Verden

Putin har bygget en by med 25.000 innbyggere for å vinne kampen om verdensrommet

Russerne og Putin har skyhøye ambisjoner i verdensrommet. I kampløpet om kosmos får Putin beinhard konkurranse fra flere hold.

Dette er Russlands nye dør til verdensrommet. I dag prøver russerne på nytt å skyte opp sin første rakett i verdensrommet fra det store nye Vostotsjnyj-kosmodromen etter at onsdagens utskytning måtte utsettes. Prosjektet har kostet mellom 50-80 milliarder kroner, og har vært rammet av en rekke skandaler og forsinkelser. Hensikten er å sikre at russerne fortsetter å være i teten når det gjelder utskytning av raketter, og at landet ikke lenger skal være avhengig av å leie dagens base i Bajkonur i Kasakhstan. 2016 betegnes som et skjebneår for Russlands romsatsing. Foto: Roscosmos

 • Kjetil Hanssen
  Journalist i utenriksredaksjonen
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

LYDFIL: Vil du få denne saken opplest? Lytt her:

Torsdag åpnet Putin det russerne kaller en "ny, ren og russisk dør til verdensrommet".

Den russiske presidenten og store deler av Kreml-eliten reiste onsdag 6000 kilometer for å feire åpningen av Russlands nye, moderne og rådyre kosmodrom.

Dette er første gang det skytes opp en rakett i verdensrommet på russisk jord fra den nybygde Vostotsjnyj-kosmodromen helt øst i Russland.

— En historisk dag for det russiske folket! En kosmisk begivenhet, annonserte begeistrede russiske TV-journalister onsdag.

Festen ble utsatt onsdag 90 sekunder for utskyting. I natt var det krise- og oppvaskmøte i romfartsledelsen for å avgjøre om det skulle gjøres et nytt forsøk i dag.

Torsdag morgen gikk alt etter planen. Soyuz 2.1a steg til værs lastet med flere satellitter til verdensrommet.

Putin og romsjefene kunne puste lettet ut på rombasen. De har brent av 50–80 milliarder kroner på kosmodromen.

Russerne har seriøse planer i verdensrommet, og er overbevist om at de ikke har råd til å tape.

Russland tror de vinner i rommet

Romraketten Soyuz TMA-20M tar av fra Baikonur-kosmodromen i Kasakhstan 19. mars med en amerikansk astronaut og to russiske kosmonauter som skal til den internasjonale romstasjonen ISS. For å kunne brukes i fremtiden, må Baikonur moderniseres kraftig. Dette var en av årsakene til at Russland har valgt å bruke 50-80 milliarder på å bygge en ny base som etter planen skal åpne i dag. ........................................................................................................................................................................... Foto: DMITRI LOVETSKY

Russland er klart i førersetet når det gjelder utskytning av raketter, rakettmotorer og romferder bemannet med mennesker.I løpet av de neste tre månedene sender landet seks raketter opp i verdensrommet.

 • Russerne står for 40 prosent av alle utskytninger.
 • 60 prosent av russerne mener Putin leder kampen om verdensrommet, ifølge en undersøkelse fra målingsinstituttet Levadasenteret.
 • Etter Ukraina-krigen har russernes tiltro til landets romfartsindustri gått rett til værs. Den gang trodde bare 35 prosent av Russland var foran USA.
  En massiv PR-kampanje, økt nasjonalisme og patriotisme, og flere vellykkede teknologiske prosjekter har snudd opinionen.

Den nye planeten de fant i vårt nabosystem, vekker spenning:

Les også

Planet funnet i stjernesystemet nærmest Jorda

Derfor er 2016 et skjebneår for Putins romdrømmer

Svært mye står på spill for både president Vladimir Putin og den russiske romfartssjefen Igor Komarov i dag ved den nye Vostotjnij-rombasen. Bildet er fra et møte i oktober 2015, hvor Putin refset ledelsen for en ny fire måneder lang forsinkelse av det som betegnes som Russlands største byggeprosjekt under Putin. Foto: Alexei Nikolsky

2016 kan imidlertid bli et avgjørende år for Russlands ambisjoner.Russland har ikke i nærheten av de samme økonomiske ressurser som USA, selv om amerikanerne har gjort seg avhengig av russerne for å få mennesker ut i rommet..

Amerikanerne bruker mye større krefter og ligger først på de fleste andre områdene, både målt i penger, forskning og pågående prosjekter.

 • USA er langt foran når det gjelder ubemannede forskningsferder til andre planeter, forskning og utvikling, for eksempel Mars.
 • Roskosmos er avhengig av store inntekter fra USA og andre land.

Musk vs. Putin

 1. april klarte SpaceX til Tesla-grunnlegger Elon Musk å lande en rakett på en plattform i Atlanterhavet. Klarer Musk å innføre gjenbruk i verdensrommet, er russerne fullstendig utkonkurrert på pris.

Om to til tre år begynner dessuten SpaceX å fly forsyninger og personell til den internasjonale romstasjonen.

— Russland vs. Elon Musk, skriver Moscow Times.

Tre dager senere, 12. april, feiret Putin den russiske komsonautdagen ved å oppfordre til mer samarbeid i verdensrommet.

— Kanskje kan Russland, USA og EU i verdensrommet lære å forstå hverandre bedre også på jorden, sa Putin samme dag i en videokonferanse med mannskapet på den internasjonale romstasjonen.

Den amerikanske sjefen på stasjonen Timothy Kopra svarte Putin på russisk ved å gratulere den russiske presidenten med 55-årsjublieet for Gargarins historiske romferd.

De færreste fikk med seg den viktigste nyheten i forrige uke:

Les også

Vladimir og Jens snakker sammen igjen

Oligarken, geniet og Facebook

90 sekunder før start onsdag måtte oppskytningen av Soyuz-2.1a avbrytes etter at automatiske kontrollsystemer stoppet nedtellingen, rett foran president Vladimir Putin og store deler av Russlands politiske elite. I dag prøver russerne på nytt å sende av gårde første raketten fra det som betegnes som Russlands nye dør til verdensrommet. Foto: Roscosmos

Putins forsonende romtale ble satt helt i skyggen av annen ny og uventet allianse: Den russiske oligarken Juri Milner, Stephen Hawking og Facebooks Mark Zuckerman.Samme dag lanserte de prosjektet "Breakthrough Starshot".

— Vi vil sende en flåte av lysstråledrevne nanoskip til vår nærmeste stjerne, Alpha Centauri, skrev Stephen Hawking på sin Facebook-side.

Med dagens romskip som russerne er så dyktige til å bygge, vil det ta 30.000 år å fly dit.

Nano-romskipene derimot skal etter teorien sendes av sted i en laserstråle i en fart av 150 millioner kilometer i timen, ifølge flere medier. Da vil turen ta 20 år.

— Dette vil være en revolusjon i romfart, skrev Hawking, som anslår at det vil ta en generasjon å utvikle prosjektet.

Slik skal mennesket finne liv på andre planeter:

Les også

Nye superteleskoper skal finne fremmed liv og mørk materie

Kosmodromen ble et mareritt for Putin

Romraketten Soyuz TMA-20M tar av fra Baikonur-kosmodromen i Kasakhstan 19. mars med en amerikansk astronaut og to russiske kosmonauter som skal til den internasjonale romstasjonen ISS. For å kunne brukes i fremtiden, må Baikonur moderniseres kraftig. Dette var en av årsakene til at Russland har valgt å bruke 50-80 milliarder på å bygge en ny base som etter planen skal åpne i dag. Foto: SHAMIL ZHUMATOV

Russlands største byggeprosjekt har kostet president Putin mye hodebry.10.000 arbeidere har jobbet på spreng siden 2012 i det svært ugjestmilde klimaet i for å ferdigstille Russlands nye, gigantiske rakettutskytningssenter Vostotsjnyj.

En by på 25.000 mennesker måtte bygges, 110 kilometer med ny jernbane og nye veier.

Så begynte en lang rekke av skandaler, korrupsjon, underslag og forsinkelser. I lange perioder fikk ikke arbeiderne lønn, noe som resulterte i streik.

At utskytningen lykkes i dag, er en stor symbolseier for Putin personlig.

Nye forsinkelser eller uhell derimot vil slått rett tilbake på presidenten og utløse hoderulling i den russiske romfartsledelsen.

Onsdag kveld la Putin skylden på rakett-motoren:

— Dagens svikt skyldes ikke forhold ved kosmodromen med ved selve rakettsystemet, sa Putin i følge Interfax.

Her er siste triks til Storebror Vladimir:

Les også

Smil til Putins skjulte kamera - er skannes absolutt alle som går forbi

Putin: — Vi valgte nesten pølser fremfor rommet

Mens undersøkelsene av onsdagens hendelser på kosmodromen pågikk i natt, holdt Putin møte med ledelsen for Soyuz 2.1a-programmet.

Her minnet ham om tilstanden i det russiske romfartsprogrammet på 90-tallet, før han ble president i 2000:

- På 90-tallet var det like før vi mistet romfartsindustrien og heller brukte pengene på pølser, sa Putin.

— Uten industrien som har sikret oss raketter som dette, ville hverken hatt pølser, brød eller smør i dag, mente presidenten ifølge Interfax.

Torsdag morgen var Putin i topphumør, og alle nyhetssendingene feiret oppskytningen som en historisk begivenhet:

-Gratulerer! Vi har mye å være stolte av, sa Putin til de ansatte på anlegget.

— Vi har fortsatt mye arbeid foran oss. Men dette var et svært viktig og alvorlig skritt, sa Putin.

Russiske månedrømmer lever videre

Slik ble Ivan Baljasnikov fremstilt i lokalavisen i Komi da han vant den nasjonale kosmonaut-konkurranse. Foto: Tatjana Dubovaja, Pro Gorod Sykt

Mens nervene har stått på høyspenn ved kosmodromen, har gymlæreren Ivan Baljasnikov (26) fra Komi i Russland begynte å pakke sekken med stjerner i øynene.Snart reiser han til treningssenteret for kosmonauter i Stjernebyen i Moskva. I forrige uke vant han en "kosmonautkonkurranse" i regi av Roskosmos, Idrettsdepartementet og TV-kanalen LifeNews.

Nå skal Ivan fly i vektløs tilstand ombord på øvingsflyet til russiske kosmonauter.

— For en måned siden hadde jeg aldri drømt om at jeg skulle få sjansen, sier Baljasnikov til Aftenposten på Skype.

— Nå kjenner alle meg igjen når jeg går på gaten her i Komi.

Kosmonautkonkurransen er imidlertid først og fremst et PR-jippo.

Hensikten med konkurransen er å skape entusiasme for at russerne fortsetter å bruke milliarder på verdensrommet midt i en dyp, økonomisk krise.

Deltagerne ble delvis stemt frem av seerne. Ivan kom til finalen fordi han laget en morsom video om hva han ville gjøre dersom han hadde superkrefter.

- Hva gjorde at du vant finalen?

— Jeg er godt trent. Skal jeg noen gang bli kosmonaut, må jeg nok også bli flinkere i tekniske fag.

- Hvem kommer først tilbake til månen?

— Det blir selvfølgelig en russer, smiler Ivan.

 1. Les også

  Sex, video og sengeprat knuste Putins største motstander

 2. Les også

  Førerhunden mistet synet, da måtte blinde Igor vise vei

 3. Les også

  De siste overvåkingsmetodene til Putin for å stoppe terror

 4. Les også

  Romfartsprosjektet SpaceX med sin første suksessfulle landing på plattform i havet

 5. Les også

  Romheiser gjør turen til verdensrommet sikrere, enklere og mye billigere

Les mer om

 1. Teknologi
 2. Romfart
 3. Russland

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  De russiske sjefene bestilte medaljer til seg selv. Så sikre var de på suksess i verdensrommet. Nå kan de i stedet havne i fengsel.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Her er det virkelig oljekrise

 3. VERDEN
  Publisert:

  Kan Trump bli den nye Putin?

 4. VERDEN
  Publisert:

  Hun fikk 22 års fengsel for å forsvare sitt land. Nå slipper Putin fri Nadia

 5. VERDEN
  Publisert:

  Nye blodige sammenstøt i Ukraina

 6. VERDEN
  Publisert:

  Russland anklages for bombing av sivile i Idlib