Verden

Den skotske ja-siden holdt motet oppe til siste slutt

EDINBURGH (Aftenposten): - Vi har ingen planer om å gi opp, jublet ja-velgerne, selv om distrikt etter distrikt stemte for unionen. Når bare 1 av 32 valgkretser gjenstår å telle ferdig, viser resultatet at 55,4 prosent har stemt nei til løsrivelse.

 • Helle Skjervold

Det var så nære, så nære på.

Utenfor vinduet står menneskemengder, som ikke slapp inn før dørvaktene satte foten ned og låsen i ytterdøra, og ser spent inn på tv-ene som sender opptellingen direkte.

Det var ikke plass til alle som ville følge opptellingen på nært hold. HELLE SKJERVOLD

— Nå kommer Dundee, folkens, nå kommer Dundee. Hysj!

Hver gang et nytt valgdistrikt leses opp er det fullstendig stille i baren. Folk har for lengst byttet ut øl med kaffe, cola og neglebiting.

Alles øyne er mot tv-en der det neste resultatet skal leses opp. En kiltkledd mann og hans kamerat iført et krøllete ja-slips står helt stille, omfavnet i en tett klem, midt i lokalet. De tør ikke se på tv-en.

Festet natten gjennom

Ja-siden har i opptakten til uavhengighetsvalget dominert fullstendig i skotske gater, og hovedstaden Edinburgh har vært fullt av ja-effekter og selvsikre selvestendighetsaktivister.

Kameratene Lee Gunn, Mike Henderson og Raymond Bremond, iført kilt og ja-utstyr har reist fra det skotske høylandet for å være midt i Skottlands politiske sentrum.

— Vi har ingen planer om å gi opp, og skal synge utenfor parlamentet til vi får uavhengighet, sier en allerede hes Bremond.

Og det var ja-siden som eide valgnatten, til tross for at de tapte avstemningen.

Selv om det var mange skotter som valgte å sove seg gjennom valgnatten holdt mange tusen ja-entusiaster stand foran parlamentet Holyrood, ved foten av med fjelltoppen Arthur's seat og på valgvaker over hele byen.

Drapert i skotske flagg har folk sunget seg hese på skotske folkesanger i natt, og selv etter at drøyt halvparten av de 32 valgdistriktene var talt opp - med nei-seier i så godt som samtlige distrikter - var det ingen som ville gi opp håpet før siste stemme var talt opp.

Se video:

Godfølelsen over

Rekordmange skotter har deltatt i den historiske avstemningen, valgdeltagelsen ligger på 84 prosent. Og på papiret var det lenge mellom oppturene, sett med ja-øyne.

Men noen lyspunkter var det for ja-siden. Dundee vant de som forventet med god margin (57 prosent) og aller høyest var jubelen da Skottlands største by — Labour-bastionen Glasgow - gikk til ja-siden.

Men det er nei-siden som vant de langt fleste distriktene. Ja-velger Robert Frim (32) blir stadig mer oppgitt, der han sitter i baren og klamrer seg til sin e-sigarett og cola.

Skuffede ja-velgere innser at nok et distrikt har valg unionen over selvstendighet. HELLE SKJERVOLD

— Jeg har hatt en så utrolig god følelse de siste dagene, jeg trodde virkelig det kom til å gå veien, sier han.

- Nå når jeg ser det endelige resultatet er jeg ærlig talt overrasket over at forskjellen var så stor, at nei-siden vinner med så klar margin.

Nei-siden kunne formelt utropes som vinner etter at 30 av 32 distrikter talt opp. Da var det klart at mer enn halvparten av de 4,3 millioner velgerne hadde stemt for å bevare unionen.

Kompisen Jamie McKenzie (27), som selv stemte nei, iler bort til vennen Frim med et oppmuntrende klapp på skulderen.

— Vi kommer alltid til å være kamerater, og jeg tror vi skotter vil klare å legge dette bak oss, å gå videre sammen. Og misforstå meg rett, selv om jeg stemte nei denne gang kan jeg godt se for meg at Skottland en gang i fremtiden bør bli selvstendig, jeg tror bare ikke tiden er inne riktig ennå.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Skottlands førsteminister: Skottene har rett til ny folkeavstemning om selvstendighet

 2. VERDEN

  Det går mot brakvalg for Boris Johnson. De eneste som kan frarøve ham seieren, er de opprørske skottene.

 3. VERDEN

  Brexit kan drive skottene ut av Storbritannia: – Vi ville vært mye tryggere i EU

 4. KRONIKK

  Vil Skottland igjen kreve folkeavstemning om selvstendighet?

 5. VERDEN

  Storbritannia slår sprekker etter Brexit

 6. VERDEN

  Derfor tror hun Boris Johnson vil snu, selv om han kan miste halve kongeriket.