Spenninger mellom India og Pakistan etter stort angrep i Kashmir

Spenningen er stor etter at India hevder å ha drept et «svært stort antall» i et angrep mot en opprørsleir i den pakistanskkontrollerte delen av Kashmir.

Pakistanske studenter fra Kashmir demonstrerer i Muzaffarabad i Pakistan lørdag mot de indiske styrkenes drap på pakistanere i hjemregionen.
  • NTB

– Luftforsvaret utførte flere angrep tidlig i dag morges mot en terrorleir over kontroll-linjen og ødela leiren fullstendig, skriver Indias landbruksminister Gajendra Singh Shekhawat på Twitter, med henvisning til kontroll-linjen som deler Kashmir i en indiskkontrollert del og en pakistanskkontrollert del.

– Et svært stort antall Jaish-e-Mohammad-terrorister, ledere og jihadister som trente på selvmordsangrep, ble eliminert, hevder minister Vijay Gokhale i Indias utenriksdepartement etter at Pakistan anklaget naboene for å ha krenket pakistansk luftrom.

Pakistan bekrefter at indiske fly tok seg inn i den pakistanskkontrollerte delen av Kashmir, nær Balakot som ligger i Pakistan, men hevder ingen er drept.

– De indiske flyene tok seg 5–6 kilometer over kontroll-linjen og inn i Muzaffarabad-sektoren. I en hurtig tilbaketrekking slapp de ut lasten som falt ned over åpent område. Ingen infrastruktur ble rammet, og ingen ble drept, skriver talsmann for den pakistanske hæren, generalmajor Asif Ghafoor, på Twitter.

Han opplyser at pakistanske fly la seg på vingene og fulgte etter de indiske flyene. Ghafoor har publisert bilder som skal vise nedslag etter bombene i åpent terreng.

Protester i Peshawar i Pakistan mot India mandag. Pakistans utenriksminister har bedt FNs sikkerhetsråd om å se på sikkerhetstrusselen India utgjør i kjølvannet av selvmordsbombingen der en pakistansk opprørsgruppe tok livet av 40 indiske soldater.
Les også

Indiske ledere skuler mot Pakistan etter bilbombe, snakker om «å lære dem en lekse»

Vurderer svar

Pakistans statsminister Imran Khan kalte inn til hastemøte i regjeringen etter angrepet for å diskutere veien videre.

– Pakistan forbeholder seg retten til selvforsvar og til et berettiget svar, sier utenriksminister Shah Mehmood Qureshi.

Han påpeker at India har innrømmet å ha tatt seg inn i pakistanskkontrollert område.

– India har brutt kontroll-linjen, sier Qureshi om skillelinjen som fungerer som en grense som splitter Kashmir i to mellom de to landene.

Også den indiske statsministeren Narendra Modi har innkalt til hastemøte. Etter møtet i New Delhi ble det ikke kunngjort noen uttalelser, men en statsråd uttaler følgende:

– Dette var et nødvendig grep. Hele landet stiller seg bak de væpnede styrkene, sier utdanningsminister Prakash Javadekar.

Pakistansk soldat i den pakistanskkontrollerte delen av Kashmir.

Økt spenning

Spenningen har økt betraktelig mellom de to atommaktene etter at minst 40 indiske soldater ble drept i et angrep i den indiskkontrollerte delen av Kashmir 14. februar. Opprørsgruppen Jaish e-Mohammed tok på seg skylden for angrepet. India hevder Pakistan støtter gruppen. Pakistan avviser anklagene.

Indiske News 18 viser til kilder i det indiske luftforsvaret som uttaler at det ble brukt droner og ett tonn tunge, styrte bomber i angrepet.

– 200–300 drept eller såret, ifølge pakistanske regjeringskilder, melder kanalen og legger til at det var den største leiren til gruppen Jaish e-Mohammed som ble ødelagt.

Selvmordsangrepet mot de indiske soldatene tidligere denne måneden var det verste i den omstridte regionen på flere tiår, og India varslet at landet vil hevne de drepte soldatene.

Langvarig konflikt

Det er første gang siden 1971 at Indias luftforsvar har krysset inn i pakistansk område. India gikk den gangen inn på daværende Øst-Pakistans side – dagens Bangladesh – i borgerkrigen som førte til at Bangladesh ble selvstendig.

Konflikten om Kashmir går tilbake til 1947 da India og Pakistan fikk sin selvstendighet fra britene. De to landene har utkjempet flere kriger om området, som i praksis er delt mellom en indiskstyrt og en pakistanskkontrollert del. En folkeavstemning som ble vedtatt av FN i 1948 om Kashmirs fremtid, er aldri blitt gjennomført.

India og Pakistan gjør begge krav på hele området, i tillegg til at mange ønsker at Kashmir skal være selvstendig. Under kolonitiden var Kashmir et delvis selvstyrt fyrstedømme under britiske overhøyhet.