Verden

Dataangrep rammer hundrevis av tyske politikere

Datahackere har lagt private opplysninger om forbundskansler Angela Merkel og flere hundre andre tyske politikere ut på nettet.

Forbundskansler Angela Merkel har fått brev og adresseopplysninger spredt på nettet.
 • Halvor Hegtun
  Halvor Hegtun
  Kommentator
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det meste av materialet består av telefonnumre og adresser, men også interne partidokumenter, brev, chatte-dialoger, private familiebilder og kredittkort-opplysninger er kommet på avveie.

Alle partier, med unntak av høyrepopulistene i Alternativ for Tyskland (AfD), er rammet.

Tom Kellermann i cybersikkerhetsselskapet Carbon Black peker ifølge NTB på russiske, statsstøttede hackergrupper. Han mener hackerangrepet har alle disse gruppenes kjennetegn.

Partiene ber sine politikere bytte passord til digitale tjenester.

– Vil ramme demokratiet

Spredningen av det omfattende materialet begynte i det små på Twitter i desember, mye av det med ironiske sidekommentarer fra en person som hevdet å ha tilhold i Hamburg. Men først torsdag kveld gikk alarmen for alvor hos politiet og i de politiske partiene.

– Den eller de som står bak dette angrepet, ønsker å skade tilliten til demokratiet og institusjonene våre, sa justisminister Katarina Barley (SPD).

Innenriksminister Horst Seehofer (CSU) sier det ikke er grunn til å tro at hackerne har tatt seg inn på datasystemene til Forbundsdagen eller regjeringsapparatet.

– Undersøkelsene så langt tyder på at de har tatt seg inn på e-postkontoer, skylagringstjenester og sosiale medier, sa Seehofer.

 • Tyskland må ta større internasjonalt ansvar i tid da multilateralismen er under press, sa Merkel i sin nyttårstale.

Funnet passord og logget seg inn

I mange av tilfellene har hackerne klart å avdekket passord og logget seg inn på ulike tjenester. Ifølge Die Welt er 410 kristeligdemokrater fra CDU/CSU blitt rammet. Det samme er 230 sosialdemokrater fra SPD, 91 fra venstrepartiet Linke og 28 fra fridemokratene FDP.

Flere journalister og kulturprofiler har også fått spredt opplysninger om seg.

– En kriminell gjerning, sier CDUs partisekretær Paul Ziemiak.

En tankevekker for partiene

Paul Ziemiak, generalsekretær i Merkels kristeligdemokratiske union (CDU), sa seg sjokkert over sakens omfang.

– Dette er en kriminell gjerning. De politiske partiene står overfor nye og vanskelige utfordringer i den digitale tidsalder, særlig med tanke på valgkamper, sa Ziemak.

SPDs partikontor ga sine folkevalgte beskjed om å endre alle passord til digitale tjenester.

Frykt for utpressing

Hackere som får tak i svært private opplysninger, kan gjøre politikere sårbare for utpressingsforsøk. Men så langt er det i denne saken ikke kommet eksempler på dette.

Merkel har fått sin e-postadresse, et faksnummer og flere brev offentliggjort via Twitter, ifølge radiostasjonen RBB. Så langt er det ikke kjent om brevene inneholdt hemmelig informasjon.

Tyskland har opplevd mange typer datainnbrudd og avlyttingssaker i løpet av de senere år. I 2013 mente den spionsiktede amerikanske varsleren Edward Snowden å vite at forbundskansler Merkels mobiltelefon var blitt avlyttet av den amerikanske sikkerhetstjenesten NSA. Tysk politi henla etterforskningen av saken i 2015.

I 2015 klarte noen å ta seg inn i systemene til Forbundsdagen og ta ut 16 gigabyte med data. Etterforskningen rettet seg mot miljøer i Russland, skriver Bloomberg, men russiske myndigheter har konsekvent avvist påstander om medvirkning til slike angrep.

Les mer om

 1. CDU
 2. SPD
 3. Sosiale medier
 4. Demokrati
 5. Tyskland
 6. Angela Merkel
 7. Internett