Verden

Denne tyske videoen har fått Tyrkias president Erdogan til å se rødt

Tyrkia krever videoen slettet - TV-programmet svarer med å tekste videoen på engelsk og tyrkisk.

Disse bildene er tatt fra videoen som fikk den tyske ambassadøren til Tyrkia kalt inn på teppet. Det var reaksjonen fra tyrkiske myndigheter som virkelig satte fart på spredningen av videoen. Skjermdump fra Extra 3 på Youtube

 • Silje Rønning Kampesæter

«Han bor i stor stil, den store sjefen fra Bosporos. Et prangende palass med 1000 rom, bygget uten tillatelse i et naturreservat.»

Slik lyder den første frasen i videoen som det politiske satiremagasinet Extra 3 sendte 17. mars.

Den satiriske videoen går riktignok på tysk og er krydret både musikk og rim. Hele den nesten to minutter lange videoen er dedikert til den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan. Det likte hovedkarakteren dårlig.

Harselerer med presidenten

Erdogan har fått mye kritikk fra det internasjonale samfunnet det siste halvåret.

Kritikken går blant annet ut på tyrkiske myndigheters økende statlig kontroll over mediene, fengsling av journalister, presidentens innblanding i domstolen og en rekke brudd på menneskerettighetene.

En av scenene i sangen gjør også narr av Tysklands kansler Angela Merkels forhold til den tyrkiske presidenten. Tyskland er et av landene som har måtte svelge noen kameler for å få Tyrkias hjelp med med migrantstrømmen til Europa. POOL

«Vær snill mot ham, siden han sitter på alle kortene» fortsetter sangen.

Teksten er akkompagnert av en filmsnutt som viser en klønete tysk kanseller, Angela Merkel, og en fornøyd tyrkiske president Erdogan, under Merkels besøk i Istanbul i oktober i fjor.

 • Tysklands Merkel har måtte svelge noen kameler for å gjøre Tyrkia fornøyd. De kan du lese om i saken: Slik presset Tyrkias president Europa i kne.
  Avsnittet er et stikk til EUs dobbeltmoral.

Rapportene de har publisert, påpeker at Tyrkia går feil vei. Likevel har unionen nylig inngått en flyktningavtale med landet de kritiserer

Prisen er 6 milliarder, fortgang i EU-medlemsskapsøknaden til Tyrkia og visumfri reise for tyrkiske statsborgere i Schengen.

Her kan du se videoen som har skapt stor ståhei – (husk å skru på teksten):

Krever den slettet

Videoen fikk den tyske ambassadøren til Tyrkia kalt inn på teppet 22. mars. Ifølge nyhetsbyrået AFP har tyrkiske tjenestemenn krevd at videoen blir slettet.

TV-programmet svarte med å legge på engelsk og tyrkisk tekst slik at videoen kunne nå ut til flere.

Tyske myndigheter skal ifølge Deutsche Welle, ha gjort det klart at «politisk satire i Tyskland selvfølgelig er beskyttet» og at det derfor hverken har vært en mulighet eller en nødvendighet å slette videoen.

Innslaget som har fått Erdogan til å bli rød i toppen, tar også for seg pressefriheten i Tyrkia. En aktuell tematikk, som fikk den tyske ambassadøren kalt inn igjen på teppet bare en uke senere.

Gjør narr av tyrkisk pressefrihet

Denne gangen for å ha vært til stede under rettssaken til de to redaktørene Can Dundar og Erdem Gul, som startet fredag 25. mars.

Can Dundar, sjefsredaktør av opposisjonsavisen Cumhuriyet, (2. til høyre) og Erdem Gul, avisens byråsjef i Ankara (2. til venstre) snakker til mediene utenfor en rettsbygning i Istanbul, Tyrkia, torsdag 26. november 2015. AP Photo / Vedat Arik, Cumhuriyet

Journalistene fra Cumhuriyet ble begge pågrepet i slutten av november 2015, etter å ha publisert bilder som skal vise tyrkisk etterretningstjeneste sende våpen og ammunisjon til opprørere i Syria. Erdogan lovet at de «vil betale en høy pris».

«Når en journalist skriver en sak, som Erdogan ikke liker, ender han raskt opp i fengsel. Aviskontorer stengt. Han tenker ikke to ganger. Med tåregass og vannkanonen rir han gjennom natten.»

Og slik fortsetter sangteksten. Flere har påpekt at det var først etter at Erdogan kalte inn den tyske ambassadøren, at videoen virkelig fikk fart på seg. Når denne artikkelen publiseres er videoen blitt sett over fire millioner ganger. Tidligere var den mest sette YouTube-videoen deres sett av én million.

 1. Les også

  EU og Tyrkia enige om massiv returavtale

 2. Les også

  Tysk korrespondent nektes å jobbe i Tyrkia

 3. Les også

  Aftenposten mener: EU vil ha Tyrkia både innenfor og utenfor

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Tyrkia

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Demonstrasjoner i 12 storbyer tirsdag kveld: Sterke reaksjoner etter at Die Welt- korrespondent er fengslet i Tyrkia

 2. VERDEN

  Tyrkias president har gjort alt han kan for å straffe en tysk komiker. Nå har han én sjanse igjen.

 3. VERDEN

  Erdogan om folkemordvedtaket i Tyskland: Vil få alvorlige konsekvenser

 4. VERDEN

  Flere knuter på tråden

 5. VERDEN

  Erdogan bruker nazi-sammenligning overfor Tyskland - igjen

 6. VERDEN

  Tyrkias president Erdogan vil drive valgkamp i Tyskland, men møter motbør. Da trekker han nazikortet og truer med opprør.