Verden

President erklærte krig via Twitter

For første gang i verdenshistorien har et statsoverhode erklært krigstilstand mot et annet land via sosiale medier.

President Ilham Alijev har sendt ca. 60 hatske Twitter-meldinger mot makthaverne i Armenia den siste uken.
  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist

Det er Aserbajdsjans enehersker og president Ilham Alijev som via ikke mindre enn 60 Twitter-meldinger denne uken gjør det klart at forholdet til nabolandet Armenia langt fra er hjertelig.

"Vi lever ikke i fred. Vi lever i en krigstilstand. Alle må vite det" skrev han på Twittertorsdag med klar adresse til makthaverne i Armenia.

Væpnede sammenstøt

Rett etterpå følger han opp med:

"Krigen er ikke over. Bare den første fasen av den. Men den andre fasen kan starte snart".

Twitter-kanonaden kommer etter påstander om at en "armensk okkupasjonsstyrke" tidligere i uken gikk til væpnet angrep på soldater fra Aserbajdsjan.

"Flere soldater er blitt martyrer", skriver presidenten.

"Måtte Allah se i nåde til deres sjeler. Uansett, deres blod er blitt hevnet. Den aserbajdsjanske armeen har gitt fienden et realt nederlag", følger han opp med like etterpå.

Våpenhvile i 1994, men ingen fredsavtale

De to landene var i heftig krig i perioden 1988 til 1994 om regionen Nagorno-Karabakh. En våpenhvile ble fremforhandlet av Russland i 1994, men med jevne mellomrom har det vært trefninger og munnhuggeri mellom de to landene siden.

Kampene de siste dagene er de blodigste siden våpenhvilen.

"Vi vil gjenvinne vår suverenitet. Aserbajdsjans flagg vil vaie i alle de okkuperte områdene, inkludert Shusha og Khankandi", skriver president Alijev i nok en Twitter-melding.

Det har aldri blitt undertegnet noen varig fredsavtale mellom de to partene.

Statoil nest største utenlandske investor

Statoil er den nest største utenlandske investoren i landet, med oljeproduksjon på feltet Azeri-Chirag-Gunashli og gassproduksjon på feltet Shah Deniz.

Statoil er også medeier i en oljerørledning mellom Aserbajdsjan og Tyrkia. Statoil overførte 44,7 milliarder kroner i skatter og olje mellom 2008 og 2012.

Les også:

Les også

  1. Det går mot fem nye år for Norge-vennlig enehersker