Verden

Fire spørsmål og svar om deporteringen av migranter fra Hellas til Tyrkia

Deporteringen av flyktninger fra Hellas er i ferd med å starte.

De kom med i en gummibåt til Hellas i håp om nå Europa. Men de kom to dager for sent. Flyktningavtalen mellom Tyrkia og EU var allerede trådt i kraft. På mandag starter returene av dem som kom for sent. Foto: Jan Tomas Espedal

 • Silje Rønning Kampesæter

EU og Tyrkia inngikk en flyktningavtale fredag 18. mars og trådte i kraft allerede midnatt til 20. mars.

Avtalen har som mål å dempe strømmen av migranter og flyktninger til Europa.

 • **Aftenposten møtte dem som kom for sent:
Les også

Hadde Osam (27) og Nisreen (19) kommet bare noen timer tidligere, ville de kunne fortsatt oppover til Europa

.**

Hva går avtalen ut på?

Nesten alle som har ankommet Hellas fra og med 20. mars, skal sendes tilbake til Tyrkia.

Selve returoperasjonen ble gjort lovlig på fredag, da det greske parlamentet stemte for å i praksis erklære Tyrkia som et trygt land hvor flyktninger kan få beskyttelse.

En kvinne som nettopp har gått av skøyta til den greske kystvakten, prøver å få varme i kroppen. Båten hun var med ble plukket opp av kystvakten fordi den hadde begynt å ta inn vann. Foto: Jan Tomas Espedal

Det betyr at så sant det ikke er fare for asylsøkerens liv i Tyrkia, skal han eller hun sendes tilbake dit. Grupper som likevel kan få asyl i Hellas er for eksempel kurdere og andre som har reell grunn til å frykte for eksempel politisk forfølgelse i Tyrkia.

I bytte mot å ta imot migrantene, får Tyrkia en rekke krav innfridd. Blant annet 6 milliarder euro som skal gå til å bygge de nødvendige infrastrukturene for syrere i Tyrkia. Syrere har en egen beskyttelsesstatus i Tyrkia, likevel har Amnesty rapportert om flere tilfeller hvor syrere blir sendt tilbake til Syria av tyrkiske myndigheter.

Hva går kritikken av avtalen ut på?

Denne avtalen og utførelsen av den er blitt kraftig kritisert av både menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty og Human Rights Watch og hjelpeorganisasjoner som UNHCR–FNs høykommissær for flyktninger, Flyktninghjelpen og Leger uten grenser. Flere av disse har lagt ned deler av arbeidet sitt i protest mot avtalen.

Lukkede mottak

For det første, har alle migranter som har ankommet de greske øyene blitt låst inne i det som tidligere var åpne mottaksleire. Nå kalles de for interneringsleire, hvor mennesker, etter at de har kommet inn, ikke kommer seg ut igjen.

Dette bildet er tatt inne i Moria-leiren på Lesbos av en av migrantene som Aftenposten er i kontakt med. Bildet viser en demonstrasjon som fant sted inne i den lukkede leiren mandag 28. mars. «Frihet» roper demonstrantene til politiet som vokter de stengte dørene. Foto: PRIVAT

Dette har vært den største årsaken til at for eksempel FN har lagt ned alt nødhjelpsarbeid i leirene. Det eneste de nå gjør er å observere, informere og kartlegge sårbare grupper.

En annen kritikk av avtalen går på at det fortsatt er stor usikkerhet tilknyttet hvordan avtalen vil påvirke mennesker fra for eksempel Afghanistan og Irak. Mange frykter at Tyrkia ikke anerkjenner at de kan ha et beskyttelsesbehov og dermed sender dem tilbake.

Sprengt kapasitet

Et annet kritikkverdig forhold som FN har lagt mye vekt på, er at avtalen trådte i kraft for tidlig, uten det riktig støtteapparatet på plass.

Det fortsetter å komme mennesker i gummibåt fra Tyrkia, men leirene på både Chios og Lesbos hvor migrantene blir låst inne, er fulle. Foto: Jan Tomas Espedal

Tidligere dro migrantene nærmest kun igjennom Hellas og få søkte asyl. Nå blir alle som kommer, låst inne. Det har lagt et enormt press på infrastrukturen i leirene, som nå er overfylte. På Chios har de plass til 1100 mennesker. Nå bor det nesten 1700 der.

 • Menneskene fortsetter å komme til Hellas på tross av avtalen: Dette er en av grunnene.
  Svekket kvalitet på asylbehandling

Den sprengte kapasiteten påvirker også asylbehandlingen. Flere søker nå asyl i Hellas fordi de er blitt gitt to alternativ: søk asyl i Hellas eller bli sendt tilbake til Tyrkia.

EU har sagt at hvert individ skal få saken sin vurdert, samt mulighet til å anke.

For å klare å gjennomføre hele avtalen sa EU at de trengte 4000 nye ansatte for å iverksette hele prosessen. 200 av disse skulle kun behandle asylsøknadene. På flere av øyene har de ikke sett noe til disse.

Når og hvor starter utsendingen?

Deportasjonene er satt til å starte mandag 4. april, klokken 10 lokal tid.

Det er ventet at majoriteten av dem som søker asyl i Hellas vil bli sendt tilbake — unntaket er de som ikke er ansett som trygge i Tyrkia. Men på grunn av mangel på folk til å behandle asylsøknadene, vil antageligvis bare et fåtall bli sendt tilbake på mandagen.

I dagene rett før, og rett etter at den nye flyktningavtalen trådte i kraft, jobbet greske myndigheter med å tømme øyene for migranter. Alle som ankom etter avtalen skal tilbake til Tyrkia. Foto: Jan Tomas Espedal

Ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA har den greske kystvakten og Frontex utviklet en plan for å flytte 750 asylsøkere fra den greske øya Lesbos til Dikili mellom mandag til onsdag.

Siden avtalen trådte i kraft har over 5000 mennesker kommet til de greske øyene.

Hvordan skal det foregå?

EU har sagt at åtte skøyter fra Frontex vil trenges til selve transporten av migrantene.

Frontex’ talsperson Paulina Bakula bekrefter at deres skøyter vil bli brukt i deportasjonene som etter planen skal starte mandag, men legger til at de har bedt EU om å sende mannskap som kan bistå greske myndigheter.

Hun sier at de fortsatt jobber med å utarbeide detaljene i prosessen, men at den første gruppen med Frontex-personell blir sendt ut over helgen.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

- - -

 1. Les også

  Leger Uten Grenser avslutter flyktningarbeid i protest

 2. Les også

  Flyktninger fra Syria som går tom for penger, må reise tilbake til krigen

 3. Les også

  Nå stenger også nabolandene grensene mot Syria

Les mer om

 1. Hellas

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Syriske regjeringsstyrker tar tilbake kontrollen over strategisk viktig by i Idlib

 2. VERDEN

  Tyrkia plukker opp tusenvis av migranter. Antallet er blitt doblet siden i fjor.

 3. VERDEN

  Hellas vil stanse migrantrømmen. Her sneier Kystvakten en gummiflåte.

 4. VERDEN

  Hellas advarer mot ny migrantkrise. Ny rekord sist måned.

 5. VERDEN

  Familien trodde de var trygge i gresk farvann. Da kom kystvakten og tauet dem ut igjen.

 6. KRONIKK

  Norges flyktningmål er nådd. Strengest i Europa! | Trude Jacobsen