Verden

Flyktninger fra Syria som går tom for penger, må reise tilbake til krigen

KILIS, TYRKIA (Aftenposten): Fem år etter at borgerkrigen i Syria startet, er over fem millioner mennesker på flukt. Samtidig blir situasjonen i nærområdene bare verre.

Shereen Mohammed (32) står på grensa med sine fire barn. Silva (11), Rojeen (9), Waleed (13), og Rezan (10). Hun skal tilbake til Syria. De siste seks månedene har hun jobbet i en restaurant i kystbyen Izmir. Byen er en holdeplass for mange syriske flyktninger som vil prøve å nå Europa i en gummibåt. En av dem var mannen hennes. Resten av familien hadde ikke råd til å reise. Foto: Espedal, Jan Tomas

 • Silje Rønning Kampesæter
  Silje Rønning Kampesæter

Shereen Mohammed (32) står på grensa med sine fire barn. Silva (11), Rojeen (9), Waleed (13), og Rezan (10). Hun skal tilbake til Syria. De siste seks månedene har hun jobbet i en restaurant i kystbyen Izmir. Byen er en holdeplass for mange syriske flyktninger som vil prøve å nå Europa i en gummibåt. En av dem var mannen hennes. Resten av familien hadde ikke råd til å reise. Foto: Espedal, Jan Tomas

Hun er nedslått og sliten. Sammen med sine fire barn veksler hun på å stå og sitte foran den lille jernporten. Her har de ventet i flere timer. 32 år gamle Shereen Mohammed er syrer på flukt. Men i motsetning til majoriteten, venter Shereen nå på å få krysse tilbake til Syria.

— Vi har ikke penger igjen, forteller hun.

Hun sier at hun visste det var dyrt å bo Tyrkia, likevel hadde hun et håp om at det skulle gå. Etter seks måneder som syrisk flyktning i Tyrkia drar familien tilbake til Aleppo, hvor krigen fortsatt herjer.

Mangler penger

Shereen Mohammed står ikke alene på grensen. Flere er her av samme grunn og de sier det samme. Det er dyrt å forlate alt man eier og har.

Det er dyrt å være på flukt.

Ifølge FN er situasjonen den samme for syrere i både Jordan og Irak. I august i 2015 opplyste FN at over 100 syrere returnerte fra Jordan hver dag.

I Irak forlot 25.000 syrere den kurdiske regionen i løpet av 2015. Hovedårsaken var mangel på penger.

— Det var veldig mange som returnerte i fjor, blant annet på grunn av kutt i budsjettene til Verdens matvareprogram (WFP), forteller Ariane Rummery ved FNs høykommissær for flyktninger (UNCHR).

Hun mener likevel at tallene absolutt nådde en topp i fjor, og at det er færre som returnerer nå.

Vil forlate Midtøsten

Men ønsket om å forlate nabolandene er der fortsatt. I Jordan viser en rapport fra Flyktninghjelpen fra januar 2016 at 50 prosent av de spurte syrerne i Jordan planlegger å forlate landet. Majoriteten vil til Europa, USA og Canada, mens syv prosent sier de planlegger å reise tilbake til Syria.

Det er ikke bare vanskelig å komme ut av Syria. Hussein Amsha er 73 år gammel og fra landsbygda i Aleppo-provinsen. Han mistet foten i et flyangrep mot hjembyen i Aleppo i juni 2015. Siden har han dratt frem og tilbake mellom Syria og Tyrkia for legebehandling. Nå får han ikke dra inn igjen. De sier han ikke har de riktige papirene. For å reise ut igjen fra Syria må man enten ha id-kort - utstedt fra tyrkiske myndigheter som må gis tilbake når man krysser grensa - eller riktige papirer fra sykehuset. Foto: Espedal, Jan Tomas

— Det er mangel på penger, mangel på jobbmuligheter og manglende muligheter til utdanning som de fleste oppgir som hovedårsak, forteller Karl Scembri ved Flyktninghjelpen.Generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland sier i rapporten at utilstrekkelig internasjonal bistand og politikken til vertslandene gjør det nesten umulig for syriske flyktninger å leve i Midtøsten.

Bor utenfor leirene

Flyktningleirene i Tyrkia blir ansett som relativt velfungerende. 90 prosent av barna i leirene går for eksempel på skole. Men dette er realiteten for mindretallet av syriske flyktninger i landet. Leirene rommer 10 prosent av de 2,7 millionene syrerne som befinner seg i Tyrkia. Det betyr at 2,5 millioner syrere bor utenfor.

Blir du forvirret av krigen i Syria? Her får du en oversikt:

Les også

Dette er aktørene og deres mål i Syria-krigen

Utenfor leirene er det en utfordring å få endene til å møtes. Det er nærmest umulig for syrere å få arbeidstillatelse og flyktningene må ofte godta dårlig lønn og håpløse arbeidsvilkår.

Tyrkia lettet litt på restriksjonene i januar som et ledd i EU-Tyrkia-avtalen, men reglene er likevel strenge.

For å søke om arbeidstillatelse må man for eksempel ha bodd i Tyrkia i seks måneder. I tillegg får ikke syrerne utgjøre mer enn 10 prosent av den totale arbeidsstyrken i tyrkiske selskaper.

Jobbet ulovlig

Shereen Mohammed (32) står på grensa med sine fire barn. Silva (11), Rojeen (9), Waleed (13), og Rezan (10). Hun skal tilbake til Syria. De siste seks månedene har hun jobbet i en restaurant i kystbyen Izmir. Byen er en holdeplass for mange syriske flyktninger som vil prøve å nå Europa i en gummibåt. En av dem var mannen hennes. Resten av familien hadde ikke råd til å reise. Foto: Espedal, Jan Tomas

Shereen Mohammed rakk aldri å komme så langt. Som mange andre syrere har hun jobbet ulovlig og måtte ta til takke med det hun kunne få i lønn.De siste seks månedene har Shereen jobbet i en restaurant i kystbyen Izmir. Byen er en holdeplass for mange syriske flyktninger som vil prøve å nå Europa i en gummibåt. En av dem var mannen hennes. Han dro til Europa på denne måten for to år siden. Nå er han i Tyskland.

Tyrkia ble kraftig kritisert i den siste EU-rapporten:

Les også

Tyrkia går i feil retning

Men de hadde ikke råd til å dra alle sammen, og derfor har Sehreen prøvd å holde familien gående i Izmir.

Og mens Sehreen har jobbet i Izmir har Syrias president Bashar al-Assad sammen med sine russiske allierte satt i gang en enorm offensiv i hjembyen hennes Aleppo. Den har drevet ytterligere 70.000 mennesker på flukt. For Shereen går ferden andre veien.

Reiser tilbake til ingenting

En annen syrer som også venter på å krysse inn, er 50 år gamle Hassin Mahmood. Han er også fra Aleppo, men de siste 30 dagene har han vært i Gaziantep etter at en bombe traff huset hans og drepte både kona og sønnen. Mahmood ble sendt bevisstløs til sykehus i Gaziantep i Tyrkia.

50 år gamle Hassin Mahmood<b> </b>står også og venter på å slippe inn i Syria. I 30 dager har han vært på sykehus i Tyrkia. Hit ble han sendt bevisstløs etter at en bombe traff huset hans og drepte kona og sønnen. Han kunne tenkt seg å bli. Huset er borte, og det samme er familien. Men Tyrkia er for dyrt, sier han. Foto: Espedal, Jan Tomas

— Jeg er redd for å dra tilbake, men jeg har ikke råd til å bo her. Jeg er en gammel mann, forteller Mahmood, mens han viser frem brannskadene han har langs store deler av kroppen.Han kunne egentlig tenkt seg å bli i Tyrkia, forteller han. Hans nærmeste er drept og hjemmet hans er ødelagt. Det er ingenting å reise tilbake til. Men smertene fra brannskadene som bomben forårsaket, er for store til å kunne jobbe.

Han kan ikke forsørge seg i Tyrkia og reiser heller tilbake til en utbombet by. Der kjenner han i det minste noen naboer og har noen fjerne slektninger som kanskje kan hjelpe ham.

Stengte grenser

Schembri ved Flyktninghjelpen sier at flere av dem som planlegger å reise tilbake, gjør det for å selge det de fortsatt måtte ha av eiendeler og land. Deretter vil de igjen forsøke å komme seg ut av krigssonen med ny kapital til å overleve litt lenger. Men det blir ikke lett.

Aftenposten har tidligere skrevet om hvordan nabolandene strammer grepet om grensene mot Syria. Det blir vanskeligere å komme seg ut for syrere. Flere av dem vi møter i Tyrkia har brukt en smugler fordi grensen har vært stengt i over et år.

 • Du kan lese om hvordan det blir vanskeligere for syrere å komme seg vekk fra krigen her: Nå stenger også nabolandene grensene mot Syria
  For noen har det fungert, for andre ikke. Flere er blitt arrestert. Deretter blir de kjørt tilbake til grensen, satt av foran porten og bedt om å gå inn igjen. Inn igjen til krigen som herjer bare kilometer unna.

Selv om mange av menneske vi møter har brukt smugler tidligere, er de nå i tvil om de tør å prøve igjen. Tyrkia har styrket grensekontrollen ytterligere og forrige uke ble ni personer drept idet de forsøkte å krysse grensen ulovlig.

Aftenposten har fulgt utviklingen i Tyrkia - her er et knippe saker:

Les også

Derfor lekker porten til IS som en sil

.**
Hør Aftenpostens reportere fortelle om det hemmelige spillet bak flyktningavtalen:

-----------

Ønsker du flere nyheter fra Midtøsten? Følg vår Midtøsten-korrespondent på Facebook, Instagram og Twitter.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Les også

 1. Terror fra alle kanter i Tyrkia

 2. Terroristene brukte spiker og metallbiter for å skade og drepe flest mulig

 3. 75 mill. tyrkere kan få fri innreise til Europa. - Ikke uproblematisk, sier Listhaug

 4. Merkel og Hollande på kollisjonskurs om migrantavtale med Tyrkia

Les mer om

 1. Tyrkia
 2. Syriakrigen