Verden

Svenska Akademien utsetter uttalelse

Svenska Akademien har utsatt sitt svar på rapporten der en overgrepsanklaget kulturprofils forbindelser til medlemmene omtales.

Svenska Akademiens faste sekretær Sara Danius har trukket seg fra sin stilling i forbindelse med saken om den såkalte kulturprofilen, som blant annet anklages for å ha lekket navnene på nobelprisvinnere til pressen i flere år. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

Svenska Akademien, som blant annet deler ut nobelprisen i litteratur, er rammet av krise knyttet til den såkalte kulturprofilen. Vedkommende er gift med Katarina Frostenson, som har trukket seg fra Akademien. Han anklages for å ha lekket prisvinnere til pressen i flere år, i tillegg til at han anklages for seksuell trakassering.

I forrige uke trakk institusjonens faste sekretær Sara Danius seg fra stillingen i forbindelse med saken. I tillegg til de to, har også tre andre av Akademiens medlemmer tidligere trukket seg.

Rapporten som nå ligger på Akademiens bord, er utarbeidet av jurister som fikk i oppgave å granske «kulturprofilens» kobling til medlemmene. Etter planen skulle institusjonen gi sin kommentar til rapporten tirsdag, men det er nå utsatt.

– Det ble vanskelig å komme i mål med dette i tide, sier Akademiens direktør og midlertidige sekretær Anders Olsson. Han viser til at det er mange instanser å henvende seg til, og sier at uttalelsen må utsettes.

Advokatrapporten var klar i midten av februar, og opprinnelig skulle Svenska Akademien legge fram sin kommentar den 13. april. I helgen satt imidlertid medlemmene i krisemøte, og ser ikke ut til å ha blitt enige om hvordan saken skal håndteres.

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Sara Danius forlater Svenska Akademien

 2. VERDEN
  Publisert:

  Kong Carl Gustaf endrer vedtektene i Svenska Akademien

 3. KULTUR
  Publisert:

  Tusenvis demonstrerte utenfor Svenska Akademien under krisemøte

 4. KULTUR
  Publisert:

  Deler ut to nobelpriser etter Svenska Akademiens skandaleår

 5. KULTUR
  Publisert:

  Over 150 forskere i opprop: Anklager Svenska Akademien for taushet om overgrep

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  Tid for full utlufting og omorganisering av Svenska Akademien