Verden

Derfor er Angela Merkel i trøbbel. Dette er alternativene.

En helt unik situasjon, sier Tysklands president Frank-Walter Steinmeier. Her er seks spørsmål og svar om den politiske krisen i Tyskland.

Forbundskansler Angela Merkel etter møtet med president Frank-Walter Steinmeier mandag formiddag. Søndag kveld brøt regjeringsforhandlingene overraskende sammen.
 • Ingeborg Moe
  Ingeborg Moe
  Journalist

Tyskerne våknet opp til en ny og svært uvant situasjon mandag morgen. Et politisk sjokk, kalte kommentatorer det. Euroen svekket seg, og børsene falt. Og det blir stilt spørsmål ved fremtiden til Europas mektigste politiske leder. De fire uker lange regjeringsforhandlingene mellom Angela Merkels kristeligdemokrater (CDU/CSU), det liberalistiske Fridemokratene og partiet De grønne, hadde mislyktes.

Derfor var det knyttet stor spenning til pressekonferansen president Frank-Walter Steinmeier skulle holde mandag ettermiddag etter et møte med Angela Merkel. Steinmeier kalte situasjonen unik, men tok hverken til orde for nyvalg eller mindretallsregjering. I stedet ba han partiene prøve enda hardere for å prøve å danne regjering.

President Frank-Walter Steinmeier sa at partiene har en plikt til å prøve å danne regjering.

Steinmeier, som tidligere har vært utenriksminister, sa at verden følger med på det som skjer i Tyskland og at det er bekymringsfullt for naboene om landet ikke klarer å stable på plass en stabil regjering.

1. Hva skjer nå?

Det er i teorien tre alternativer dersom Merkel ikke lykkes med å få på plass en regjeringskoalisjon med flertall i forbundsdagen.

 1. President Frank-Walter Steinmeier kan skrive ut nyvalg. Men det skal mye til før det skjer.
 2. Merkel kan prøve å danne en mindretallsregjering med De Grønne eller andre. Men det vil i så fall være nytt i tysk etterkrigshistorie. Og også det sitter langt inn. Tyskerne ønsker stabile regjeringer.
 3. Merkel kan prøve å overtale sosialdemokratene til å fortsette i storkoalisjon. Men på en pressekonferanse mandag ettermiddag gjorde SPD-leder Martin Schulz det klart at de ikke ønsker å fortsette i noen storkoalisjon.

Nå vil president Steinmeier snakke med de politiske lederne i håp om at partiene klarer å stable på plass en regjering.

2. Hvorfor brøt forhandlingene sammen?

De siste fire årene har Angela Merkel regjert med sosialdemokratene (SPD) i en storkoalisjon. Men etter valget i høst, der både Merkels parti og SPD gjorde det elendig, sa sosialdemokratene at de ikke ville fortsette. Dermed har Merkel lett etter nye partnere, Fridemokratene og De grønne. Etter fire uker med forhandlinger, overrasket lederen for Fridemokratene, Christian Lindner, med å gå ut og si at tilliten var borte og avstanden for stor.

3. Hva var de største flokene?

Innvandring, klima og tettere EU-samarbeid var tre vanskelige spørsmål i regjeringsforhandlingene, ifølge Deutsche Welle. Det gjaldt blant annet spørsmålet om familiegjenforening for migranter som kom til Tyskland under flyktningbølgen i 2015 og hvor mange flyktninger som kan få komme til landet hvert år.

Det innvandringsfiendtlige partiet Alternativ for Tyskland (AfD) fikk over 12 prosent ved sist valg og hentet mange av velgerne sin hos kristeligdemokratene. De Grønne ønsket en mer liberal politikk enn de to andre partiene. De ønsker også å avvikle kullkraftverk raskere enn de andre. Fridemokratene har dessuten vært uenig med de andre om eurosonen skal samarbeide enda tettere, samt om skatt.

 • Dette vet vi om velgerne som stemte frem Alternativ for Tyskland.
Angela Merkel er kjent for sin ro og tålmodighet, men de lange regjeringsforhandlingene med De grønne og Fridemokratene strandet uten resultat søndag.

4. Hvor stort nederlag er dette for Merkel?

Generalsekretær Kate Hansen Bundt i Den norske Atlanterhavskomiteen sier at det som nå har skjedd er et nederlag for «Merkels metode».

– Man snakker om Merkel-metoden, om å sitte rolig, tilbakelent, sitte oppe hele natten og la tiden jobbe for store kompromisser. Det har vært Angela Merkels politiske metode. Situasjonen betyr også at hun ikke får gjort noe på den europeiske banehalvdelen så lenge hun ikke får stablet en regjering på bena, sier Bundt.

Hun peker på at det også bli spekulert i tysk presse på om Merkel ikke vil stille om det blir nyvalg.

– Det vil i så fall være dramatisk. De har ingen klare arvtagere ennå, sier Bundt.

Professor i sammenlignende politikk Stein Kuhnle ved Universitetet i Bergen sier situasjonen er kinkig og tror politikerne er i villrede. Han tror at presidenten vil gjøre mye for å prøve å unngå både nyvalg og mindretallsregjering.

– Dette er noe helt nytt i tysk politikk. Nå foregår det et svarteperspill for å finne ut hvem har skylden, sier Kuhnle.

Han tror det sitter langt inne for sosialdemokratene å gå inn i en storkoalisjon, men at det kan bli presset frem dersom for eksempel Angela Merkel trekker seg.

Fridemokratenes leder Christian Lindner sa at det var bedre å ikke være i regjering enn å sitte i regjering på «falsk» grunnlag. Så forlot partiet regjeringsforhandlingene.

5. Hva skjer om det blir nyvalg?

I praksis betyr det at det blir arrangert nyvalg etter en gitt avstemningsprosedyre i Forbundsdagen der det voteres over hvem som skal være kansler. Men det er usikkert hvilken betydning et nytt valg vil få for partienes oppslutning og om det vil gjøre det enklere å stable på plass en regjering. Ifølge Reuters frykter de etablerte partiene at innvandringsfiendtlige Alternativ for Tyskland, som ble tredje største parti ved forbundsdagsvalget i september, vil kunne styrke seg ytterligere. Den siste meningsmålingen fra Forsa viser at oppslutningen om partiene er nokså uforandret siden valgsjokket i september.

Katrin Göring-Eckhardts parti De Grønne ønsket en mer liberal flyktningpolitikk enn kristeligdemokratene og fridemokratene.

6. Hvorfor ikke mindretallsregjering?

Tysklands historie gjør at landet skyr mindretallsregjeringer. Erfaringene fra Weimar-republikken og deretter nazistenes overtagelse, har gjort at tyskerne vil ha stabile regjeringer.

– For tyskerne er politisk stabilitet alfa og omega. Det skyldes hele forrige århundre. I Tyskland vinner du valg med slagordet «ingen eksperimenter», sier Bundt.

Hun sier at en mindretallsregjering ville bety at Merkel vil måtte gå med «bøyd nakke» i Forbundsdagen for å finne flertall for hvert enkelt lovforslag. Det ønsker Merkel å unngå.

Les mer om

 1. Angela Merkel
 2. Tyskland
 3. CDU
 4. SPD