Stranden er blitt et Instagram-fenomen, og drukner i besøkende. Nå tvinger politiet turister bort.

«Alle» vil besøke Hyams Beach sør i Australia, kjent som verdens hviteste sandstrand. Men nå har lokalbefolkningen fått nok av turistene.

Området rundt Jervis Bay er blitt ekstremt populært.

Det finnes en rekke strandparadis å velge mellom rundt om på kloden, men mange hevder ingen kan skilte med hvitere sand enn den i Jervis Bay. Idyllen er blitt et instagram-fenomen, og i høysesongen kommer opptil 5000 turister daglig til stranden med bil. Parkeringsplassen har kapasitet til 400.

Nå har de lokale myndighetene satt bremsene på, og trafikkpolitiet tvinges til å omdirigere trafikken for ikke å drukne i biler, skriver Guardian.

– Vi er et sosiale medier-fenomen, og alle ønsker å komme for å se den hvite sanden på Hyams Beach. Den er elsket – elsket til døde, sier Louis Sparkes, medlem av «Beach Villagers Association,» landsbybeboernes interesseorganisasjon.

Han viser til de tusenvis av #HyamsBeach-bilder på Instagram som deles daglig.

Camping og søppel

Det er rundt 110 fastboende i Jervis Bay, og de er lei overturismen og alt den fører med seg: Søppel, ulovlig camping og støy. Mange er dessuten bekymret for beredskapen i de travleste ferieperiodene. En smal vei inn og ut til boligene gjør det vanskelig for brannbiler og ambulanser å komme frem.

– Vi vil gjerne ønske folk velkommen til å nyte landsbyen og strendene, men vi ber om at de respekterer miljøet. Strendene blir skadet fordi turistene tar seg til rette ved å campe der. Søppelproblemene er store, og de som slår leir tenner bål som fører til branner i sanddynene. Vi er omgitt av en nasjonalpark som vi ønsker å verne, sier Louis Sparkes.

Det er kommunestyret i byen Shoalhaven som har bestemt at kontrollører kan omdirigere biler med besøkende til Hyams om nødvendig. Og politikerne jobber nå for å sikre en bedre besøksopplevelse for turistene, og en tryggere hverdag for de fastboende.

Turismen vokser

Overturisme er i ferd med å bli et stort problem, både globalt og lokalt.

I 2017 ble det gjennomført 1,3 milliarder reiser på verdensbasis, viser tall fra World Tourism Organization (UNWTO). Det er det høyest målte noensinne, økningen er på 7 prosent fra 2016, noe som tilsvarer 83 millioner flere reiser.

Veksten fortsatte inn i 2018, og langtidsprognoser viser at rundt en milliard flere mennesker vil få penger nok til å bli turister de neste 12 årene. Den globale turismen vil ese ut med 66 prosent frem mot 2030, og nesten halvparten av veksten kommer fra Russland, Kina, India og Brasil.

Barcelona har 30 millioner besøkende hvert år. Ikke alle ønsker dem velkommen
Denne teksten dukket opp i Palma de Mallorca i 2016.

I Norge er det steder som Kjerag, Preikestolen, Lysebotn, Trollpikken og Flørli som overstrømmes av turismen. Hittil har det vært få konflikter mellom turister og beboere, i motsetning til mange andre land i verden der fastboende og aksjonister hamrer løs på turistbusser, knuser vinduer på fortausrestauranter, punkterer dekk på turistsykler og tagger hotell.

Barcelona, Mallorca, Dubrovnik, Buthan og Peru og Venezia er eksempler på destinasjoner som innfører turistskatter, inngangspenger og andre restriksjoner for å begrense antall turister.

Venezias borgermester Luigi Brugnaro sa rett før nyttår at turister kan bli nødt til å betale opptil 10 euro for å besøke byen.

Det eksisterer allerede en turistskatt, men denne gjelder bare folk som skal overnatte.

Ifølge CNN er dette det mest ekstreme tiltaket for å håndtere de nærmere 30 millioner turistene som besøker byen hvert år.