Verden

Komiker har utløst folkeavstemning om blasfemi i Irland

Presidentvalget i Irland overskygges av en folkeavstemning om blasfemi, som ble utløst da komiker Stephen Fry hånet religion på irsk TV.

Ytringsfrihetsforkjemper og komiker Stephen Fry (t.h.) har satt i gang en debatt om blasfemi i Irland. Her er han med ektemannen Elliot Spencer (t.v.).
  • og NTB

– Gud er ondsinnet og dum, sa Fry til den irske rikskringkasteren RTE i 2015.

Det Fry anså som ytringsfrihet, havnet også på feil side av blasfemiloven i Irland. Han ble i fjor etterforsket etter å ha blitt anmeldt av en privatperson.

Politiet henla saken, men hendelsen utløste en kampanje i Irland mot blasfemiloven.

Presidentvalg overskygget

Fredag vil en folkeavstemning om loven gå ved siden av presidentvalget i landet. Presidentvalget er det imidlertid ikke knyttet mye spenning til. Valgoppmøtet er ventet å være lavt og den sittende presidenten Michael Higgins (77), som leder meningsmålingene med klar margin, er ventet å vinne.

I mellomtiden har debatten om blasfemi havnet i sentrum av den irske dagsordenen.

– Folkeavstemningen er en del av moderniseringsprosessen i Irland, sa landets statsminister Leo Varadkar.

Uenige om blasfemi

I 2009 ble den irske blasfemiloven fra 1937 oppdatert med forbud mot ytringer som fornærmer eller krenker en religion eller dens følgere. Den har siden møtt motbør av irer som mener loven er utdatert. Et knapt flertall i Irland ønsker at loven skal fjernes, men det er også flere stemmer i landet som ønsker å beholde den.

– Alt som fremmer respekt for andre religioner og samfunnsforhold der alle kommer overens, bør beholdes, sier Ali Selim i Islamic Cultural Centre in Dublin til RTE.

Den katolske kirken i Irland er imidlertid uenig. Under en konferanse i oktober slo kirken fast at blasfemiloven er «stort sett utdatert».

Kirken fremhever at blasfemiloven er blitt brukt til å «rettferdiggjøre vold og undertrykkelse mot minoriteter i andre deler av verden».

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Folkeavstemning
  2. Irland
  3. Religion