Verden

Skjennepreken eller heltemottagelse? Diskusjonen pågår om hvorfor guttene var i grotten.

Mens innsatsen for å berge 12 fotballgutter og treneren deres pågår for fullt, diskuterer thailendere hva de hadde i grotten å gjøre.

Thailands statsminister Prayut Chan-o-cha er her i møte med pårørende. Han ber nå folk dempe kritikk mot fotballaget og ikke lage mer drama enn nødvendig.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Midt i jubelen og lettelsen etter at guttene ble funnet i live pågår også heftige diskusjoner i guttenes hjemland om hvorfor i all verden fotballaget vandret dypt inn i grotten rett før regntiden.

Bør guttene og treneren deres behandles som modige helter eller heller få en skjennepreken når de kommer ut?

Det er stridstemaet, melder Bangkok Post.

Arbeidet fortsatte

Torsdag fortsatte arbeidet med å pumpe ut vann og legge planer for hvordan guttene og treneren best kan berges ut av grotten. Guttene har fått prøve pusteutstyr samtidig som varsler om mer regnvær øker frykten for at en hurtig og høyrisikabel redningsaksjon skal bli nødvendig.

Soldater og redningsarbeidere bærer forsyninger inn i hulen.

– Lære av sine handlinger

Landets statsminister, juntaleder Prayut Chan-o-cha, har bedt folk dempe seg og ikke lage mer drama enn nødvendig.

– Jeg sier ikke at de er helter. Det viktigste er at de alle trygt kan evakueres fra grotten og bli gode samfunnsmedlemmer som har lært av sine handlinger, understreker statsministeren.

Utenfor hulen har skilt advart folk mot å gå inn dit i regntiden, som normalt begynner i juli. Guttene og treneren gikk inn dit 23. juni på en dag da det først var oppholdsvær, men da det senere kom kraftige regnskyll som oversvømmet grotten.

Tham Luang-grotten ligger nord i Thailand, i provinsen Chiang Rai.

Bursdagsfeiring?

Det er ikke kommet sikre opplysninger om årsaken til at fotballaget kalt Moo Pa – Villsvinene – oppsøkte grotten den dagen. En lokal turistpolitibetjent har sagt til VG at laget skulle feire bursdagen til en av guttene og at det ikke er uvanlig da å gå inn i grotten.

South China Morning Post, som kommer ut i Hongkong, har snakket med familien til Pheeraphat Sompiengjai som fylte 16 år 23. juni. Bursdagskaken venter fortsatt i kjøleskapet hjemme.

Redningsarbeidere pumpet torsdag vann ut av gruven. Vannstanden skal da ha sunket med ca. 1 centimeter i timen.

Opptaksseremoni?

En av dykkerne som har vært inne hos guttene, forteller imidlertid at grotteturen var en slags opptaksseremoni. Guttene etterlot ryggsekker og sko ute i hulen.

– De vasset deretter inn og forsøkte å komme seg til enden av grotten i en slags innvielse for unge, lokale gutter der de skriver navnet sitt på veggen og kommer seg ut igjen, har dykker Ben Reymenants fortalt til en rekke medier.

Eventyrlystne ungdommer

The Washington Post har snakket med Songpol Kanthawong. 13-åringen er med på laget, men ble hentet av moren sin rett etter trening den dagen kameratene hans ble savnet.

Både han og andre skolekamerater beskriver guttene som eventyrere som liker å sykle rundt i det aktuelle fjellområdet. De var heller ikke ukjente med den ti kilometer dype Tham Luang-grotten og hadde vært der flere ganger før.

Minister: Ikke døm for hardt

Selv om nasjonen ble forent i lettelse da guttene og trenerne ble funnet i god behold mandag ettermiddag, har mange refset treneren og guttene for å ha oppført seg uansvarlig og skapt oppstyr over hele verden, skriver Bangkok Post.

En statsråd i militærregimet, Anantaporn Kanjanarat, har bedt folk om ikke å dømme fotballaget for hardt, men heller ikke han vil ikke utrope dem til helter til tross for prøvelsene de hittil har klart seg gjennom.

Delte meninger om trener

Ifølge avisen er det delte meninger om treneren. Den 25 år tidligere munken skal ha lært guttene å meditere slik at de bedre har kommet seg gjennom ti dager i en kald, våt grotte uten mat og med tynt håp. Han skal også ha nektet dem å drikke flomvann og i stedet drikke vann fra huletaket.

Aisha Wiboonrungrueng er mor til den yngste gutten i grotten, 11 år gamle Chanin. Hun er ikke i tvil om at trenerens rolige personlighet har hjulpet guttene.

– Bare se så rolige de sitter og venter. Ingen gråter eller noe slikt. Det er forbløffende, sa hun til AP om videoer av guttene som er publisert.

På filmene fra det thailandske sjøforsvaret kan man se tenåringene smile og samtale med dykkere og helsepersonell som er sendt inn i grotten med forsyninger. En av marinejegerne forteller at de har spurt mye om hvordan det går i VM.

– Jeg fortalte dem at alle de store lagene har reist hjem, sier han til AP.

Les mer om

  1. Thailand
  2. Dykking