Tiltalen etter Stockholm-terror: Drepte fem og skadet 130 med lastebil – sendte bilde fra lastebilen til IS-kontakt

Ifølge tiltalen etter Stockholm-terroren skal Rakhmat Akilov (39) ha planlagt angrepet i flere måneder og tilbudt seg å gjennomføre terror for IS.

Rakhmat Akilov i en sivil politibil etter pågripelsen i fjor.
  • Hans O. Torgersen

Tiltalen etter lastebilterroren i Stockholm ble tirsdag offentliggjort.

Ifølge tiltalen tok Akilov livet av fem mennesker og skadet 130 da han i stor fart kjørte en kapret lastebil gjennom flere gater 7. april 2017.

Han hadde med seg en hjemmelaget sprengladning i en veske. Politiet mener at han planla å utløse denne og ta sitt eget liv, men den forårsaket bare materiell skade.

– Akilov hadde ikke tenkt at han skulle overleve, sa politisjef Christer Nilsson på en pressekonferanse tirsdag, skriver Aftonbladet.

Fra 16. januar og frem til angrepet skal Akilov ha kommunisert med minst 12 personer har forbindelse med IS, ifølge påtalemyndighet og politi. Kontakten foregikk på chat.

Bare noen minutter før Akilov satte angrepsplanene ut i livet, skal han ha hatt kontakt med en person som aktoratet mener er interessant.

Sendte bilde fra førerhuset

Akilov skal ha kommunisert med en av kontaktene sine også etter at han kapret lastebilen som han brukte til angrepet.

Ifølge aktoratets liste over bevis i saken, fant kriminalteknikerne et bilde som han tok inne fra førerhuset på lastebilen og sendte til kontakten sin tre-fire minutter før han startet angrepet.

Akilov flyktet fra Stockholm sentrum etter ugjerningen, men ble pågrepet fem timer senere. Under flukten skal han ha hatt kontakt med en person

I en av chattekonversasjonene skal Akilov ifølge tiltalen ha skrevet at han «vil ha hjelp for å utføre en forbrytelse, at han vil kjøre over vantro samt at Sverige støtter NATO og sender bombeeksperter til Irak».

I en annen chat skal temaet mellom Akilov og hans kontakt ha vært hvordan man lager en bombe med aceton, fem gassbeholdere, en tennsats og skruer. Det var en slik bombe som Akilov hadde med seg i lastebilen og antente, ifølge tiltalen.

Etter å ha drept fem mennesker og skadet 130, stanset ferden med lastebilen her. Akilov skal her ha utløst sprengladningen han hadde laget, men ingen mennesker ble skadet av den.

– Det er interessant at han agerte alene, men hadde kontakt med ulike personer innen angrepet. Dette var en planlagt handling, han var ikke bare ute på byen og så en lastebil. Et spørsmål man stiller seg, er om han fikk hjelp til å lage bomben, og i så fall av hvem sier Philip Ahlin, terrorekspert ved den svenske forsvarshøyskolen til Svenska Dagbladet.

Spanet og tok bilder

Blant bevisene som aktoratet varsler at man vil legge frem under rettssaken mot Akilov, er bilder som han skal ha tatt av blant annet Drottninggatan og andre gater som han kjørte gjennom og meide ned mennesker.

Aktoratet har også videofilmer som viser at Akilov har spanet i det området der han gjennomførte angrepet med lastebilen.

Lastebilen Akilov brukte under terrorangrepet taues bort.

Akilov skal også ha hatt bilder fra andre, kjente steder i Stockholm og gjennomført søk på nettet om kjente turiststeder.

Han skal også ha brukt søkeuttrykk som «homseklubb».

Tiltalebeslutningen inneholder to punkter, det ene dreier seg om terrorisme og forsøk på terrorisme. I det andre punktet er Akilov tiltalt for å ha utsatt andre mennesker for fare.

Akilov er den eneste tiltalte i saken, og det finnes ingen andre mistenkte. Han ble pågrepet på en bensinstasjon i Märsta utenfor Stockholm fem timer etter angrepet. Vitner på stedet så at han var skadet og hørte han si «det var jeg som gjorde det».

39-åringen tilsto ugjerningen allerede i første fengslingsmøte.

39-åringen hadde søkt asyl i Sverige, men hadde fått avslag.

Påtalemyndigheten varsler at man vil be om fengselsstraff på livstid for Akilov.

– Mitt mål er at han aldri mer skal kunne bevege seg fritt i vårt samfunn, sa statsadvokat Hans Ihrman under en pressekonferanse tirsdag.

Tirsdag ettermiddag holdt Akilovs forsvarer Johan Eriksson pressekonferanse om tiltalen.

– Han erkjenner terrorisme bestående av fem mord. Han sier at han kjørte lastebilen, sier Eriksson. Han sier at Akilov tilsto umiddelbart etter angrepet.

Straffesaken starter i tingretten i Stockholm i midten av februar.