Verden

NATO-landet Tyrkia vil kjøpe missilsystem av Russland

Tyrkia akter å kjøpe avanserte luftvernmissiler fra Russland, selv om USA nå lover Patriot-missiler for over 30 milliarder kroner.

USAs beslutning om å selge Patriot-missiler (bildet) for over 30 milliarder kroner til Tyrkia, endrer ikke landets beslutning om også å kjøpe avanserte luftvernmissiler fra Russland. AP / NTB scanpix

 • NTB

President Recep Tayyip Erdogan kunngjorde i september i fjor at det var inngått kontrakt med Russland om kjøp av S-400, et moderne og avansert luftvernrakettsystem.

NATO-landets beslutning om å satse på et russisk våpensystem kom overraskende på forsvarsalliansen. Verdien av kontrakten skal være på 22 milliarder kroner.

Forholdet mellom Tyrkia og USA har de siste årene vært kjølig, blant annet som følge av at Washington har nektet å etterkomme Ankaras krav om utlevering av predikanten Fethullah Gülen.

Gülen har levd i eksil i USA siden 1999 og anklages av president Recep Tayyip Erdogan for å ha stått bak det mislykkede kuppet i 2016.

President Recep Tayyip Erdogan (t.v.) høstet kritikk fra sine NATO-allierte da han kunngjorde at Tyrkia ville kjøpe et missilsystem fra Russland. Avtalen bekreftes av president Vladimir Putin. AP / NTB scanpix

Tyrkia har også krevd stans i USAs militære støtte til kurdiske opprørere i Syria.

Etter en telefonsamtale med Erdogan kunngjorde president Donald Trump rett før jul overraskende at USA trekker sine soldater ut av Syria, og kort tid etter ble det kjent at Tyrkia også ville få kjøpe amerikanske Patriot-missiler for over 30 milliarder kroner.

Patriot-kjøpet fra USA får imidlertid ikke følger for Tyrkias beslutning om å kjøpe S-400 fra Russland, understreker en talsmann for Erdogan.

– Kjøpet av Patriot-missiler påvirker ikke kjøpet av S-400. Vi ser ikke på det ene systemet som noe alternativ for det andre, sier talsmannen Ibrahim Kalin.

S-400-systemet er av samme type som Russland ifølge Interfax har varslet at de vil utplassere på den ukrainske halvøya Krim, som Russland anekterte i 2014.

Et S-400 missilsystem fotografert i forkant av en militærparade i Mosvka i mai 2017. Alexander Zemlianichenko

 1. Les også

  Erdogan inviterer Trump til Tyrkia i 2019

 2. Les også

  Tyrkia varsler angrep mot USA-støttet milits i Syria

 3. Les også

  Aftenposten mener: Mattis’ avgang skaper stor uro

 4. Les også

  Erdogan truer med offensiv i Nord-Syria

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Tyrkia
 2. USA
 3. Nato

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trosser NATO: Tyrkia har kjøpt de første russiske missilene

 2. VERDEN

  Putin viste jagerfly til Erdogan. – Er de til salgs?

 3. VERDEN

  Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan

 4. VERDEN

  Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg

 5. VERDEN

  Erdogan trosser Trump og resten av Vesten. Måtte han gi Putin noe?

 6. VERDEN

  Erdogan vil ha besøk av Trump neste år