Verden

På ett år har denne 30-åringen blitt en av verdens mektigste menn. Snart kan han kontrollere klodens største oljefond.

Alle håpet at helgens møte i Doha skulle føre til en økt oljepris. Men prins Mohammed bin Salman ville det annerledes.

President Vladimir Putin og prins Mohammed bin Salman møtte hverandre i St. Petersburg 18 juni 2015.
  • Christina Pletten
    Christina Pletten
OPT_ta579328_doc6pcybh8wvwxdq98d0e-fUoA7LeB2b.jpg
Prins Mohammed bin Salman har på kort tid markert seg som en kontroversiell og ambisiøs maktfaktor i det saudiarabiske kongehuset.

Han er bare tretti og har kun sittet ved makten et knapt år. Likevel har prins Mohammed bin Salman av Saudi-Arabia rukket å markere seg som en av verdens mektigste menn. Denne helgen knuste han egenhendig drømmen om en avtale som kunne stabilisert oljeprisen, ifølge rapporter i internasjonale medier.

Og snart kontrollerer Prins Salman kanskje et oljefond som er tre ganger større enn det norske.

«Teater»

De fleste av verdens oljeanalytikere og midtøsteneksperter pekte på prins Salman da de skulle forklare helgens overraskende fiasko i Doha.

Mange av verdens største oljeproduserende land hadde kommet til Qatars hovedstad for å undertegne det de trodde skulle bli en frys av produksjonen. For nasjoner som er spesielt hardt rammet av oljenedturen, som Russland og Venezuela, var avtalen et håp om å stabilisere råvareprisen.

Saudi-Arabia hadde på forhånd varslet at de ville ha innrømmelser fra Iran før de gikk med på en avtale. Iranerne hadde på sin side sagt klart ifra at de ikke ville legge bånd på produksjonen før den nådde samme nivå som før sanksjonene trådte i kraft.

De fleste trodde likevel at brikkene ville falle på plass. Saudi-Arabias oljeminister Ali al Naimi hadde forsikret de andre landene om at de ville få en avtale i havn, ifølge The Financial Times. Det løftet skulle altså vise seg å være lite verdt.

— Det som skjedde i Doha var bare teater. Saudiene hadde ingen intensjon om å hverken senke eller fryse produksjonsnivået. De ville bare gi skylden på Iran, skriver midtøstenekspert Bruce Riedel fra Brookings Institute i et epost-intervju med Aftenposten.

Oljens mektigste?

Prins Mohammed bin Salman er formelt sett bare den tredje mektigste personen i monarkiet Saudi-Arabia, etter sin far, kong Salman bin Abdulaziz Al Saud, og sin fetter, kronprins Mohammad bin Nayef. I løpet av det drøye året de tre har styrt kongeriket er det imidlertid bin Salman som har utpekt seg som en internasjonal maktfaktor.

Som tiåring samlet han kompiser til lekekrig i Riyadhs kjøpesentre:

Les også

Denne 30-åringen styrer den saudiske krigsmaskinen

Som forsvarsminister har bin Salman styrt Saudi-Arabia inn i en ny og mer aggressiv utenrikspolitikk. Det har bidratt til et økt konfliktnivå med den sjiamuslimske erkefienden Iran.

I Jemen driver landet krigføring mot iranskstøttede opprørsgrupper. Tidligere i vår var de også nær ved å innvadere Syria, i samarbeid med Tyrkia,

Ali Al-naimi har vært oljeminister i Saudi-Arabia i 21 år. I helgen ble han tilsynelatende spilt ut på sidelinjen av prins Mohammed bin Salman.

for å drive tilbake alliansen mellom landets president Bashar Al-Assad, og hans russiske og iranske partnere.

Bin Salman er også leder for kongedømmets økonomiske råd, noe som gir ham autoritet over oljeministeren. Prinsen har dermed kontroll over både økonomien og den strategiske og militære delen av utenrikspolitikken.

Mange observatører mente at helgens oljespill var et forsøk på å så splid mellom Russland og Iran. Andre påpekte at Saudi-Arabia hadde lite å vinne på en produksjonsfrys, og at Prins Salman tenker langt.

«Jeg tror oljeprisen skal ytterligere ned for å gjøre den skaden Saudiene ønsker å påføre land med høy produksjonskostnad,» sa energianalytiker John Kilduff til businesskanalen CNBC.

Planlegger kjempefond

Til tross for sin korte tid i regjeringen og sin tredjerang ved makten, har prins Salman lagt frem store og revolusjonerende reformplaner for Saudi-Arabia. Han ønsker å diversifisere landets økonomi for å gjøre dem mindre avhengig av oljen, og han er ikke redd for å legge seg ut med landets konservative maktelite. Den nåværende oljeministeren, Ali al Naimi, har sittet i posten i 21 år.

Helgens skandale i Doha tyder på at den unge prinsen har satt oljeveteranen på sidelinjen.

— Det er prins Mohammad bin Salman som styrer oljepolitikken i Saudi-Arabia nå, sier seniorforsker Bruce Reidel fra Brookings, som tidligere har vært Midtøstenrådgiver for flere amerikanske presidenter.

Norsk oljegigant satser i Brasils trøblete marked:

Les også

Statoil mener Brasil vil komme styrket ut av olje-korrupsjonssak

Bin Salman sa nylig i et intervju med Bloomberg at han ønsker å gjøre det statlige oljeselskapet Aramco om til et børsnotert aksjeselskap, som skal innlemmes i landets statlige fond PIF (Public investment Fund). Det vil gjøre PIF til verdens suverent største offentlig eide fond, med en verdi på over 2000 milliarder dollar. Det norske oljefondet er på i overkant av 850 milliarder dollar.

Salman planlegger disse endringene allerede i 2018. Men Riedel er skeptisk.

— Det er ikke sikkert det vil bli noe av investeringsfondet. For å gjøre det om til et børsnotert selskap vil saudiene måtte gi omverdenen en helt annen type innsikt i hvordan Aramco opererer. Det er jeg veldig usikker på om kongefamilien er klare til å gjøre, sier Riedel.

Ny sjanse i juni

Opec-landene skal møtes igjen i juni. Da tror noen det kan være en ny sjanse for en avtale som gir oljeprisen et puff oppover. Men mange ser på prins Mohammed bin Salman som en uforutsigbar og avgjørende faktor.

Ifølge Financial Times skal det saudiarabiske teamet som var tilstede i Doha har uttrykt at de ikke hadde noe reelt mandat til å forhandle. FT skriver videre at mange nå frykter at bin Salman søker å øke Saudi-Arabias markedsandel. Lave priser kan presse ut aktører som har høye kostnader. Det gjelder for eksempel mye av skiferoljen i USA.

Prinsens nye økonomiske politikk er ukjent farvann både for kongeriket, og for resten av den oljeproduserende verden.

«Den 30-årige sønnen til kong Salman har satt over styr saudienes mangeårige politikk med å skille kommersielle og politiske hensyn,» skriver Bloomberg, der prinsen gjorde sitt første store vestlige intervju.

— Vi bryr oss ikke om oljeprisen, sa prins Mohammed bin Salman i det intervjuet. - Om den er 30 eller 70 dollar spiller ingen rolle for oss.

Hør denne ukens podkast Aftenposten Verden:

Fallende oljepriser har også rammet Norge hardt det siste året. Her er noen utvalgt artikler fra Aftenposten om temaet:

Er det verste over?

Les også

Oljeprisen stiger, kronen styrkes

Fikk krise i fanget:

Les også

Oljeprisene faller. Oppsigelsene står i kø. Det er lenge siden Statoil-sjef Eldar Sætre har hatt det artigere på jobb

Det blir bedre til vinteren:

Les også

Derfor tror SSB at veksten i norsk økonomi tar seg opp neste vinter

Lav oljepris og lav rente er elendig for Norge:

Les også

Oljefondet er viktigst når verden er verst

Her satset de stort i USA:

Les også

Statoils USA-sjef angrer ingenting