverk etter Francos død i 1975, og først i 1987 ble det vedtatt en lov som forbød slik praksis.

Historikere anslår at opp mot 300.000 babyer kan ha blitt stjålet fra sine rettmessige mødre på denne måten, og håpet nå er at Vela under rettssaken skal legge kortene på bordet og åpne for en rekke lignende rettssaker i Spania.