Gresk avis: – Kommunister ville drepe Erdogan i Athen

ISTANBUL (Aftenposten): Terrormistenkte venstreradikale skal ha villet angripe den tyrkiske presidentens kortesje med raketter.

Åtte menn og én kvinne blir fremstilt for fengsling i Athen den 4. desember. Ifølge en gresk avis planla de å drepe Tyrkias president under et statsbesøk tre dager senere.

Ni angivelige medlemmer av den venstreradikale gruppen Folkets revolusjonære frigjøringsfront (DHKP-C) skal ha planlagt å drepe den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan mens han var på statsbesøk i Athen den 7. desember.

Det opplyser ikke navngitte greske tjenestemenn i sikkerhetstjenesten til den greske avisen To Vima. De ni ble fremstilt for fengsling den 4. desember, tre dager før det historiske statsbesøket.

DHKP-C ble dannet i 1978 og er regnet som en terrorgruppe i både Tyrkia, EU og USA etter at de er blitt satt i forbindelse med en rekke terrorangrep.

Ingen tyrkisk president hadde besøkt Hellas på 65 år før Recep Tayyip Erdogan var på et to dager langt besøk i Hellas den 7. og 8. desember.

«Skorpionen» skulle beskytes med rakettvåpen

Planen skal ha vært å skyte på Erdogans bilkortesje med raketter fra begge sider av veien, samtidig som et annet medlem skulle angripe fra baksiden. Erdogan hadde blitt gitt kodenavnet «Skorpionen», gjengir både Hurriyet og Middle East Monitor. De skal også ha planlagt å bruke håndgranater og Molotov cocktails. Alle de mistenkte skal være tyrkiske statsborgere, melder nyhetsbyrået Anadolu.

De to avisene gjengir ikke om de siktede har innrømmet noen angrepsplaner overfor politiet.

Tyrkia og Hellas har tradisjonelt hatt et anstrengt forhold til hverandre og Erdogans besøk var det første besøket fra en tyrkisk statsleder i Hellas på 65 år.

Gresk politi leter nå etter rakettvåpnene som gruppen angivelig skal ha planlagt å bruke. Letingen foregår ved foten av Parnitha-fjellet 30 kilometer nordvest for Athen, ifølge To Vima.

President Recep Tayyip Erdogan sammen med den greske statsministeren Alexis Tsipras i Athen den 7. desember.

– Fant tegning med angrepsplan

Greske sikkerhetsmyndigheter skal ha kommet på sporet av attentatplanene etter at de slo til mot tre av gruppens celler den 28. november, ifølge avisen. Politiet skal blant annet ha funnet en tegning som viste hvordan angrepet var tenkt gjennomført, opplyser avisens kilder.

Åtte menn og én kvinne ble arrestert den 4. desember. Greske myndigheter benektet da at det hadde noe med Erdogans besøk å gjøre, skriver Hurriyet. Den ene av de arrestert er mistenkt for å ha vært med på to samtidige bombeattentat mot Justisdepartementet og hovedkvarteret til Erdogans AK-parti i Ankara i 2013.

En av de mistenkte roper ut noe i det han blir ført til påtalemyndighetens lokaler i Athen av antiterrorpoliti.

Opposisjonelle får merkelappen terrorister

Opposisjonelle som fengsles i Tyrkia, blir ofte anklaget for å tilhøre eller arbeide for DHKP-C, Gülen-nettverket eller kurdiske PKK. En av de mest omtalte sakene det siste året, har vært to lærere som har gått til sultestreik for å få tilbake jobbene sine. De to anklages av myndighetene for å tilhøre DHKP-C og er blitt terrortiltalt.

Også undersøkende journalister er blitt anklaget for å drive propagandavirksomhet for gruppen og dermed terrormistenkt.

De mistenkte DHKP-C-medlemmene ropte alle ut noe i det de ble ført til påtalemyndigheten i Athen.

Erdogan unnslapp så vidt attentatforsøk under kuppforsøket

Recep Tayyip Erdogan ble også forsøkt drept under det mislykkede kuppforsøket den 15. juli i fjor. Erdogan var på ferie i Marmaris da kuppet startet, og hotellet han bodde på ble utsatt for kraftig beskytning fra militære helikoptre. Erdogan hadde imidlertid klart å komme seg vekk fra hotellet før kuppmakerne rakk å angripe det. Åtte mennesker ble drept under angrepet, ifølge rettsdokumenter som er blitt lagt frem under rettssakene mot kuppmakerne.

Den 4. oktober ble 40 personer dømt til livstids fengsel for drapsforsøk på presidenten. 40 lignende rettsprosesser pågår i Tyrkia, ifølge New York Times.

Titusener er blitt arrestert og over 150.000 mennesker har mistet jobbene sine i utrenskningene etter kuppforsøket. Tyrkiske myndigheter anklager et nettverk tilknyttet Fethullah Gülen, en tyrkisk forfatter, muslimsk lærd og politisk aktør, for å ha stått bak. Gülen, som befinner seg i USA, benekter dette.