Trumps nasjonale kriseplan blir nedstemt. Det kan tvinge ham til å gjøre noe han aldri har gjort før.

Presidenten møter uvanlig sterk motstand fra sine egne partifeller etter at han erklærte en nasjonal krise langs grensen til Mexico.

Den republikanske senatoren Rand Paul sier han ikke kan gå god for Trumps erklæring om nasjonal krise.

– Jeg kan ikke stemme for å gi presidenten makt til å bruke penger som ikke er godkjent av Kongressen, sa den republikanske senatoren Rand Paul under en veldedighetsmiddag lørdag, ifølge lokalavisen Bowling Green Daily News.

Paul bekrefter denne holdningen på sin twitterkonto.

Han argumenterer med at alle republikanere han kjenner fordømte tidligere president Barack Obama for å bruke presidenterklæringer for å gjennomføre politikken sin utenom Kongressen. Derfor mener han at det samme må gjelde nå som presidenten kommer fra deres eget parti.

Nå ser det ut til at republikanere i begge kamrene av Kongressen gir tommel opp for et resolusjonsforslag mot Trumps nasjonale krise.

Flertallet vil ikke ha nasjonal krise

I en tale i januar hevdet presidenten at det pågår en humanitær krise ved den sørlige grensen som krever umiddelbar handling.

En måned senere erklærte han nasjonal krise for å bygge mur mot Mexico.

På den måten får Trump mulighet til å omgå begrensningene i budsjettet og hente penger fra flere kilder. Presidenten uttalte at han håper å skaffe åtte milliarder dollar fra andre deler av statsapparatet for å bygge muren.

Trump har lovet sine kjernevelgere en hel mur mot Mexico. Nå gjør han alt som står i sin makt for å oppfylle løftet.

I forrige uke stemte flertallet i Representantens hus for et resolusjonsforslag mot nasjonal krisetilstand.

Forslaget ble vedtatt med god margin, med 245 mot 182 stemmer.

Av dem som stemte for, var 13 republikanere.

Lovforslaget må nå til avstemming i Senatet. Dersom 51 av de 100 senatorene stemmer for å forkaste presidentens kriseerklæring, havner forslaget på Trumps pult i Det hvite hus.

Republikanerne har flertall i Senatet. Av de 100 senatorene, er 53 republikanske. For at vedtaket skal bli godkjent, må dermed samtlige demokrater og minst fire republikanere stemme for det.

Mangler stemmer for å overstyre veto

Så langt har republikanerne Susan Collins, Lisa Murkowski og Thom Tillis sagt at de kommer til å stille seg bak forslaget.

Hvis Rand Paul følger etter, er det nok til at resolusjonen havner på presidentens bord.

Da kommer han trolig til å ilegge veto, slik han har lovet tidligere.

Det blir i så fall første gang president Trump blir tvunget til å nedlegge veto mot et lovforslag som har fått flertall i Kongressen.

Piggtråd dekker deler av muren mot USA.

For å overstyre presidentens veto kreves det to tredjedeler flertall i begge kamrene.

Forrige ukes avstemning i Representantenes hus, med 245 mot 182 stemmer, viser at lovgiverne er langt fra et slikt flertall.

Ender trolig i rettsapparatet

Noen republikanere har uttrykt bekymring for at å erklære nasjonal krisetilstand på grunnlag av nødvendighet av å bygge mur mot Mexico. De mener det kan bidra til at en eventuell demokratisk president vil komme til å tøye grensene for å få gjennom andre tiltak, for eksempel klimatiltak.

Dersom Trump legger ned veto uten at dette deretter blir overstyrt av Kongressen, vil det bli opp til rettsapparatet om kriseerklæringen kan bli stående.

I februar gikk 16 delstater sammen om å saksøke presidenten for å ha erklært en nasjonal krise på grensen. Søksmålet forventes å ende opp i Høyesterett, som dermed vil få siste ord i saken. Det er uklart når dette vil skje.

Les også

Trump erklærer nasjonal krise for å bygge mur. Demokratene mener det er maktmisbruk.