Verden

Denne mannen ble akkurat 240 milliarder kroner rikere

Nå må 65-åringen også begynne å betale skatt.

Maha Vajiralongkorn overtok som konge i Thailand i desember 2016. Foto: Kittinun Rodsupan / AP / NTB scanpix

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Journalist

Halvannet år etter at han arvet makten fra sin far, har Thailands konge også fått kontroll over familieformuen.

Maha Vajiralongkorn (65) har nå fått personlig ansvar for familiens betydelige midler, ifølge en kort melding fra kongehusets eiendomsselskap.

65-åringen overtok som konge da faren hans, Bhumibol Adulyadej, døde i oktober 2016 etter å ha regjert i landet helt siden 1946.

Den kongelige formuen ble antatt å ligge på mer enn 30 milliarder dollar – 240 milliarder kroner – da økonomimagasinet Forbes i 2011 laget en oversikt over verdens rikeste mennesker.

Skattepliktig

Familieformuen er i 80 år blitt styrt av kongehusets eiendomsselskap, men en lovendring har nå gjort det mulig for kongen selv å få full kontroll over hva han ønsker å gjøre med verdiene.

Kongen viser seg sjelden offentlig, men deltok i mai på en årlig seremoni for å hedre landets jordbruk. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / Reuters

Mesteparten av pengene er plassert i eiendom i hovedstaden Bangkok samt i de thailandske selskapene Siam Commercial Bank og Siam Cement Group, ifølge nyhetsbyrået AP.

Nå som formuen er på monarkens hender, må han også betale skatt, ifølge uttalelsen fra kongehuset.

– Hans majestet besluttet å gjøre verdiene skattepliktige på linje med verdier som tilhører enhver annen borger, heter det i uttalelsen.

Kastet i fengsel for majestetsfornærmelse

Thailands konge har begrenset formell makt, men innbyggerne i landet legger svært stor symbolverdi i monarkiet. Kongehuset har indirekte grepet inn i en rekke maktkamper de siste tiårene, og det anses som tilnærmet umulig å sitte i regjering uten kongens velsignelse.

Siden 1940-tallet har thailandske pengesedler vært prydet med et bilde av ansiktet til kong Bhumibol Adulyadej. I mars ble nye sedler, med bilde av kong Maha Vajiralongkorn, presentert for offentligheten. Foto: JORGE SILVA / Reuters

Landet har også svært strenge lover mot majestetsfornærmelse. Snakker man ufint om kongen, kan man havne i fengsel.

I 2011, for eksempel, ble redaktøren Somyot Prueksakasemsuk dømt for å ha publisert satiriske artikler som ble tolket som fornærmende mot kongen.

Han ble løslatt i april i år etter syv år i fengsel.

Skal ha forfremmet hunden til høy militær grad

Mens kong Bhumibol var svært høyt aktet av sitt folk, har sønnen hans aldri hatt den samme statusen blant thailenderne.

Omdømmet hans ble ikke noe bedre da nettstedet Wikileaks i 2009 publiserte en video der Maha Vajiralongkorn angivelig feirer 30-årsdagen til sin tredje kone, Srirasmi.

En video fra 2001 ble lekket av Wikileaks i 2009 og viser luksuslivet til den daværende thailandske kronprinsen. Foto: Wikileaks

Den voldsomme luksusen og de mange tjenerne i videoen ble en illustrasjon på den store kontrasten mellom den daværende kronprinsens livsstil og virkeligheten som møter den jevne thailender.

Et lekket notat fra det amerikanske utenriksdepartementet avslører også at parets hund, Foo Foo, ble oppnevnt til «air chief marshal» – en grad på samme nivå som general og admiral – av den daværende kronprinsen.

Les mer om

  1. Thailand
  2. Monarki
  3. Økonomi