Verden

IS på retrett kan satse mer på terror i Vesten

Den islamske staten har mistet over en femtedel av territoriet organisasjonen holdt i januar i fjor, ifølge en analyse i militærtidsskriftet Jane's. En ekspert mener dette kan utløse flere terrorangrep i vestlige land.

Irakske sikkerhetsstyrker firet 9. mars dette IS-flagget vest for Ramadi. Reuters/NTB Scanpix

 • Kjetil Hanssen
  Utenriksjournalist

Selvmordsbomberen som drepte fire mennesker og skadet 36 i Istanbul på lørdag, skal ifølge tyrkiske myndigheter ha vært tilknyttet den såkalte islamske staten, IS.

Ofrene hans var trolig ikke tilfeldig valgt.

Ifølge Times of Israel fulgte selvmordsbomberen etter en gruppe israelske turister fra de forlot hotellet om morgenen. Da israelerne spiste på en restaurant, ventet terroristen utenfor. Og da de gikk videre så gikk selvmordsbomberen mot dem og utløste en bombevest.

Kistene med de tre drepte israelerne ble søndag fløyet til Tel Aviv. I bakgrunnen er en israeler som ble såret i terrorangrepet. Stringer

Tre av de fire drepte, var israelske statsborgere. Den fjerde var iraner.I Belgia frykter myndighetene at pågripelsen av Paris-terroristen Salah Abdeslam kan utløse reaksjoner fra andre terrorceller i Europa.

— Dette nettverket er fortsatt aktivt i Europa, sier Belgias innenriksminister Jan Jambon til radiokanalen RTL ifølge EU Observer.

Han bekrefter at myndighetene tror Abdeslam planla et nytt terrorangrep, etter at det ble funnet store mengder våpen på et skjulested han har brukt i Brussel.

Tappes for ressurser

Militærtidsskriftet Jane's skriver at krigens tidevann er i ferd med å snu mot Den islamske staten. Det anerkjente tidsskriftets analytiker viser til at IS har mistet kontrollen over 22 prosent av områdene organisasjonen kontrollerte i januar i fjor. Mye av tapene er kommet de siste tre månedene.

Det vises blant annet til at den syriske regjeringshæren står bare kilometre fra Palmyra. Ekstremistorganisasjonen tok denne oldtidsbyen i fjor sommer og rystet verden med sedvanlig brutale henrettelser og ødeleggelse av verdensarven på stedet. Videre skal russiske luftangrep i Syria og den USA-ledede alliansens kampanje i både Syria og Irak sakte, men sikkert ha tappet terroristene for ressurser.

IS-sjefen er «en uvanlig kompetent person», mener ekspert:

Les også

Historien om IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi

— IS på nedtur

I fjor kom det frem at IS måtte øke skattene på dem som bor i IS-styrte områder og kutte hardt i lønningene til sine krigere.

— Den islamske staten er i økende grad isolert og blir oppfattet som på nedtur, skriver Jane's og argumenterer for at ytterligere nederlag vil gjøre det vanskeligere for IS å trekke til seg nye rekrutter til Syria fra tilhengerskaren av utenlandske hellige krigere.

I denne saken kan du finne ut hvor IS har fått deler av ideologien sin fra:

Les også

Korsfester, pisker og halshugger – og er Vestens allierte

160 drepte IS-topper

Alliansen som bomber IS fra luften, har siden september 2014 gjennomført over 11.000 angrep. Amerikanske militære har anslått antall drepte IS-krigere til å være over 26.000. Antallet drepte IS-topper skal være 160. Ifølge journalistgruppen Airwars er imidlertid også over 1000 sivile drept i angrepene.

Belgiske soldater voktet 16. mars statsministerens kontor i Brussel mens politiet jaktet på mistenkte etter Paris-terroren i november. Virginia Mayo, AP/NTB Scanpix

Oppmerksomheten vekk

Samtidig mener sikkerhetsanalytikeren Andrew Watkins i Iraq Oil Report at det er en sammenheng mellom IS-nederlag og viljen til å satse på terroranslag i vestlige land. I CTC Sentinel, som utgis av den amerikanske krigsskolen West Point, påpeker han at organisasjonen kan ha et behov for å trekke oppmerksomheten bort fra sine tap.

— Den islamske staten er i økende grad tilbøyelige til å slå til med internasjonal terrorisme etter hvert som den taper territorium i Syria og Irak, mener Watkins.

Lære av Al-Qaida

Han tror at «etter hvert som kalifatet krymper, må ledelsen være smertelig klar over tilbakeslagene for Al-Qaida da de mistet sin trygge havn i Afghanistan». Han påpeker at flere terroristorganisasjoner som Al-Shabab i Somalia, Boko Haram i Nigeria og Therik-i-Taliban Pakistan, har økt terroranslag etter tap av landområder.

Watkins mener en annen god grunn for IS til å satse mer på internasjonal terror er de er godt rustet for det.

— Gruppen er i en bedre posisjon en noen annen jihadistgruppe i historien til å iverksette et felttog av internasjonal terror på grunn av den enestående rekrutteringen av fremmedkrigere, store finansielle ressurser og betydelige tilhengerskare rundt i verden, fremholder Watkins i West Point-tidsskriftet.

Europol har også i en rapport etter Paris-angrepene konkludert med at IS forbereder flere terrorangrep i EU-land generelt og spesielt Frankrike.

Her kan du lese om Obama-doktrinen:

Les også

Presidentens utenrikspolitiske metode: «Don't do stupid shit»

— Effektivt stoppet

USAs general Lloyd Austin holdt tidligere i mars en orientering for en senatskomité om blant annet krigen mot IS.

– I Irak er IS' fremrykning effektivt stoppet sa han og la til at 40 prosent av landområdene er tatt tilbake. I Syria har allierte ifølge Austin gjenerobret 18.000 kvadratkilometer og blokkert viktige forsyningslinjer, sa Austin.

Generalen understreket imidlertid at de militære suksessene kun kan bli varige hvis den irakske regjeringen blir mer inkluderende og det syriske regimet går av og Bashar al-Assad blir erstattet av «en stabil og lydhør» regjering.

Vil du lese mer om livet i de IS-kontrollerte områdene? Da bør du lese vår serie om terrorregimet:

 1. Les også

  Trump-film viser bjeffende Hillary Clinton

 2. Les også

  Ayatollah-trussel mot Israel på haltende engelsk kåret til beste tweet

 3. Les også

  Skrivefeil fra hacker forpurret milliardsvindel fra bank

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Assad erklærte seier over IS – men så dukket IS-krigerne opp fra bakken

 2. VERDEN

  FN advarer mot ny terrorbølge. Angrep kan komme allerede i år.

 3. VERDEN

  Slik foregår slaget om IS-hovedstaden Raqqa

 4. VERDEN

  Slik bruker ekstremistgrupper barn som våpen

 5. POLITIKK

  Erna Solberg: – Et svekket IS gir økt terrorfare

 6. VERDEN

  IS har færre selvmordsbombere i Raqqa enn i Mosul. Eksperter tror det tyder på sviktende lokal støtte.