Verden

Gigantoperasjon i gang: Nå tømmes de greske øyene for flyktninger

Myndighetene nullstiller situasjonen på øyene slik at nye flyktninger kan sendes tilbake til Tyrkia.

Her legger passasjerfergen fra Anek Lines fra kai i Mytilini søndag. Om bord er flyktninger som skal fraktes inn til det greske fastlandet. Foto: Alkis Konstantinidis

  • Mona W. Claussen
    Mona W. Claussen
    Journalist

Greske myndigheter har begynt å tømme øyene i det østlige Egeerhavet for flyktninger. Flere tusen migranter skal samles på det greske fastlandet.

Skipes til fastlandet

Søndag ettermiddag ankom busslast på busslast med flyktninger havnen i byen Mytilini på øya Lesbos. Ved kaien lå et stort passasjerskip fra Anek Lines og ventet på dem.

— I løpet av 24 timer skal flyktningleirene på Lesbos være tømt. Flyktningene skipes over til havnebyen Kavala, nordøst på det greske fastlandet, sier Deutsche Welles reporter, som befant seg i Mytilini søndag ettermiddag.

— Mange flyktninger er forvirret. De vet ikke hva som skjer, sier reporteren.

Fra øya Chios er 2000 flyktninger fraktet inn til Athen de siste to dagene. — For få dager siden var det vanskelig å skaffe fergebillett fra Chios til fastlandet. Så endret situasjonen seg radikalt. Myndighetene satte også opp en ekstraferge, sier Flyktninghjelpens rådgiver Dan Tyler til Aftenposten. Han befinner seg på Chios, der alle «gamle» migranter nå er borte. Nyankomne flyktninger møter en helt annen virkelighet enn dem som kom før dem.

- Uklar situasjon

Søndag 20. mars er et viktig skjæringspunkt. Flyktninger og andre migranter som ankommer de greske øyene etter denne datoen, skal returneres til Tyrkia. Det er kjernen i avtalen som nylig ble inngått mellom Tyrkia og EU.

Ved å tømme øyene gjør grekerne det mulig å identifisere de migranter som omfattes av den nye ordningen.

— Siden midnatt mellom lørdag og søndag er 650 flyktninger ankommet Chios. De omfattes altså av den nye ordningen. De registreres ikke på samme måte som tidligere flyktninger, og de må oppholde seg på øyas «hot spot», sier Dan Tyler.

Han er bekymret:

— Noen av dem sier at de heller vil dø enn å reise tilbake til Tyrkia, sier han.

Rådgiver Dan Tyler i Flyktninghjelpen befinner seg på den greske øya Chios. Foto: PRIVAT

I løpet av helgen ble det klart at Hellas ikke klarer å starte returene til Tyrkia umiddelbart.– En plan som dette kan ikke settes i verk i løpet av bare 24 timer, sier en talsmann for landets migrasjonsmyndigheter.

Det realistiske er at returen av flyktninger til Tyrkia ikke vil starte før 4. april, ifølge Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

45.000 i Hellas

Migrantene som nå fraktes fra øyene og inn til fastlandet, fordeles på flere havnebyer, ifølge Flyktninghjelpen.

— Greske myndigheter forsøker å hindre enn opphopning ved grensen til Makedonia og ber flyktningene benytte leirer som opprettes nærmere Athen, sier Tyler.

Han ser det som usannsynlig at grensen mot Makedonia vil bli åpnet. For flyktningene vil dermed to veier gjenstå: De kan søke asyl i Hellas, og de kan søke om gjenforening med familiemedlemmer i andre EU-land.

45.000 migranter antas å befinne seg i Hellas nå.

— Greske myndigheter mener de har kapasitet til å huse dem, og de satser på at avtalen mellom EU og Tyrkia setter fortgang i arbeidet med å flytte migrantene videre vestover og nordover i Europa, sier Tyler.

_Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook._

Les også

  1. Aftenposten mener: Nødvendig enighet mellom EU og Tyrkia om fyktninger

  2. Flyktninger fra Syria som går tom for penger, må reise tilbake til krigen

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa